Rokotukset

Sivua päivitetty 16.11.

Rokotusten eteneminen Porin perusturvassa

diagrammi rokotusten edistymisestä

  Koronarokotusten ajanvaraus:

  Helpoiten ajan saa varattua sähköisen ajanvarauksen kautta osoitteessa:

  https://www.pori.fi/ota-yhteytta/sahkoinen-asiointi-ja-lomakkeet/sosiaali-ja-terveys/sahkoinen-ajanvaraus

  Ajan koronarokotukselle voi varata myös koronarokotusten ajanvarauspuhelimesta tai keskitetystä ajanvarauksesta.

  • Koronarokotusten ajanvarauspuhelin puh. 02 623 4360. Avoinna ma-to klo 8-16 ja pe 8-14. Rokotusajanvarauksessa ei ole takaisinsoittopalvelua.
  • Perusturvan keskitetty ajanvaraus puh. 02 621 5000. Soitettaessa ajanvaraukseen klo 8-14 välillä ja valitsemalla numerovalikosta 0 (nolla), puhelu yhdistyy rokotusajanvaraukseen.

  Koronarokotuksia saa perusturvan alueella: Itä-Porin lähipalvelukeskus (Herralahdenraitti 2), sote-keskus Cotton (Siltapuistokatu 2, Pori), infektiovastaanotto (Maantiekatu 31 A-rakennus, Pori), Ulvilan terveysasema (Välskärintie 1), Merikarvian terveysasema (Antintie 52), Lavian terveysasema (Viittatie 8). Rokotuspisteet toimivat vain ajanvarauksella. Koronarokotuksia annetaan kaikkina arkipäivinä. Poikkeuksena Ulvila ja Lavia, joissa rokotetaan vain tiettyinä päivinä.
   

  Huomioitavaa rokotuksiin liittyen:

  • kysytään henkilöllisyystodistusta (ajokortti/Kela-kortti tms).
  • koronavirusrokotteen 3. ja 4. annoksen voi saada THL:n asettamien kriteerien mukaan. Katso ajantasaiset suositukset THL:n sivuilta.
  • rokotuksen saannin jälkeen 15min suositeltu seuranta-aika tapahtuu terveysaseman sisätiloissa.
  • huomioithan, että tapahtumaan tullaan terveenä (ei hengitystieinfektion oireita). Myös nenäsuusuojaimen käyttö on suositeltavaa sekä käsihygieniasta ja turvaväleistä tulee huolehtia.

  Ohjeita koronarokotukseen saapuvalle:

  • Huomioi rokotuksiin tullessasi nopeasti ja helposti riisuttava vaatetus
  • Saavu rokotuksiin täsmällisesti, mutta älä siirry odotustiloihin yli 10 min ennen varattua aikaa
  • Käytä maskia, huolehdi käsihygieniasta ja pidä riittävä turvaetäisyys muihin
  • Riisu päällysvaatteet odotusaulassa
  • Rokotustilanteessa keskity vain rokotteen saamiseen
  • Seuraa vointiasi rauhallisesti n. 15 min rokotuksen jälkeen terveysaseman tiloissa
  • Kysy apua avustavalta henkilökunnalta, jos sinulla on epäselvyyksiä rokotukseen liittyen
  • Varaudu saamaan toisen rokotteen aika rokotuksen yhteydessä 6 viikon päähän

  Ajankohtaista rokotuksista:

  24.10.

  Porin perusturva käynnistää vuoden 2022 influenssarokotukset maanantaina 31.10.2022.

  Katso tarkemmat tiedot rokotusajan varaamisesta sekä rokotuspaikoista osoitteesta: https://www.pori.fi/influenssarokotukset-2022

  Tiedote 13.10.

  Perusturva käynnistää koronan tehosterokotukset ja influenssarokotukset marraskuun alussa

  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tänä syystalvena uutta koronan tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Terveillä työikäisillä suoja vakavaa koronavirustautia vastaan on edelleen hyvä.

  Perusturva käynnistää koronan tehosterokotukset ja influenssarokotukset marraskuun alussa, viikolla 44. Tehosterokote- ja influenssarokoteajan tai pelkän influenssarokoteajan saa varattua maanantaista 31.10. alkaen osoitteesta https://www.pori.fi/ota-yhteytta/sahkoinen-asiointi-ja-lomakkeet/sosiaal.... Aika on mahdollista varata myös puhelimitse rokotusten ajanvarausnumerosta puh. 02 623 4360.

  Influenssarokotteeseen oikeutettuja ovat THL:n ohjeistuksen mukaisesti

  • Raskaana olevat
  • Kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • Alle 7-vuotiaat lapset
  • Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • Varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon
  • Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri

      
  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/influenssarokote

   

  Tiedote 10.8.2022

  Perusturvan koronarokotusten sähköinen ajanvaraus aukeaa huomenna – myös perusterveet 60 vuotta täyttäneet voivat varata ajan huomisesta alkaen

  Porin, Merikarvian ja Ulvilan yli 60-vuotiaat perusterveet voivat varata ajan koronarokotukselle huomenna aamulla 11.8. klo 8 alkaen.

  Rokotuspisteet, joihin ajan voi varata ovat: Itä-Porin lähipalvelukeskus (Herralahdenraitti 2), sote-keskus Cotton (Siltapuistokatu 2, Pori), infektiovastaanotto (Maantiekatu 31 A-rakennus, Pori), Ulvilan terveysasema (Välskärintie 1), Merikarvian terveysasema (Antintie 52), Lavian terveysasema (Viittatie 8). Ulvilassa rokotetaan 17.8., 24.8. ja 31.8. klo 9-15. Ajan voi varata maksimissaan 20 päivän päähän.

  Helpoiten ajan saa varattua sähköisen ajanvarauksen kautta osoitteessa: https://www.pori.fi/ota-yhteytta/sahkoinen-asiointi-ja-lomakkeet/sosiaal...

  Puolesta asiointi palvelussa on mahdollista. Yhdelle henkilölle voi varata yhden ajan.
  Varatun ajan voi myös siirtää tai peruuttaa palvelussa.

  Neljäs koronarokoteannos voidaan antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta. Jos on saanut kolme rokoteannosta ja sairastanut koronan, ei tarvitse nyt tehosteannosta.

  Koronarokotukselle voi varata ajan sähköisesti 1.-3. koronarokoteannoksille sekä 4. koronarokoteannokselle henkilöt, jotka sen tarvitsevat (THL:n suositus).

  Ajan koronarokotukselle voi varata myös koronarokotusten ajanvarauspuhelimesta puh. 02 623 4360. Puhelin on avoinna ma-to klo 8-16 ja pe klo 8-14.

  Kolmas rokoteannos 12–17-vuotiaille

  Euroopan komissio on hyväksynyt BioNTech-Pfizerin Comirnaty 30 mikrog/annos -rokotteiden käytön tehosteannoksina 12–17-vuotiaille. THL suosittelee kolmansia annoksia riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille.

  12–17-vuotiaille kolmas rokoteannos voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Kolmas annos voidaan antaa myös muille 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten.

  5–11-vuotiaiden kolmansiin rokoteannoksiin ei ole toistaiseksi myyntilupaa. Yli 12-vuotiaiden riskiryhmät: Ketkä kuuluvat vakavan COVID-19-taudin riskiryhmiin?

  Novavaxin Nuvaxovid-koronavirusrokotteen toimitukset on aloitettu Porin perusturvan alueella. Lue lisää tästä.

  Porin perusturvan alueella asuvien 5-11-vuotiaiden lasten koronarokotukset käynnistyivät tammikuussa 2022 

  Tammikuussa käynnistyvät 5-11 vuotiaiden vapaaehtoiset koronarokotukset. Varaus näihin rokotuksiin 30.6 saakka rokotusten ajanvarauksesta tai omalta kouluterveydenhoitajalta tiedustelemalla.

  Lapsen rokottamiseen on oltava molempien huoltajien lupa. Kirjallinen lupa tulee olla rokotukseen tullessa mukana, mikäli toinen huoltaja ei ole läsnä. Tehosteet annetaan 6 viikon kuluttua. Rokotevalmiste: Pfizer-Biontech Comirnaty 10µg.

  Linkki tulostettavaan lupalomakkeeseen

  Tarvittaessa lupalomakkeen saa tulosteena terveydenhoitajalta. Näissä tilaisuuksissa rokotetaan ainoastaan 5-11 vuotiaita lapsia ajanvarauksella.

  EU:n koronatodistus

  EU:n koronatodistus tulee saataville Omakantaan heti, kun rokotuksen tiedot on kirjattu oikeassa muodossa Kanta-palveluihin. Lue täältä miten saat koronatodistuksen itsellesi.

  EU:n koronatodistus toimii Suomessa koronapassina, kun henkilö on saanut täyden rokotussarjan, mikä Suomessa tällä hetkellä käytettävissä rokotteissa tarkoittaa kahta rokotuskertaa. Lisäksi viimeisestä rokotuksesta tulee olla kulunut 7 vuorokautta. EU:n koronatodistuksen saavat myös koronan sairastaneet, joilla on yksi rokotus. Kolmannen rokotuksen jälkeen todistus on voimassa heti rokotuspäivästä.

  EU:n koronatodistusta voidaan käyttää myös matkustustarkoituksissa. Kukin maa voi itse päättää maahantulovaatimuksista. Matkustajan tulee ennen matkaa selvittää millaista todistusta kohdemaa vaatii. Joissain maissa riittää yksi rokote ja toisissa vaaditaan 2/2 ja 14 vrk aika viimeisimmästä rokotuksesta.

  Todistuksella itsessään ei ole merkitty voimassaoloaikaa. Teknisesti todistus vanhenee 12 kk kuluessa, koska todistuksen QR-koodin aitoutta ei voida sen jälkeen varmentaa.

  Tarvittaessa koronarokotustodistuksia voi pyytää yleisen ajanvarausnumeron kautta arkisin kello 8-16 numerosta 02 621 5000.

  Ammattilaisten kysymyksiä koronarokotuksista - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

  Muuta ajankohtaista

  Terveysasemilla, joissa rokotetaan Modernaa, on automaattisesti vaihdettu alle 30-vuotiaita miehille Pfizerin rokote. Valmisteen vaihto ei aiheuta asiakkaalle toimenpiteitä ja sen vuoksi ei tarvitse olla yhteydessä Porin perusturvaan. Tehosterokotteelle tulee saapua sovittuna ajankohtana.

  Lue lisää: THL Modernaa ei alle 30-vuotiaille

  THL suosittaa kolmatta rokoteannosta Kolmas koronarokoteannos

  Tietoa rokotteista

  Pfizer-BioNTechin Comirnaty-koronavirusrokote

  Comirnaty-koronavirusrokote on modernia mRNA-tekniikkaa käyttävä rokote, jota annetaan rokotettavalle kaksi annosta: tehosteannos annetaan 6 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Tämä, kuten kaikki muutkin kehitteillä olevat koronavirusrokotteet, on käynyt läpi kaikki rokotusturvallisuuteen liittyvät tutkimusvaiheet. Tutkimuksia on tehty kymmenillä tuhansilla potilailla ja rokotteen on todettu olevan turvallinen. Rokote on tarkoitettu yli 12-vuotiaille henkilöille. THL suosittelee koronarokotusta kaikille raskaana oleville ja se on turvallista ottaa myös imetyksen aikana. Rokotteesta voi tulla tavanomaisia rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia, kuten pistopaikan punoitusta ja kipua. Pienelle osalle voi tulla myös n. päivän kestävä kuume. Rokotukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat merkki rokotteen tehosta. Comirnaty-rokotetta on annettu Porin perusturvassa 11.1.2021 alkaen.

  Lisätietoa Comirnaty-rokotteesta: Comirnaty-koronavirusrokote - THL

  MODERNAN SPIKEWAX MRNA-KORONAVIRUSROKOTE

  Modernan SPIKEWAX-koronavirusrokote on niin ikään modernia mRNA-tekniikkaa käyttävä rokote, jota annetaan rokotettavalle kaksi annosta: tehosteannos annetaan 6 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Tämä, kuten kaikki muutkin kehitteillä olevat koronavirusrokotteet, on käynyt läpi kaikki rokotusturvallisuuteen liittyvät tutkimusvaiheet. Tutkimuksia on tehty kymmenillä tuhansilla potilailla ja rokotteen on todettu olevan turvallinen. Rokote on tarkoitettu 12 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle. THL suosittelee koronarokotusta kaikille raskaana oleville ja se on turvallista ottaa myös imetyksen aikana.  Rokotteesta voi tulla tavanomaisia rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia, kuten pistopaikan punoitusta ja kipua. Pienelle osalle voi tulla myös n. päivän kestävä kuume. Rokotukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat merkki rokotteen tehosta. Modernan mRNA-rokotetta on annettu Porin perusturvassa 22.2.2021 alkaen.

  THL ohjeistaa tarjoamaan alle 30-vuotiaille miehille vain Comirnaty-koronarokotetta.
  Modernan Spikevaxia voidaan THL:n ohjeistuksen mukaan tarjota kaikille 30 vuotta täyttäneille sekä alle 30-vuotiaille naisille. Comirnatya voidaan tarjota entiseen tapaan kaikille rokotettaville ikäryhmille.

  Lisätietoa Modernan mRNA-rokotteesta: Modernan koronavirusrokote - THL

  UKK – Usein kysytyt kysymykset

  Voinko valita koronarokotevalmisteen, jonka voin saada?

  Lähtökohtaisesti sinulle annetaan sitä rokotetta mitä viimeksi olet saanut.

  Poikkeukset:
  -    alle 30-vuotias mies ei voi saada kuin BioNTech-Pfizerin Comirnaty koronavirusrokotetta,
  -    jos asiakas on saanut kaksi ensimmäistä annosta Astra Zenecalla, niin THL:n ohjeen mukaan 3.annos annetaan mrna –rokotteella, eli joko Comirnatylla tai Modernalla,
  -    jos kunnassa ei ole saatavilla sitä valmistetta, jolla asiakas on saanut aikaisemman annoksen, niin halutessaan asiakas voi rokottautua ristiin kahdella eri mrna –rokotteella, eli Comirnatylla tai Modernalla,
  -    lisäksi huomioidaan lääkäreiden antamat erikoisohjeet.