Miten toimia

Sivu päivitetty 20.4.2021

Ehkäise tartuntoja

Koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia. Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.

  • Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.

Porin kaupunki suosittelee kasvomaskin käyttöä julkisilla paikoilla, julkisessa liikenteessä, kuljetuksissa sekä kaupungin toimipaikoissa kaikille yli 12-vuotiaille. Maskin käyttöä suositellaan myös kaikille yli 12-vuotiaille kouluissa, julkisissa tiloissa sekä julkisessa liikenteessä. Maskisuositus koskee myös niitä alle 12-vuotitaita, jotka ovat sekaluokissa vanhempien oppilaiden kanssa, sekä kaikkia koulukuljetuksessa matkustavia oppilaita.  Lisäksi kaupunki suosittelee kaikkia noudattamaan yleisiä ohjeita turvaväleistä, käsihygieniasta sekä aivastus- ja yskimistavoista. Töihin, kouluun tai muihin julkisiin tiloihin ei tule mennä sairaana tai vähänkään oireisena.  

Matkustamista ei suositella maakunnan sisällä tai sen ulkopuolelle. Kokoontumisrajoituksissa tulee noudattaa Aluehallintoviraston määräyksiä. 

Varhaiskasvatuksessa kaikilla työntekijöillä on käytössä maskit tai vaihtoehtoisesti erityistä tukea tarvitsevien lasten ja alle 3-vuotiaiden kanssa toimittaessa visiiri. Huoltajien tulee käyttää maskia päiväkotien ja perhepäivähoidon sisätiloissa. 

Lue lisää Satakunnan yleisestä Satakunnan koronavirusepidemian tilanteesta sekä voimassa olevista valtakunnallisista suosituksista Satasairaalan verkkosivulta.

 

Ota yhteys koronaneuvontaan, jos sinulla on oireita

Jos sinulla on ollut koronavirukseen sopivia oireita, ota yhteys koronaneuvontaan. Koronaviruksen oireita voivat olla mm. kuume, hengenahdistus, yskä, lihaskivut, väsymys, nuha, haju- tai makuaistin häiriöt, pahoinvointi tai ripuli. Koronatestausta on lievennetty ja tavoitteena on torjua epidemian leviäminen, suojella riskiryhmiä ja katkaista tartuntaketjut. Oireettomia ei tutkita.

Ota yhteyttä koronaneuvontaan puhelimitse, jotta tauti ei leviä muihin. Puhelinnumerot löydät palvelunumeroiden sivulta.

Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa, voit tehdä sähköisen oirearvion omaolo.fi –palvelussa.

Koronavirusuhan aikana Porissa palvelevat seuraavat kohdennetut palvelunumerot

Porin yhteistoiminta-alueen korona-neuvontanumero
Satasairaalan päivystysnumero
Ikäihmisten palveluneuvontanumero
Prizztech Oy:n neuvontanumero yrityksille
Valtakunnallinen neuvontanumero

>> Palvelunumeroihin soittaminen