Luatanen, jossa ruokaa

Kouluissa ruokaa menee roskiin selvästi vähemmän kuin viime vuonna

Porin kaupunki oli mukana valtakunnallisessa Hävikkiviikossa punnitsemalla oppilaiden lautasilta roskiin heittämän ruuan määrää. Tavoitteena oli, että roskiin heitettäisiin vähemmän ruokaa per oppilas kuin viime vuonna.

Luatanen, jossa ruokaa

– Onnistuimme tavoitteessa erinomaisesta. Roskiin päätyi keskimäärin 7,5 grammaa ruokaa oppilasta kohden viime vuotisen 11,1 gramman sijaan. Koska lautashävikin määrää onnistuttiin reippaasti vähentämään, saavat oppilaat palkinnoksi jäätelötuutit, iloitsee palvelusuunnittelija Timo Salmi.

Koko viikon aikana punnittiin 311 kiloa lautasjätettä ja lautasista laskettiin 41 312 ruokailijaa.

Jos kouluruoka-annoksen hinnaksi arvioidaan yksi euro ja kooksi 300 grammaa, meni lautasilta roskiin ruokaa lähes 1 000 euron ja annoksen edestä. Parannettavaa siis vielä on.

Hävikkiviikolla tehtiin ensimmäistä kertaa yhteistyötä Porin suomalaisen yhteislyseon lukion oppilaan ja suositun tubettajan Anna Erikan kanssa. Yhteistyön toiveena oli saada nuorten ääni esiin ruokahävikistä ja siitä, miten teemaviikko näkyi kouluarjessa. Anna Erika julkaisi aiheesta YouTube videon ja useita päivityksiä omissa kanavissaan Instagramissa.

Hävikki on ajankohtainen ympäri vuoden

Tänä vuonna teemana olivat hävikin ilmastovaikutukset. Ruokahävikin vähentäminen onkin nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan, joten töitä hävikin vähentämiseen tulee jatkaa myös Hävikkiviikon jälkeen.

– Kouluissa on hyvä opettaa oppilaita arvostamaan heille tehtyä ruokaa ja auttaa oppilaita ymmärtämään, miten ruoan matka lautaselle nivoutuu suurempaan kokonaisuuteen. Yksi suurimmista lautashävikin vähentäjistä on Lyseon koulu, jossa hävikkiin on kiinnitetty huomiota ennen hävikkiviikkoakin erilaisilla tempauksilla. Siellä hävikki putosi reippaasti yli puolet viime vuoden määrästä, toteaa CIRCWASTE-hankkeen projektikoordinaattori Katja Alakerttula.

Porin Palveluliikelaitoksessa on tiedostettu YK:n ja EU:n asettama tavoite ruokahävikin määrän puolittamisesta reilussa kymmenessä vuodessa eli vuoteen 2030 mennessä. Euroopan unionin jäsenmaiden tulee raportoida ruokajätteensä määrä komissiolle vuodesta 2020 lähtien vuosittain.

– Tarjoilu- ja valmistushävikin seuraamisesta onkin tullut pysyvä käytäntö Porin koulujen keittiöissä, lupaa Salmi.

Tämän vuoden ruokahävikin vähentämiskampanjan Porin kouluissa toteuttivat yhteistyössä CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -osahanke Luuppi, Porin seudun jäteneuvonta ja Porin Palveluliikelaitos.


Luatanen, jossa ruokaa