Rokotukset

Rokotusten eteneminen Porin perusturvassa

diagrammi rokotusten edistymisestä

  Koronarokotuksia saa perusturvan alueella 1.7. alkaen Itä-Porin lähipalvelukeskuksessa osoitteessa Herralahdenraitti 2, Pori. Itä-Porin rokotuspiste toimii vain ajanvarauksella maanantaista keskiviikkoon.

  Ajan koronarokotukselle 1.7 lähtien voi varata keskitetystä ajanvarauksesta arkisin kello 8-16 numerosta 02 621 5000. Myös koronarokotustodistuksia voi pyytää ajanvarausnumeron kautta.

  Porin nuorisotalon rokotuspiste, rokotusten ajanvarauksen erillinen palvelunumero sekä koronatodistusten tilaamisen erillinen puhelinnumero ja sähköposti poistuivat käytöstä 30.6.2022.

  Ajanvaraustekstiviestejä kolmansille rokoteannoksille ei lähetetä enää maanantain 20.6. jälkeen. Tämän jälkeen kaikki ajanvaraukset tapahtuvat puhelimitse.

  Porin yhteistoiminta-alueen koronaneuvontapuhelin palvelee edelleen numerossa 02 623 4333 arkisin klo 8-16 koronatautiin tai sen epäilyyn liittyvissä asioissa.

  AJANVARAUKSELLA AIKOJA MYÖS:

  Merikarvian terveysasemalla ja  Laviassa.

  Huomioitavaa rokotuksiin liittyen:

  • kysytään henkilöllisyystodistusta (ajokortti/Kela-kortti tms).
  • koronavirusrokotteen 3. ja 4. annoksen voi saada THL:n asettamien kriteerien mukaan. Katso ajantasaiset suositukset THL:n sivuilta.
  • rokotuksen saannin jälkeen 15min suositeltu seuranta-aika tapahtuu terveysaseman sisätiloissa.
  • huomioithan, että tapahtumaan tullaan terveenä (ei hengitystieinfektion oireita). Myös nenäsuusuojaimen käyttö on suositeltavaa sekä käsihygieniasta ja turvaväleistä tulee huolehtia.

  PORIN PERUSTURVAN KORONAROKOTUSTEN AJANVARAUS

  Ajan koronarokotukselle voi varata 1.7 lähtien keskitetystä ajanvarauksesta arkisin kello 8-16 numerosta 02 621 5000. Myös koronarokotustodistuksia voi pyytää ajanvarausnumeron kautta.

  Kolmas rokoteannos 12–17-vuotiaille

  Euroopan komissio on hyväksynyt BioNTech-Pfizerin Comirnaty 30 mikrog/annos -rokotteiden käytön tehosteannoksina 12–17-vuotiaille. THL suosittelee kolmansia annoksia riskiryhmään kuuluville 12–17-vuotiaille. Ajan voi varata puhelimitse: 02 623 4360 arkisin klo: 8.00–16.00.

  12–17-vuotiaille kolmas rokoteannos voidaan antaa 6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Kolmas annos voidaan antaa myös muille 12–17-vuotiaille, jos se on tarpeen erityisestä syystä, esimerkiksi rokotustodistusta varten.

  5–11-vuotiaiden kolmansiin rokoteannoksiin ei ole toistaiseksi myyntilupaa. Yli 12-vuotiaiden riskiryhmät: Ketkä kuuluvat vakavan COVID-19-taudin riskiryhmiin?

  Novavaxin Nuvaxovid-koronavirusrokotteen toimitukset on aloitettu Porin perusturvan alueella. Lue lisää tästä.

  Porin perusturvan alueella asuvien 5-11-vuotiaiden lasten koronarokotukset käynnistyivät tammikuussa 2022 

  Tammikuussa käynnistyvät 5-11 vuotiaiden vapaaehtoiset koronarokotukset. Varaus näihin rokotuksiin 30.6 saakka rokotusten ajanvarauksesta tai omalta kouluterveydenhoitajalta tiedustelemalla.

  Lapsen rokottamiseen on oltava molempien huoltajien lupa. Kirjallinen lupa tulee olla rokotukseen tullessa mukana, mikäli toinen huoltaja ei ole läsnä. Tehosteet annetaan 6 viikon kuluttua. Rokotevalmiste: Pfizer-Biontech Comirnaty 10µg.

  Linkki tulostettavaan lupalomakkeeseen

  Tarvittaessa lupalomakkeen saa tulosteena terveydenhoitajalta. Näissä tilaisuuksissa rokotetaan ainoastaan 5-11 vuotiaita lapsia ajanvarauksella.

  EU:n koronatodistus

  EU:n koronatodistus tulee saataville Omakantaan heti, kun rokotuksen tiedot on kirjattu oikeassa muodossa Kanta-palveluihin. Lue täältä miten saat koronatodistuksen itsellesi.

  EU:n koronatodistus toimii Suomessa koronapassina, kun henkilö on saanut täyden rokotussarjan, mikä Suomessa tällä hetkellä käytettävissä rokotteissa tarkoittaa kahta rokotuskertaa. Lisäksi viimeisestä rokotuksesta tulee olla kulunut 7 vuorokautta. EU:n koronatodistuksen saavat myös koronan sairastaneet, joilla on yksi rokotus. Kolmannen rokotuksen jälkeen todistus on voimassa heti rokotuspäivästä.

  EU:n koronatodistusta voidaan käyttää myös matkustustarkoituksissa. Kukin maa voi itse päättää maahantulovaatimuksista. Matkustajan tulee ennen matkaa selvittää millaista todistusta kohdemaa vaatii. Joissain maissa riittää yksi rokote ja toisissa vaaditaan 2/2 ja 14 vrk aika viimeisimmästä rokotuksesta.

  Todistuksella itsessään ei ole merkitty voimassaoloaikaa. Teknisesti todistus vanhenee 12 kk kuluessa, koska todistuksen QR-koodin aitoutta ei voida sen jälkeen varmentaa.

  Ammattilaisten kysymyksiä koronarokotuksista - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

  Muuta ajankohtaista

  Terveysasemilla, joissa rokotetaan Modernaa, on automaattisesti vaihdettu alle 30-vuotiaita miehille Pfizerin rokote. Valmisteen vaihto ei aiheuta asiakkaalle toimenpiteitä ja sen vuoksi ei tarvitse olla yhteydessä Porin perusturvaan. Tehosterokotteelle tulee saapua sovittuna ajankohtana.

  Lue lisää: THL Modernaa ei alle 30-vuotiaille

  THL suosittaa kolmatta rokoteannosta Kolmas koronarokoteannos

  Rokotusneuvonta

  Rokotusneuvontapuhelin palvelee numerosta 02 623 4333. Tämä puhelinnumero on vain rokotteista ja rokotuksista liittyviä tiedusteluja varten. Tästä puhelinnumerosta ei tehdä ajanvarauksia.

  Rokotuspaikat

  Koronarokotuksia saa perusturvan alueella 1.7. alkaen Itä-Porin lähipalvelukeskuksessa osoitteessa Herralahdenraitti 2, Pori. Itä-Porin rokotuspiste toimii vain ajanvarauksella maanantaista keskiviikkoon.

  Ohjeita koronarokotukseen saapuvalle:

  • Huomioi rokotuksiin tullessasi nopeasti ja helposti riisuttava vaatetus
  • Saavu rokotuksiin täsmällisesti, mutta älä siirry odotustiloihin yli 10 min ennen varattua aikaa
  • Käytä maskia, huolehdi käsihygieniasta ja pidä riittävä turvaetäisyys muihin
  • Riisu päällysvaatteet odotusaulassa
  • Rokotustilanteessa keskity vain rokotteen saamiseen
  • Seuraa vointiasi rauhallisesti n. 15 min rokotuksen jälkeen terveysaseman tiloissa
  • Kysy apua avustavalta henkilökunnalta, jos sinulla on epäselvyyksiä rokotukseen liittyen
  • Varaudu saamaan toisen rokotteen aika rokotuksen yhteydessä 6 viikon päähän

  Rokotuksista tiedottaminen

  Tiedotamme rokotusten etenemisistä tällä sivustolla ja mediatiedoitteilla alueen lehtiin.

  Tietoa rokotteista

  Pfizer-BioNTechin Comirnaty-koronavirusrokote

  Comirnaty-koronavirusrokote on modernia mRNA-tekniikkaa käyttävä rokote, jota annetaan rokotettavalle kaksi annosta: tehosteannos annetaan 6 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Tämä, kuten kaikki muutkin kehitteillä olevat koronavirusrokotteet, on käynyt läpi kaikki rokotusturvallisuuteen liittyvät tutkimusvaiheet. Tutkimuksia on tehty kymmenillä tuhansilla potilailla ja rokotteen on todettu olevan turvallinen. Rokote on tarkoitettu yli 12-vuotiaille henkilöille. THL suosittelee koronarokotusta kaikille raskaana oleville ja se on turvallista ottaa myös imetyksen aikana. Rokotteesta voi tulla tavanomaisia rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia, kuten pistopaikan punoitusta ja kipua. Pienelle osalle voi tulla myös n. päivän kestävä kuume. Rokotukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat merkki rokotteen tehosta. Comirnaty-rokotetta on annettu Porin perusturvassa 11.1.2021 alkaen.

  Lisätietoa Comirnaty-rokotteesta: Comirnaty-koronavirusrokote - THL

  MODERNAN SPIKEWAX MRNA-KORONAVIRUSROKOTE

  Modernan SPIKEWAX-koronavirusrokote on niin ikään modernia mRNA-tekniikkaa käyttävä rokote, jota annetaan rokotettavalle kaksi annosta: tehosteannos annetaan 6 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Tämä, kuten kaikki muutkin kehitteillä olevat koronavirusrokotteet, on käynyt läpi kaikki rokotusturvallisuuteen liittyvät tutkimusvaiheet. Tutkimuksia on tehty kymmenillä tuhansilla potilailla ja rokotteen on todettu olevan turvallinen. Rokote on tarkoitettu 12 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle. THL suosittelee koronarokotusta kaikille raskaana oleville ja se on turvallista ottaa myös imetyksen aikana.  Rokotteesta voi tulla tavanomaisia rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia, kuten pistopaikan punoitusta ja kipua. Pienelle osalle voi tulla myös n. päivän kestävä kuume. Rokotukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat merkki rokotteen tehosta. Modernan mRNA-rokotetta on annettu Porin perusturvassa 22.2.2021 alkaen.

  THL ohjeistaa tarjoamaan alle 30-vuotiaille miehille vain Comirnaty-koronarokotetta.
  Modernan Spikevaxia voidaan THL:n ohjeistuksen mukaan tarjota kaikille 30 vuotta täyttäneille sekä alle 30-vuotiaille naisille. Comirnatya voidaan tarjota entiseen tapaan kaikille rokotettaville ikäryhmille.

  Lisätietoa Modernan mRNA-rokotteesta: Modernan koronavirusrokote - THL

  ASTRAZENECAN VAXZEVRIA-KORONAVIRUSROKOTE

  AstraZenecan Vaxzevria-koronavirusrokote on perinteistä adenovirusvektoritekniikkaa käyttävä rokote, jota annetaan rokotettavalle kaksi annosta: tehosteannos annetaan 6 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Tämä, kuten kaikki muutkin kehitteillä olevat koronavirusrokotteet, on käynyt läpi kaikki rokotusturvallisuuteen liittyvät tutkimusvaiheet. Tutkimuksia on tehty kymmenillä tuhansilla potilailla ja rokotteen on todettu olevan turvallinen.  Rokote sopii 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille. Rokotteesta voi tulla tavanomaisia rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia, kuten pistopaikan punoitusta ja kipua. Pienelle osalle voi tulla myös n. päivän kestävä kuume. Rokotukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat merkki rokotteen tehosta. AstraZenecan Vaxzevria-rokotetta on annettu Porin perusturvassa 16.2.2021 alkaen.

  Huom! Mikäli olet alle 65-vuotias ja olet saanut ensimmäisen rokoteannoksen AstraZenecan rokotetta, sinulle annetaan tehosterokotuskerralla mRNA-rokote (joko Pfizer-BioNTech tai Moderna).

  Lisätietoa Vaxzevria-rokotteesta: Vaxzevria-koronavirusrokote - THL

  UKK – Usein kysytyt kysymykset

  Miksi koronarokotuksen ajanvarauspuheluuni ei vastata?

  Koronarokotusten puhelinajanvaraus oli alkuvaiheessa hyvin ruuhkautunut, sillä koronarokotteiden kysyntä oli erittäin suurta. Lisäsimme henkilöstöä vastaamaan rokotuspuheluihin, eikä ruuhkia enää ole samalla tavalla ollut, mutta ruuhkia saattaa edelleen ajoittain esiintyä. Olethan kärsivällinen ja jätät vain yhden takaisinsoittopyynnön. Kaikki saavat rokotusaikansa ja rokotteensa.

  Voinko valita koronarokotevalmisteen, jonka voin saada?

  Lähtökohtaisesti sinulle annetaan sitä rokotetta mitä viimeksi olet saanut.

  Poikkeukset:
  -    alle 30-vuotias mies ei voi saada kuin BioNTech-Pfizerin Comirnaty koronavirusrokotetta,
  -    jos asiakas on saanut kaksi ensimmäistä annosta Astra Zenecalla, niin THL:n ohjeen mukaan 3.annos annetaan mrna –rokotteella, eli joko Comirnatylla tai Modernalla,
  -    jos kunnassa ei ole saatavilla sitä valmistetta, jolla asiakas on saanut aikaisemman annoksen, niin halutessaan asiakas voi rokottautua ristiin kahdella eri mrna –rokotteella, eli Comirnatylla tai Modernalla,
  -    lisäksi huomioidaan lääkäreiden antamat erikoisohjeet.

  Voidaanko koronarokote tulla pistämään kotiin?

  Pääsääntöisesti rokotus pyritään toteuttamaan rokotuspisteiltä käsin. Mikäli rokotettava on esimerkiksi kotihoidon asiakas ja hänen on hyvin vaikea päästä rokotteelle itsenäisesti, voimme hyödyntää suunnitelmallisesti kotihoidon palveluita ja rokotus voidaan tehdä asiakkaan kotona. Mikäli asiakkaalla ei ole mahdollisuutta päästä rokotuspisteelle ja hän haluaisi rokotteen, voi hän olla yhteydessä ajanvaraukseen, puhelinnumero 02 621 5000. Keskitetty ajanvaraus on avoinna arkisin kello 8-16.

  Sain Porin perusturvalta tekstiviestin koronarokotuksesta. Onko kyseessä huijaus?

  Porin perusturvan koronarokotusajanvaraus toimii tekstiviestiperiaatteella. Porin perusturva lähettää kaikille kuntalaisille tekstiviestin tiedoksi rokotusvuoroon tulemisesta hieman ennen, kun sen aika koittaa. Tämän jälkeen saapuu toinen viesti kun aika on varattavissa. Kyseessä ei ole huijaus ja voit turvallisesti tehdä ajanvarauksen.