Miten toimia

Sivu päivitetty 12.10.2021

Ehkäise tartuntoja

Koronaviruksen aiheuttamia tartuntoja ehkäistään samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioiden aiheuttajia. Hyvä hygienia on paras tapa ehkäistä koronaviruksen ja kaikkien muidenkin virusten leviämistä.

  • Pese kädet usein huolellisesti vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan.
  • Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Suojaa suusi, kun yskit tai aivastat. Käytä esimerkiksi nenäliinaa tai hihaa. Älä yski tai aivasta kämmeneesi.

ATTR:n suositusten mukaisesti maskin käyttöä suositellaan seuraavissa tilanteissa ja seuraaville yli 12 -vuotiaille henkilöille

  • Aina joukkoliikenteessä.
  • Aina julkisissa sisätilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset
  • Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Työpaikoilla suositellaan huomioimaan Työterveyslaitoksen ohjeistus. Työnantaja päättää työpaikoilla sovellettavista käytännöistä
  • Aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi yleisötapahtumissa, kun paikalla on runsaasti ihmisiä
  • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
  • Sairaalassa, terveyskeskuksessa tai ympärivuorokautisen hoivan laitoksissa vierailtaessa tai työskenneltäessä

Varhaiskasvatuksessa kaikilla työntekijöillä on käytössä maskit tai vaihtoehtoisesti erityistä tukea tarvitsevien lasten ja alle 3-vuotiaiden kanssa toimittaessa visiiri. 

Lue lisää Satakunnan yleisestä Satakunnan koronavirusepidemian tilanteesta sekä voimassa olevista valtakunnallisista suosituksista Satasairaalan verkkosivulta.

Ota yhteys koronaneuvontaan, jos sinulla on oireita

Jos sinulla on ollut koronavirukseen sopivia oireita, ota yhteys koronaneuvontaan. Koronaviruksen oireita voivat olla mm. kuume, hengenahdistus, yskä, lihaskivut, väsymys, nuha, haju- tai makuaistin häiriöt, pahoinvointi tai ripuli. Oireettomia ei tutkita.

Omaolo-asiointipalvelun kautta voi helposti testata tarvitseeko koronatestausta ja tarvittaessa ajan saa myös sitä kautta. Omaolon kautta oirearvion tekemällä terveysaseman hoitaja ottaa asiakkaaseen yhteyttä ja varaa tarvittaessa vastaanottokäynnin. Palvelu löytyy osoitteesta: www.omaolo.fi

linkki omaoloon

Perusturva muistuttaa, että valtakunnallinen ja paikallinen ohje on, että kahdesti rokotettuja ei testata kuin poikkeustapauksessa, esimerkiksi vain merkittävän altistuksen yhteydessä tai mikäli kysymyksessä on sote-alan työntekijä.

Yhteys koronaneuvontaan puhelimitse: palvelunumerot löydät täältä

Koronavirusuhan aikana Porissa palvelevat seuraavat kohdennetut palvelunumerot

Porin yhteistoiminta-alueen korona-neuvontanumero
Satasairaalan päivystysnumero
Ikäihmisten palveluneuvontanumero
Prizztech Oy:n neuvontanumero yrityksille
Valtakunnallinen neuvontanumero

>> Palvelunumeroihin soittaminen