Matkailijoiden rokotusneuvonta

Matkailijoiden rokotusneuvonnasta annetaan maksutta puhelinneuvontaa ja suunnitellaan rokotusohjelmat. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat perusrokotukset ovat maksuttomia. Muut rokotteet ja estolääkitykset hankitaan reseptillä apteekista omalla kustannuksella ja viedään mukana pistokselle mentäessä. Matkailijoiden rokotusneuvonnan kautta saa eReseptit matkarokotteita ja malariaestolääkkeitä varten. Reseptien järjestämisestä peritään terveyskeskusmaksu.

Matkailijoiden rokotukset annetaan alueen terveydenhoitajien vastaanotoilla, aikuisille aikuisneuvolassa, lapsille ja nuorille neuvoloissa ja kouluissa ja opiskelijoille opiskeluterveydenhuollossa.

Matkalle valmistautuminen

Matkalle valmistautuminen kannattaa aloittaa muutama viikko ennen lähtöä Etelä-Eurooppaan ja 1–2 kuukautta ennen tropiikkiin suuntautuvaa matkaa. Jos on vakava perussairaus, kuten huonossa tasapainossa oleva diabetes tai sydämen vajaatoiminta, valmistautumiseen kannattaa varata kolme kuukautta ja neuvotella matkasuunnitelmasta hoitavan lääkärin kanssa. Rokotukset ja muut ehkäisevät toimet saadaan näin kiireettä järjestykseen.

Matkailijan perusrokotukset ovat jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotukset, tarvittaessa MPR ja poliorokotus. Aikuisen matkailijan perusrokotukset selvitetään ja suunnitellaan tarvittavista tehosteet. Lapselta ja nuorelta tarkistetaan, että hän on saanut kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ja tarvittaessa huolehditaan suojan täydentämisestä tai nopeuttamisesta.

Yhteystiedot

Matkailijoiden rokotusneuvonta toimii ajanvarauksella ja terveydenhoitaja soittaa asiakkaalle. Ajan voi varata lääkärien, sairaanhoitajien ja terveydenhoitajien vastaanottojen ajanvarauksen kautta.