Rokotukset

Rokotusten eteneminen Porin perusturvassa

diagrammi rokotusten edistymisestä

 

Rokotusvuorossa olevat

1. Vuonna 1956 syntyneet ja sitä vanhemmat
Ajanvarausluvat on lähetetty tekstiviestillä viikolla 15

2. 16–69-vuotiaat riskiryhmään 1 kuuluvat (Riskiryhmien tarkemmat määritelmät - THL)
Ajanvarausluvat on lähetetty tekstiviestillä viikolla 15

3. 16–69-vuotiaat riskiryhmään 2 kuuluvat (Riskiryhmien tarkemmat määritelmät - THL)
Ajanvarausluvat on lähetetty tekstiviestillä viikolla 15

4. 60–64-vuotiaat
Ajanvarausluvat on lähetetty tekstiviestillä viikoilla 15–16

5. 55–59-vuotiaat
Ajanvarausluvat on lähetetty tekstiviestillä viikon 16 aikana

6. 47–54-vuotiaat
Ajanvarausluvat on lähetetty tekstiviestillä viikoilla 17–19

7. Kiireellistä hoitoa antava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö
Ajanvarausluvat on lähetetty tekstiviestillä viikoilla 19

Seuraavina vuoroaan odottavat

8. 45–46-vuotiaat
Ajanvarausluvat lähetetään tekstiviestillä arviolta viikoilla 19-20

9. 40–44-vuotiaat
Ajanvarausluvat lähetetään tekstiviestillä arviolta toukokuussa

10. 35–39-vuotiaat
Ajanvarausluvat lähetetään tekstiviestillä arviolta toukokuussa

11. 30–34-vuotiaat
Ajanvarausluvat lähetetään tekstiviestillä arviolta touko-kesäkuussa

12. 25–29-vuotiaat
Ajanvarausluvat lähetetään tekstiviestillä arviolta kesäkuussa

13. 16–24-vuotiaat
Ajanvarausluvat lähetetään tekstiviestillä arviolta kesäkuussa

Rokotusaikataulu

Porin perusturva noudattaa rokotusaikataulussaan valtakunnallisia THL:n laatimia rokotusjärjestysohjeita. Tämän vuoksi rokotusten aikataulu riippuu rokotettavan omasta rokotusjärjestysluokasta, joka perustuu lääketieteelliseen riskiarvioon.

Ensimmäiseksi on rokotettu COVID-19-potilaita hoitavia henkilökuntaan kuuluvia työntekijöitä ja mm. iäkkäiden asumispalveluiden henkilökuntaa sekä asukkaita. Laajamittaiset rokotukset Porin keskustan terveysasemilla ovat alkaneet viikolla 7. Merikarvialla rokotukset aloitettiin viikolla 9, Laviassa viikolla 10 ja Ulvilassa viikolla 11. Porin perusturvassa kotihoidon sekä yksityisen kotihoidon asiakkaita on rokotettu viikosta 9 alkaen. Rokotukset on aloitettu aluksi kaikkein iäkkäimmistä ja ikärajaa on laskettu rokotusten edetessä.

Rokotuksista tiedottaminen

Tiedotamme rokotusten etenemisistä tällä sivustolla ja mediatiedoitteilla alueen lehtiin.

Rokotusneuvonta

Rokotusneuvontapuhelin palvelee numerosta 02 623 4333. Tämä puhelinnumero on vain rokotteista ja rokotuksista liittyviä tiedusteluja varten. Tästä puhelinnumerosta ei tehdä ajanvarauksia.

Ajanvaraus

Ajanvaraus koronarokotuksiin toimii periaatteella, jossa Porin perusturva lähestyy rokotettavia tekstiviestitse. Ensimmäisessä viestissä ilmoitetaan asiakkaan rokotusvuoron tulevan lähiaikoina. Seuraavassa tekstiviestissä tulee ajanvarausohjeet ja linkki ajanvaraukseen. Jälkimmäinen viesti on samalla ilmoitus sähköisen ajanvarausluvan luomisesta asiakkaalle. Viestien lähettäjän nimi on Pori ja linkki, johon jälkimmäisessä viestissä ohjataan, on porinperusturva.mbooking.fi/ajanvaraus. Pääset linkkiin myös tästä.

Linkin kautta on mahdollista tehdä ajanvaraus, mikäli sähköinen ajanvarauslupa on luotu. Lupa on aina henkilökohtainen, eikä sitä ole mahdollista käyttää muiden rokotuksiin. Linkki toimii sekä mobiililaitteella että tietokoneella. Varattua aikaa on mahdollista muuttaa, mikäli asiakkaalle tulee äkillisiä esteitä.

Porin perusturva etsii rokotettavat iän ja terveystietojen perusteella. Terveystiedot ovat sellaisia, jotka on jo tallennettu Porin perusturvan potilastietojärjestelmään. Tekstiviesti lähetetään myös puhelinnumeroon, joka on tallennettu potilastietojärjestelmään. Mikäli uskot, että tiedoissamme kohdallasi on väärä puhelinnumero, voit varmistaa asian soittamalla numeroon 02 621 5000 ja tarvittaessa päivittää puhelinnumerotietosi.

Mikäli koet olevasi rokotusjärjestyksen mukaan rokotusvuorossa, muttet ole saanut tekstiviestiä, voit varata ajan koronarokotusten ajanvarauspuhelinnumerosta 02 623 4360 arkisin.

Ohjeita koronarokotusten ajanvaraukseen liittyen:

 • HUOMIOI ENSIMMÄISTÄ ROKOTEAIKAA VARATESSASI, ETTÄ TEHOSTEROKOTE ANNETAAN THL:N OHJEISTUKSEN MUKAISESTI 12 VIIKON KULUTTUA ENSIMMÄISESTÄ ROKOTTEESTA. TEHOSTEAIKAA EI VOI MUUTTAA.
 • Ethän yritä varata aikaa, ellet ole rokotusvuorossa
 • Ajanvarauspuhelimen ruuhkautumisen välttämiseksi toivomme ajanvarausta ensisijaisesti sähköisesti
 • Kaikki ajat ovat saatavilla myös sähköisesti, joten mikäli niitä ei sähköisessä ajanvarauksessa näy, ei niitä voida antaa puhelimitsekaan
 • Yhdellä varatulla ajalla voidaan antaa vain yksi rokoteannos, ja se annetaan vain asiakkaalle, jonka henkilötunnuksella aika on varattu. Ethän siis varaa aikaa muun, kuin rokotettavan omalla henkilötunnuksella.
 • Mikäli puheluusi ei vastata, jätäthän vain yhden takaisinsoittopyynnön.

Rokotuspaikat

Rokottaminen tapahtuu Porissa kolmella terveysasemalla: nämä ovat sote-keskukset Cotton ja Länsi sekä Itä-Porin lähipalvelukeskus. Lisäksi rokotteita annetaan Porin nuorisotalolla. Rokottaminen tapahtuu terveysasemilla arki-iltaisin sekä lauantaisin ja nuorisotalolla virka-aikaan. Merikarvialla, Laviassa ja Ulvilassa rokotetaan myös terveysasemilla valikoituina päivinä virka-aikaan.

Sote-keskus Cotton
Siltapuistokatu 2, 28100 Pori
Sisäänkäynti: Kauppakeskus Puuvillan parkkipaikan puolelta, terveysaseman pääovesta
Rokotukset: terveysaseman normaaleissa vastaanottotiloissa
Poistuminen: Siltapuistokadun/Kutomonaukion puoleisesta ovesta

Sote-keskus Länsi
Maantiekatu 31, 28120 Pori
Sisäänkäynti: Sote-keskuksen ja sairaalan pääsisäänkäynti, sisäänkäynti 1
Rokotukset: terveysaseman normaaleissa vastaanottotiloissa, rakennuksen osassa B5
Poistuminen: Sote-keskuksen ja sairaalan pääsisäänkäynti, sisäänkäynti 1

Itä-Porin lähipalvelukeskus
Herralahdenraitti 2, 28360 Pori
Sisäänkäynti: parkkipaikan puolelta, pääovesta
Rokotukset: terveysaseman normaaleissa vastaanottotiloissa
Poistuminen: parkkipaikan puolelta, neuvolan ovesta

Porin nuorisotalo
Isolinnankatu 12, 28100 Pori
Sisäänkäynti: Isolinnankadun ja Isouusikadun kulmasta, pääovesta
Rokotukset: 1. kerroksen saleissa
Poistuminen: parkkipaikan ovesta Ruhtinaankadun suuntaan

Ohjeita koronarokotukseen saapuvalle:

 • Huomioi rokotuksiin tullessasi nopeasti ja helposti riisuttava vaatetus
 • Saavu rokotuksiin täsmällisesti, mutta älä siirry odotustiloihin yli 10 min ennen varattua aikaa
 • Käytä maskia, huolehdi käsihygieniasta ja pidä riittävä turvaetäisyys muihin
 • Riisu päällysvaatteet odotusaulassa
 • Rokotustilanteessa keskity vain rokotteen saamiseen
 • Seuraa vointiasi rauhallisesti n. 15 min rokotuksen jälkeen terveysaseman tiloissa
 • Kysy apua avustavalta henkilökunnalta, jos sinulla on epäselvyyksiä rokotukseen liittyen
 • Varaudu saamaan tehosterokotteen aika rokotuksen yhteydessä 12 viikon päähän

Tietoa rokotteista

Pfizer-BioNTechin Comirnaty-koronavirusrokote

Comirnaty-koronavirusrokote on modernia mRNA-tekniikkaa käyttävä rokote, jota annetaan rokotettavalle kaksi annosta: tehosteannos annetaan 12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Tämä, kuten kaikki muutkin kehitteillä olevat koronavirusrokotteet, on käynyt läpi kaikki rokotusturvallisuuteen liittyvät tutkimusvaiheet. Tutkimuksia on tehty kymmenillä tuhansilla potilailla ja rokotteen on todettu olevan turvallinen. Rokote sopii 16-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille. Rokotteen antamista raskaana oleville tulee harkita, mutta se on turvallinen imettäville. Rokotteesta voi tulla tavanomaisia rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia, kuten pistopaikan punoitusta ja kipua. Pienelle osalle voi tulla myös n. päivän kestävä kuume. Rokotukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat merkki rokotteen tehosta. Comirnaty-rokotetta on annettu Porin perusturvassa 11.1.2021 alkaen.

Lisätietoa Comirnaty-rokotteesta: Comirnaty-koronavirusrokote - THL

Modernan mRNA-koronavirusrokote

Modernan koronavirusrokote on niin ikään modernia mRNA-tekniikkaa käyttävä rokote, jota annetaan rokotettavalle kaksi annosta: tehosteannos annetaan 12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Tämä, kuten kaikki muutkin kehitteillä olevat koronavirusrokotteet, on käynyt läpi kaikki rokotusturvallisuuteen liittyvät tutkimusvaiheet. Tutkimuksia on tehty kymmenillä tuhansilla potilailla ja rokotteen on todettu olevan turvallinen. Rokote sopii 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille. Rokotteen antamista raskaana oleville tulee harkita, mutta se on turvallinen imettäville. Rokotteesta voi tulla tavanomaisia rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia, kuten pistopaikan punoitusta ja kipua. Pienelle osalle voi tulla myös n. päivän kestävä kuume. Rokotukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat merkki rokotteen tehosta. Modernan mRNA-rokotetta on annettu Porin perusturvassa 22.2.2021 alkaen.

Lisätietoa Modernan mRNA-rokotteesta: Modernan koronavirusrokote - THL

ASTRAZENECAN VAXZEVRIA-KORONAVIRUSROKOTE

AstraZenecan Vaxzevria-koronavirusrokote on perinteistä adenovirusvektoritekniikkaa käyttävä rokote, jota annetaan rokotettavalle kaksi annosta: tehosteannos annetaan 12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Tämä, kuten kaikki muutkin kehitteillä olevat koronavirusrokotteet, on käynyt läpi kaikki rokotusturvallisuuteen liittyvät tutkimusvaiheet. Tutkimuksia on tehty kymmenillä tuhansilla potilailla ja rokotteen on todettu olevan turvallinen.  Rokote sopii 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille. Rokotteen antamista raskaana oleville tulee harkita, mutta se on turvallinen imettäville. Rokotteesta voi tulla tavanomaisia rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia, kuten pistopaikan punoitusta ja kipua. Pienelle osalle voi tulla myös n. päivän kestävä kuume. Rokotukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat merkki rokotteen tehosta. AstraZenecan Vaxzevria-rokotetta on annettu Porin perusturvassa 16.2.2021 alkaen.

Huom! Mikäli olet alle 65-vuotias ja olet saanut ensimmäisen rokoteannoksen AstraZenecan rokotetta, sinulle annetaan tehosterokotuskerralla mRNA-rokote (joko Pfizer-BioNTech tai Moderna).

Lisätietoa Vaxzevria-rokotteesta: Vaxzevria-koronavirusrokote - THL

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Mistä tiedän, olenko koronarokotuksen ajanvarausvuorossa?

Koronarokotusten rokotusjärjestys noudattaa Porin perusturvassa valtakunnallista THL:n rokotusjärjestysohjetta. Tällä sivustolla näet, ketkä ovat rokotusvuorossa ja ketkä odottavat seuraavina ryhminä rokotusvuoroaan. Kun rokotuksissa edetään, myös tälle sivustolle tulee tiedot uusista ryhmistä, jotka ovat ajanvarausvuorossa ja ketkä seuraavina jonossa.

En ole nyt ajanvarausvuorossa, koska voisin arvioida saavani koronarokotteen?

Koko väestön kattavaa rokotusaikataulua on erittäin vaikea luoda, sillä rokotteiden saatavuus on epävarmaa ja vaihtelee viikoittain. Karkeasti voidaan arvioida, että iäkkäät ja riskiryhmissä olevat saadaan rokotettua ainakin ensimmäisen rokoteannoksen osalta huhtikuun loppuun mennessä ja koko aikuisväestö kesän 2021 loppuun mennessä. Tarkempaa tietoa rokotusten etenemisestä tullaan päivittämään tälle sivustolle sitä mukaa, kun rokotuksissa edistytään.

Miksi eri ryhmien rokotusten ajankohtaa on niin vaikea arvioida?

Emme tiedä varmuudella minkä verran rokotteita millekin viikolle saamme. Vasta edellisen viikon loppupuolella alkaa varmistua minkä verran mitäkin rokotetta saapuu seuraavalle viikolle. Koronarokotetoimituksissa ilmenee huomattavaa epävarmuutta ja rokotemäärät vaihtelevat jatkuvasti lyhyillä varoitusajoilla. Joka kerta kun muutoksia määrissä ilmenee, joudutaan rokotusaikoja myös järjestelemään uudelleen.

Miksi rokotusvuorossa olevaa asiakasryhmää ei voida rokottaa nopeammin?

Vaikka jokin asiakasryhmä on rokotusvuorossa, niin koko asiakasryhmälle ei välttämättä saada rokotteita ensimmäisellä rokotusviikolla. Rokotusaikoja avataan varattavaksi valtakunnallisia THL:n laatimia rokotusjärjestysohjeita noudattaen sitä tahtia kuin rokotteita saadaan.

Miksi koronarokotuksen ajanvarauspuheluuni ei vastata?

Koronarokotusten puhelinajanvaraus oli alkuvaiheessa hyvin ruuhkautunut, sillä koronarokotteiden kysyntä oli erittäin suurta. Lisäsimme henkilöstöä vastaamaan rokotuspuheluihin, eikä ruuhkia enää ole samalla tavalla ollut, mutta ruuhkia saattaa edelleen ajoittain esiintyä. Olethan kärsivällinen ja jätät vain yhden takaisinsoittopyynnön. Kaikki saavat rokotusaikansa ja rokotteensa.

Miksi en voi valita rokotuspistettäni vapaasti?

Koronarokotteet vaativat erittäin haastavaa logistista järjestelyä. Lisäksi rokotteiden ominaisuudet sekä sopivuus eri potilaille vaihtelevat rokotekohtaisesti. Tämän vuoksi Porin perusturvassa yhdellä rokotuspisteellä rokotetaan vain yhtä rokotevalmistetta. Koska rokotuspiste määräytyy rokotevalmisteen mukaan ja rokotevalmiste puolestaan yksilöllisesti asiakkaan iän ja sairauksien mukaan, voi yhdelle potilaalle soveltua vain yksi rokotevalmiste ja rokotuspiste. Tämän vuoksi et voi välttämättä valita rokotuspistettäsi, mutta voit olla varma, että sinulle varattu aika tiettyyn rokotuspisteeseen takaa sinulle yksilöllisesti juuri oikean rokotevalmisteen.

Voinko valita koronarokotevalmisteen, jonka voin saada?

Porin perusturva noudattaa THL:n ohjeistusta ja THL:n ohjeen mukaisesti koronarokotevalmistetta ei voi kansalainen itse valita. Pidämme kuitenkin huolen, että jokainen asiakas saa varmasti itselleen sopivan, parhaan tutkimusnäytön valossa turvallisen ja tehokkaan rokotteensa.

Voidaanko koronarokote tulla pistämään kotiin?

Pääsääntöisesti rokotus pyritään toteuttamaan rokotuspisteiltä käsin. Mikäli rokotettava on esimerkiksi kotihoidon asiakas ja hänen on hyvin vaikea päästä rokotteelle itsenäisesti, voimme hyödyntää suunnitelmallisesti kotihoidon palveluita ja rokotus voidaan tehdä asiakkaan kotona. Mikäli asiakkaalla ei ole mahdollisuutta päästä rokotuspisteelle ja hän haluaisi rokotteen, voi hän olla yhteydessä kotihoitoon rokotuksen järjestämiseksi.

Miksi toisessa kunnassa koronarokotuksissa ollaan pidemmällä kuin toisessa?

Kuntien asukasluvut ja ikärakenteet vaihtelevat. Toisessa kunnassa voi olla suhteessa paljon vähemmän kaikista vanhimpia asukkaita kuin toisessa. Rokotteet toimitaan tasaerissä. Pieni kunta, jossa on vain vähän kaikista iäkkäimpiä asukkaita, on saattanut saada ensimmäisellä viikolla tarvittavan määrän koko iäkkäimmän asukasryhmän rokottamiseksi. Pitkässä juoksussa rokotettujen määrien vaihtelut tasaantuvat.

Sain Porin perusturvalta tekstiviestin koronarokotuksesta. Onko kyseessä huijaus?

Porin perusturvan koronarokotusajanvaraus toimii tekstiviestiperiaatteella. Porin perusturva lähettää kaikille kuntalaisille tekstiviestin tiedoksi rokotusvuoroon tulemisesta hieman ennen, kun sen aika koittaa. Tämän jälkeen saapuu toinen viesti kun aika on varattavissa. Kyseessä ei ole huijaus ja voit turvallisesti tehdä ajanvarauksen.

Sain ensimmäisellä rokotuskerralla AstraZenecan rokotevalmisteen ja olen alle 65-vuotias. Minkä tehosterokotevalmisteen saan?

THL:n suosituksen mukaan alle 65-vuotiaat, jotka saivat ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotevalmistetta, saavat tehosterokotteen toisella rokotevalmisteella (Moderna tai Pfizer-BioNTech). Tehosterokotevalmiste riippuu saatavista rokotemääristä eikä sitä voi itse valita. Yli 65-vuotias, joka saanut 1.annoksen AstraZenecalla, saa tehosteena myös AstraZeneca rokotteen, ellei edellisestä annoksesta ole tullut anafylaktista reaktiota.