Miten toimia

Sivu päivitetty 28.5.2020.

Ehkäise tartuntoja

Koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia. Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.

  • Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.

Ota yhteys koronaneuvontaan, jos sinulla on oireita parin päivän ajan

Jos sinulla on ollut koronavirukseen sopivia oireita parin päivän ajan niin ota yhteys koronaneuvontaan. Koronaviruksen oireita voivat olla mm. kuume, hengenahdistus, yskä, lihaskivut, väsymys, nuha, haju- ja makuaistin häiriöt, pahoinvointi tai ripuli. Koronatestausta on lievennetty ja tavoitteena on torjua epidemian leviäminen, riskiryhmien suojelu ja tartuntaketjujen katkaisu. Oireettomia ei tutkita.

Tarvittaessa ota yhteyttä koronaneuvontaan puhelimitse, jotta tauti ei leviä muihin. Puhelinnumerot löydät palvelunumeroiden sivulta.

Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa, voit nyt tehdä sähköisen oirearvion omaolo.fi –palvelussa.

Koronavirusuhan aikana Porissa palvelevat seuraavat kohdennetut palvelunumerot

Porin yhteistoiminta-alueen korona-neuvontanumero
Satasairaalan päivystysnumero
Ikäihmisten palveluneuvontanumero
Prizztech Oy:n neuvontanumero yrityksille
Valtakunnallinen neuvontanumero

>> Palvelunumeroihin soittaminen

Vältä tarpeetonta oleskelua yleisillä paikoilla ja pidä läheisistäsi huolta

Hallituksen linjausten mukaan ihmisiä suositellaan huomioivan riittävä turvaväli ja käyttäytymään vastuullisesti julkisissa tiloissa. Julkiset kokoontumiset on rajoitettu 10 henkilöön 31.5. saakka ja rajoitus nousee 50 henkilöön 1. kesäkuuta alkaen. Lisää tietoa hallituksen linjauksista valtioneuvoston verkkosivuilla.

Suomen hallituksen 16.3. linjauksen mukaan yli 70-vuotiaat on velvoitettu mahdollisuuksien mukaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa. Yli 70-vuotiaan oireettomat läheiset voivat kuitenkin edelleen käydä auttamassa läheistään noudattaen hyvää käsihygieniaa. Myöskään ulkona liikkumista ei ole kielletty. Ikäihmisten palvelemiseksi Porissa on myös avattu palvelunumero, josta saa apua esimerkiksi ateriapalveluiden, kauppapalveluiden ja kotihoidon järjestämiseen.​

Vaikka lähikontakteja tulee välttää, kannustamme porilaisia välttämään yksinäisyyttä pitämällä yhteyttä läheisiinsä esimerkiksi puhelimitse.