Rokotukset

Rokotusten eteneminen Porin perusturvassa

diagrammi koronarokotusten edistymisestä
koronarokotusten edistyminen lukuina

POP UP ROKOTUKSET

  Itä-Porin lähipalvelukeskuksessa ja sote-keskus Cottonissa järjestetään pop-up –rokotuksia ilman ajanvarausta sunnuntaina 16.1. ja sunnuntaina 30.1. kello 10-16.

  Pihlavan terveyskeskuksessa on koronarokotusten pop up tapahtuma 20.1. klo 16-20. Ulvilan terveyskeskuksessa on pop up tapahtuma 27.1. klo 16-20.

  Huomioitavaa pop up -rokotuksiin liittyen:

  • koska tilaisuus järjestetään ilman ajan varausta, niin varauduthan jonottamaan.
  • kysytään henkilöllisyystodistusta (ajokortti/Kela-kortti tms).
  • asiakkaiden rokotus tapahtuu jonotusjärjestyksessä.
  • koronavirusrokotteen 3. ja 4. annoksen voi saada THL:n asettamien kriteerien mukaan. Katso ajantasaiset suositukset THL:n sivuilta.
  • tapahtumassa voi myös saada influenssarokotteen, mikäli THL:n asettamat kriteerit täyttyvät.
  • kaikkia asiakkaita ei välttämättä voi ottaa sisälle yhtä aikaa, koska tilat ovat rajalliset. Rokotuksen saannin jälkeen 15min suositeltu seuranta-aika tapahtuu terveysaseman sisätiloissa.
  • huomioithan, että tapahtumaan tullaan terveenä (ei hengitystieinfektion oireita). Myös nenäsuusuojaimen käyttö on suositeltavaa sekä käsihygieniasta ja turvaväleistä tulee huolehtia.

  Ylimääräiset rokotustapahtumat ajanvarauksella

  Porin nuorisotalolla järjestetään lisäksi ajanvarauksella toimiva, ylimääräinen rokotustapahtuma 16.1 kello 10-16. Samoin Ulvilassa pidetään ajanvarauksella to 20.1.2022 rokotuspäivä klo 9-15.30.

  PORIN PERUSTURVAN KORONAROKOTUSTEN AJANVARAUS

  Ajan voi varata puhelimitse: 02 623 4360 arkisin klo: 8.00–14.00. Rokottaminen tapahtuu Porissa kahdella terveysasemalla (Sote-keskus Cotton ja Itä-Porin lähipalvelukeskus) ja Nuorisotalolla. Lisäksi järjestetään yllä mainittuja ylimääräisä rokotuspäiviä.

  Porin perusturvan alueella asuvien 5-11-vuotiaiden lasten koronarokotukset käynnistyvät tammikuussa 2022 

  Tammikuussa käynnistyvät 5-11 vuotiaiden vapaaehtoiset koronarokotukset. Rokotukset keskitetään Länsi-Porin neuvolaan, Noormarkun Kankaan koululle, Ulvilan Friitalan kouluun ja Merikarvian terveysasemalle. Rokotukset toteutuvat arki-iltaisin klo 16-20. Ajanvaraus tehdään omalta kouluterveydenhoitajalta.

  Lapsen rokottamiseen on oltava molempien huoltajien lupa. Kirjallinen lupa tulee olla rokotukseen tullessa mukana, mikäli toinen huoltaja ei ole läsnä. Tehosteet annetaan 6 viikon kuluttua. Rokotevalmiste: Pfizer-Biontech Comirnaty 10µg.

  Linkki tulostettavaan lupalomakkeeseen

  Tarvittaessa lupalomakkeen saa tulosteena terveydenhoitajalta. Näissä tilaisuuksissa rokotetaan ainoastaan 5-11 vuotiaita lapsia ajanvarauksella.

  Koska 2. ja 3. rokotteita voi ottaa?

  Katso ajantasaiset suositukset THL:n sivuilta

  EU:n koronatodistus

  EU:n koronatodistus tulee saataville Omakantaan heti, kun rokotuksen tiedot on kirjattu oikeassa muodossa Kanta-palveluihin. Lue täältä miten saat koronatodistuksen itsellesi.

  EU:n koronatodistus toimii Suomessa koronapassina, kun henkilö on saanut täyden rokotussarjan, mikä Suomessa tällä hetkellä käytettävissä rokotteissa tarkoittaa kahta rokotuskertaa. Lisäksi viimeisestä rokotuksesta tulee olla kulunut 7 vuorokautta. EU:n koronatodistuksen saavat myös koronan sairastaneet, joilla on yksi rokotus. Kolmannen rokotuksen jälkeen todistus on voimassa heti rokotuspäivästä.

  EU:n koronatodistusta voidaan käyttää myös matkustustarkoituksissa. Kukin maa voi itse päättää maahantulovaatimuksista. Matkustajan tulee ennen matkaa selvittää millaista todistusta kohdemaa vaatii. Joissain maissa riittää yksi rokote ja toisissa vaaditaan 2/2 ja 14 vrk aika viimeisimmästä rokotuksesta.

  Todistuksella itsessään ei ole merkitty voimassaoloaikaa. Teknisesti todistus vanhenee 12 kk kuluessa, koska todistuksen QR-koodin aitoutta ei voida sen jälkeen varmentaa.

  Ammattilaisten kysymyksiä koronarokotuksista - Infektiotaudit ja rokotukset - THL

  Ajanvaraus

  Porin perusturvan koronarokotusten ajanvarausvuorosta lähetetään jälleen myös tekstiviesti

  Kolmannen rokotuksen ajanvaraukseen otetaan käyttöön hyväksi havaittu toimintamalli keväältä 2021. Porin perusturvan alueen asukkaille lähetetään tekstiviesti, kun ajanvarauksen kolmannelle koronarokotteelle voi tehdä. Tekstiviesti ei vaadi yhteydenottoa puhelimitse. Viestejä ryhdyttiin lähettämään viikolla 50. Lue lisää tästä.

  Tekstiviestin lähettämisen eteneminen

  Pfizer-BioNTechin Comirnaty -rokotteen ajanvarauslupia lähetetään tällä hetkellä 60 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Modernan Spikevax rokotteen ajanvarauslupia lähetetään tällä hetkellä 30 vuotta täytteneille ja sitä vanhemmille.

  Terveysasemilla, joissa rokotetaan Modernaa, on automaattisesti vaihdettu alle 30-vuotiaita miehille Pfizerin rokote. Valmisteen vaihto ei aiheuta asiakkaalle toimenpiteitä ja sen vuoksi ei tarvitse olla yhteydessä Porin perusturvaan. Tehosterokotteelle tulee saapua sovittuna ajankohtana.

  Lue lisää: THL Modernaa ei alle 30-vuotiaille

  THL suosittaa kolmatta rokoteannosta Kolmas koronarokoteannos

  Rokotusneuvonta

  Rokotusneuvontapuhelin palvelee numerosta 02 623 4333. Tämä puhelinnumero on vain rokotteista ja rokotuksista liittyviä tiedusteluja varten. Tästä puhelinnumerosta ei tehdä ajanvarauksia.

  Ohjeita koronarokotusten ajanvaraukseen liittyen:

  • HUOMIOI ENSIMMÄISTÄ ROKOTEAIKAA VARATESSASI, ETTÄ TEHOSTEROKOTE ANNETAAN THL:N OHJEISTUKSEN MUKAISESTI 6 VIIKON KULUTTUA ENSIMMÄISESTÄ ROKOTTEESTA.
  • Yhdellä varatulla ajalla voidaan antaa vain yksi rokoteannos, ja se annetaan vain asiakkaalle, jonka henkilötunnuksella aika on varattu. Ethän siis varaa aikaa muun, kuin rokotettavan omalla henkilötunnuksella.
  • Mikäli puheluusi ei vastata, jätäthän vain yhden takaisinsoittopyynnön.

  Rokotuspaikat

  Rokottaminen tapahtuu Porissa kahdella terveysasemalla ja Nuorisotalolla. Rokottaminen tapahtuu terveysasemilla arki-iltaisin sekä lauantaisin. Merikarvialla, Laviassa ja Ulvilassa rokotetaan myös terveysasemilla valikoituina päivinä virka-aikaan. Nuorsisotalolla rokotetaan pääsääntöisesti arkisin virka-aikaan.

  Porin nuorisotalo
  Isolinnankatu 12, 28100 Pori
  Sisäänkäynti: Pääovista, Isolinnankatu
  Rokotukset: isossa salissa
  Poistuminen: parkkipaikan puolelta, sivuovesta

  Sote-keskus Cotton
  Siltapuistokatu 2, 28100 Pori
  Sisäänkäynti: Kauppakeskus Puuvillan parkkipaikan puolelta, terveysaseman pääovesta
  Rokotukset: terveysaseman normaaleissa vastaanottotiloissa
  Poistuminen: Siltapuistokadun/Kutomonaukion puoleisesta ovesta

  Itä-Porin lähipalvelukeskus
  Herralahdenraitti 2, 28360 Pori
  Sisäänkäynti: parkkipaikan puolelta, pääovesta
  Rokotukset: terveysaseman normaaleissa vastaanottotiloissa
  Poistuminen: parkkipaikan puolelta, neuvolan ovesta

  Ohjeita koronarokotukseen saapuvalle:

  • Huomioi rokotuksiin tullessasi nopeasti ja helposti riisuttava vaatetus
  • Saavu rokotuksiin täsmällisesti, mutta älä siirry odotustiloihin yli 10 min ennen varattua aikaa
  • Käytä maskia, huolehdi käsihygieniasta ja pidä riittävä turvaetäisyys muihin
  • Riisu päällysvaatteet odotusaulassa
  • Rokotustilanteessa keskity vain rokotteen saamiseen
  • Seuraa vointiasi rauhallisesti n. 15 min rokotuksen jälkeen terveysaseman tiloissa
  • Kysy apua avustavalta henkilökunnalta, jos sinulla on epäselvyyksiä rokotukseen liittyen
  • Varaudu saamaan toisen rokotteen aika rokotuksen yhteydessä 6 viikon päähän

  Rokotuksista tiedottaminen

  Tiedotamme rokotusten etenemisistä tällä sivustolla ja mediatiedoitteilla alueen lehtiin.

  Tietoa rokotteista

  Pfizer-BioNTechin Comirnaty-koronavirusrokote

  Comirnaty-koronavirusrokote on modernia mRNA-tekniikkaa käyttävä rokote, jota annetaan rokotettavalle kaksi annosta: tehosteannos annetaan 6 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Tämä, kuten kaikki muutkin kehitteillä olevat koronavirusrokotteet, on käynyt läpi kaikki rokotusturvallisuuteen liittyvät tutkimusvaiheet. Tutkimuksia on tehty kymmenillä tuhansilla potilailla ja rokotteen on todettu olevan turvallinen. Rokote on tarkoitettu yli 12-vuotiaille henkilöille. THL suosittelee koronarokotusta kaikille raskaana oleville ja se on turvallista ottaa myös imetyksen aikana. Rokotteesta voi tulla tavanomaisia rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia, kuten pistopaikan punoitusta ja kipua. Pienelle osalle voi tulla myös n. päivän kestävä kuume. Rokotukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat merkki rokotteen tehosta. Comirnaty-rokotetta on annettu Porin perusturvassa 11.1.2021 alkaen.

  Lisätietoa Comirnaty-rokotteesta: Comirnaty-koronavirusrokote - THL

  MODERNAN SPIKEWAX MRNA-KORONAVIRUSROKOTE

  Modernan SPIKEWAX-koronavirusrokote on niin ikään modernia mRNA-tekniikkaa käyttävä rokote, jota annetaan rokotettavalle kaksi annosta: tehosteannos annetaan 6 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Tämä, kuten kaikki muutkin kehitteillä olevat koronavirusrokotteet, on käynyt läpi kaikki rokotusturvallisuuteen liittyvät tutkimusvaiheet. Tutkimuksia on tehty kymmenillä tuhansilla potilailla ja rokotteen on todettu olevan turvallinen. Rokote on tarkoitettu 12 vuotta täyttäneelle ja sitä vanhemmalle. THL suosittelee koronarokotusta kaikille raskaana oleville ja se on turvallista ottaa myös imetyksen aikana.  Rokotteesta voi tulla tavanomaisia rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia, kuten pistopaikan punoitusta ja kipua. Pienelle osalle voi tulla myös n. päivän kestävä kuume. Rokotukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat merkki rokotteen tehosta. Modernan mRNA-rokotetta on annettu Porin perusturvassa 22.2.2021 alkaen.

  THL ohjeistaa tarjoamaan alle 30-vuotiaille miehille vain Comirnaty-koronarokotetta.
  Modernan Spikevaxia voidaan THL:n ohjeistuksen mukaan tarjota kaikille 30 vuotta täyttäneille sekä alle 30-vuotiaille naisille. Comirnatya voidaan tarjota entiseen tapaan kaikille rokotettaville ikäryhmille.

  Lisätietoa Modernan mRNA-rokotteesta: Modernan koronavirusrokote - THL

  ASTRAZENECAN VAXZEVRIA-KORONAVIRUSROKOTE

  AstraZenecan Vaxzevria-koronavirusrokote on perinteistä adenovirusvektoritekniikkaa käyttävä rokote, jota annetaan rokotettavalle kaksi annosta: tehosteannos annetaan 6 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Tämä, kuten kaikki muutkin kehitteillä olevat koronavirusrokotteet, on käynyt läpi kaikki rokotusturvallisuuteen liittyvät tutkimusvaiheet. Tutkimuksia on tehty kymmenillä tuhansilla potilailla ja rokotteen on todettu olevan turvallinen.  Rokote sopii 65-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille. Rokotteesta voi tulla tavanomaisia rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia, kuten pistopaikan punoitusta ja kipua. Pienelle osalle voi tulla myös n. päivän kestävä kuume. Rokotukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat merkki rokotteen tehosta. AstraZenecan Vaxzevria-rokotetta on annettu Porin perusturvassa 16.2.2021 alkaen.

  Huom! Mikäli olet alle 65-vuotias ja olet saanut ensimmäisen rokoteannoksen AstraZenecan rokotetta, sinulle annetaan tehosterokotuskerralla mRNA-rokote (joko Pfizer-BioNTech tai Moderna).

  Lisätietoa Vaxzevria-rokotteesta: Vaxzevria-koronavirusrokote - THL

  UKK – Usein kysytyt kysymykset

  Miksi koronarokotuksen ajanvarauspuheluuni ei vastata?

  Koronarokotusten puhelinajanvaraus oli alkuvaiheessa hyvin ruuhkautunut, sillä koronarokotteiden kysyntä oli erittäin suurta. Lisäsimme henkilöstöä vastaamaan rokotuspuheluihin, eikä ruuhkia enää ole samalla tavalla ollut, mutta ruuhkia saattaa edelleen ajoittain esiintyä. Olethan kärsivällinen ja jätät vain yhden takaisinsoittopyynnön. Kaikki saavat rokotusaikansa ja rokotteensa.

  Voinko valita koronarokotevalmisteen, jonka voin saada?

  Lähtökohtaisesti sinulle annetaan sitä rokotetta mitä viimeksi olet saanut.

  Poikkeukset:
  -    alle 30-vuotias mies ei voi saada kuin BioNTech-Pfizerin Comirnaty koronavirusrokotetta,
  -    jos asiakas on saanut kaksi ensimmäistä annosta Astra Zenecalla, niin THL:n ohjeen mukaan 3.annos annetaan mrna –rokotteella, eli joko Comirnatylla tai Modernalla,
  -    jos kunnassa ei ole saatavilla sitä valmistetta, jolla asiakas on saanut aikaisemman annoksen, niin halutessaan asiakas voi rokottautua ristiin kahdella eri mrna –rokotteella, eli Comirnatylla tai Modernalla,
  -    lisäksi huomioidaan lääkäreiden antamat erikoisohjeet.

  Voidaanko koronarokote tulla pistämään kotiin?

  Pääsääntöisesti rokotus pyritään toteuttamaan rokotuspisteiltä käsin. Mikäli rokotettava on esimerkiksi kotihoidon asiakas ja hänen on hyvin vaikea päästä rokotteelle itsenäisesti, voimme hyödyntää suunnitelmallisesti kotihoidon palveluita ja rokotus voidaan tehdä asiakkaan kotona. Mikäli asiakkaalla ei ole mahdollisuutta päästä rokotuspisteelle ja hän haluaisi rokotteen, voi hän olla yhteydessä kotihoitoon rokotuksen järjestämiseksi.

  Sain Porin perusturvalta tekstiviestin koronarokotuksesta. Onko kyseessä huijaus?

  Porin perusturvan koronarokotusajanvaraus toimii tekstiviestiperiaatteella. Porin perusturva lähettää kaikille kuntalaisille tekstiviestin tiedoksi rokotusvuoroon tulemisesta hieman ennen, kun sen aika koittaa. Tämän jälkeen saapuu toinen viesti kun aika on varattavissa. Kyseessä ei ole huijaus ja voit turvallisesti tehdä ajanvarauksen.

  Sain ensimmäisellä rokotuskerralla AstraZenecan rokotevalmisteen ja olen alle 65-vuotias. Minkä tehosterokotevalmisteen saan?

  THL:n suosituksen mukaan alle 65-vuotiaat, jotka saivat ensimmäisen annoksen AstraZenecan rokotevalmistetta, saavat tehosterokotteen toisella rokotevalmisteella (Moderna tai Pfizer-BioNTech). Tehosterokotevalmiste riippuu saatavista rokotemääristä eikä sitä voi itse valita. THL:n suositus on edelleen, että 65 vuotta täyttäneet jatkavat rokotussarjaansa aiemmin saamallaan koronarokotteella, jos valmisteen käytölle ei ole ilmennyt lääketieteellistä estettä. Jos AstraZenecan rokotetta saanut 65 vuotta täyttänyt henkilö kuitenkin kieltäytyy ottamasta toista AstraZenecan rokoteannosta, hän voi halutessaan saada mRNA-rokotteen.