Isyyden ja äitiyden selvittäminen

ISYYDEN SELVITTÄMINEN

Äitiysneuvola hoitaa isyyden selvittämisen ennen lapsen syntymää, kun molemmat vanhemmat ovat varmoja lapsen isyydestä. Kun vanhemmuus tunnustetaan äitiysneuvolassa, ennen lapsen syntymää tulee, myös tunnustajasta lapsen huoltaja, kun vanhemmuus on vahvistettu.

Isyyden tunnustamiseen vaaditaan sekä äidiltä että isältä kuvallinen viranomaisen myöntämä voimassa oleva henkilöllisyystodistus.

Lapsen syntymän jälkeen lastenvalvoja selvittää lapsen isyyden. Oikeusgeneettinen isyystutkimus (DNA-tutkimus) tehdään, kun biologisen isyyden suhteen on epävarmuutta tai epäselvyyttä. Tutkimuksen voi tilata lastenvalvoja, jos mahdollinen isä pyytää sitä tai lastenvalvoja muutoin katsoo tutkimuksen tarpeelliseksi. Posken sisäpinnan sivelynäyte otetaan äidiltä, mahdolliselta isältä ja lapselta lastenvalvojan valvonnassa. Näytteet lähetetään tutkittaviksi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselle.

ÄITIYDEN SELVITTÄMINEN

Vanhemmat voivat tunnustaa äitiyden ennakollisesti tai lapsen syntymän jälkeen myös lastenvalvojan luona mikäli asian hoitaminen ei ole mahdollista äitiysneuvolassa.

Vanhemmilla tulee olla mukana voimassa olevat henkilöllisyystodistukset, hoitosuostumus sekä raskaana olevalla äidillä neuvolakortti (todistus raskaudesta).

Isyyden tai äitiyden selvittäminen edellyttää kummankin vanhemman henkilökohtaista asiointia lastenvalvojalla.

Ajanvaraus

Ajanvaraus ma klo 13.00-14.00 ja ti-pe klo 8.00-9.00  p. 044 701 6285
sekä ajanvaraus, ohjaus ja neuvonta lastenvalvojien puhelinnumerot ma ja to klo 9.00-10.30

Varotoimet koronavirustartunnan ehkäisemiseksi: Älä tule vastaanotolle jos sinulla on kuumetta, yskää ja/tai ylähengitystieinfektion oireita tai olet saapunut ulkomaanmatkalta alle 14vrk sisällä. Ilmoita esteestä lastenvalvojallesi tai toimistosihteeri Liisa Ristakoskelle, puh. 044 701 6188.

YHTEYSTIEDOT

Neuvontaa, ohjausta ja konsultointia voit saada soittamalla suoraan työntekijöille.

Ritva Aalto, lastenvalvoja, (vain torstaisin) puh. 044 701 6185

Lari Haanpää, lastenvalvoja, puh. 044 701 6118

Marika Nevala, lastenvalvoja, puh. 044 701 9772

Maritta Illman, lastenvalvoja, puh. 044 701 0451

Postiosoite

Lastenvalvojat
Perheoikeudelliset palvelut
PL 56
28101 Pori