Hovimäki – Taitava kuvaus Suomen sodan kokemuksista

Hovimäki-näytelmä sijoittuu Suomen sodan aikaan, vuoteen 1808. Ruotsi ja Venäjä käyvät sotaa Suomesta, jonka kansa jää valtioiden jalkoihin vailla omaa isänmaata. Näytelmän on ohjannut ja käsikirjoittanut Hanna Ojala, joka on luonut historiallisesta tv- ja kirjasarjasta draaman. Näytelmän kolmea vahvaa naista näyttelevät Aija Pahkala, Maria Pere ja Heidi Rantakeisu. Tärkeissä rooleissa ovat myös Petri Knuuttila ja Oskari Penttilä. Kävimme katsomassa Porin Teatterin päänäyttämön esitystä 24.4.2025.

Näytelmä kertoo Johannasta (Aija Pahkala) ja Magnuksesta (Petri Knuuttila), jotka perivät Hovimäen kartanon Suomen sodan aikaan. He kokevat vastoinkäymisiä Hovimäen talousmamsellin (Maria Pere) ja palveluskunnan kanssa. Venäläiset miehittävät kartanon, ja ruotsalaisten puolella taisteleva Magnus joutuu lähtemään sotaan. Johanna ja talousmamselli Frieda joutuvat kehittämään suunnitelman pitääkseen venäläiset ulkona kartanosta. Samalla Magnus löytää tiensä ruotsalaisten leiriin ja he lähtevät rintamalle. Hovimäen palveluskunnasta nousevat esiin Anna (Heidi Rantakeisu) ja Aaron (Oskari Penttilä). Heidän tarinansa luovat taas uuden näkökulman sodan tapahtumiin. Kaikesta ulkomaailman tapahtumista huolimatta he palvelevat pyyteettömästi eivätkä kyseenalaista kartanon väen käskyjä.

Lavan takaosassa olevat kaltevat lankut ovat lavastuksen helmi. Ne soveltuvat niin hevosiksi kuin metsäksi ja luovat näyttämölle moniulotteisuutta. Sotakohtaukset luodaan hienosti käyttämällä keppejä, jotka soveltuvat niin aseiksi kuin miekoiksi. Kartano on luotu metallisista rakennelmista, jotka liikkuvat kohtauksiin luontevasti ja korostavat kartanon kylmää tunnelmaa. 

Pidin näytelmän juonen selkeydestä ja erilaisista näkökulmista. Naisen asema on tärkeässä roolissa mutta ei hallitse koko näytelmää. Sota ja kansalaisten kokemukset sodan jalkoihin jäämisestä tulevat varmasti aina olemaan ajankohtaisia aiheita. Itse en niinkään pitänyt tanssillisesta ilmaisusta, joka ei tuntunut luontevalta osalta näytelmää. 

Hovimäki-näytelmä oli ajatuksia herättävä ja esitti sodan kokemukset hienolla tavalla, joka ei jättänyt katsojaa kylmäksi. Näytelmä toi nykypäivän teatteriin sota-ajan kauhut sotakohtauksista kansalaisten hämmennykseen ja kertoi erilaisia tarinoita ja kohtaloita koskettavasti. Friedan elämä alistettuna asemaansa, Magnuksen yritykset olla hyvä isäntä ja palvella maataan, Johannan pyrkimys hyvän vaimon rooliin hinnalla millä hyvänsä ja Annan riipaiseva kohtalo voisivat kaikki olla oma näytelmänsä mutta luovat silti eheän kokonaisuuden Hovimäen tiluksilla.

Teksti: Petra Saisto
Kuvat: Janne Alhonpää