Hätänumero 112

Soita hätänumeroon 112 aina kiireellisissä hätätilanteissa, esimerkiksi silloin, kun kyseessä on äkillinen sairauskohtaus, tajuttomuus, onnettomuus tai muu hengenvaara. Hätänumeron kautta apuun lähetetään ambulanssi, palokunta tai poliisi. Hätäkeskuksen päivystäjät osaavat arvioida, millaista apua tarvitaan.

Jos välitöntä hengenvaaraa ei ole, hoidetaan kiireellistä hoitoa tarvitsevat potilaat virka-aikana ensisijaisesti terveysasemilla. Päivystys iltaisin, viikonloppuisin ja juhlapyhinä tapahtuu Satakunnan keskussairaalassa.

Hätänumeroon soittaminen

 1. Soita numeroon 112
  Soita hätäpuhelu itse, jos mahdollista. Onnettomuuspaikalta sinä pystyt parhaiten ketomaan hätäkeskuksen päivystäjälle mitä on tapahtunut.
 2. Kerro, mitä on tapahtunut
  Kertomalla hätäkeskuksen päivystäjälle, mitä on tapahtunut hän osaa lähettää paikalle oikean avun.
 3. Kerro tarkka osoite
  Eri kunnissa voi olla samoja katuosoitteita. Siksi on tärkeää, että kerrot katuosoitteen lisäksi myös kunnan.
 4. Vastaa kysymyksiin
  Päivystäjä voi kysyä sinulta kysymyksiä. Kysymykset eivät hidasta avun saapumista. Päivystäjä voi lähettää apua jo puhelun aikana.
 5. Toimi ohjeiden mukaan
  Päivystäjä voi antaa sinulle ohjeita. On tärkeää, että noudatat annettuja ohjeita.
 6. Lopeta puhelu, kun saat siihen luvan
  Lopeta puhelu vasta sitten, kun päivystäjä antaa sinulle luvan. Jos lopetat puhelun liian aikaisin, avun saapuminen voi hidastua.
 7. Kun odotat apua, älä soita muita puheluita
  Päivystäjä tai paikalle saapuva auttaja voi soittaa sinulle takaisin ja kysyä lisätietoja. Älä siis soita muita puheluita, vaan seuraa puhelintasi.

Opasta auttajat paikalle. Soita uudestaan, mikäli tilanne muuttuu.

Jos hätänumero on hetkellisesti ruuhkautunut, älä sulje puhelinta. Kuulet nauhoitteen, jossa kehotetaan odottamaan hetki linjalla. Hätäpuheluihin vastataan mahdollisimman nopeasti ja aina soittamisjärjestyksessä