Rokotukset

Rokotusten eteneminen Porin perusturvassa

diagrammi rokotusten edistymisestä

 

Rokotustilanne päivitetään aina maanantaisin.

Rokotusvuorossa olevat

Tällä hetkellä koronarokotukseen ajan voivat varata seuraavat asiakasryhmät:

1. Vuonna 1941 syntyneet ja sitä vanhemmat sekä heidän samassa taloudessa asuvat omaishoitajansa ja samassa taloudessa asuvat yli 70-vuotiaat.

2. Alle 70-vuotiaat, joilla on jokin seuraavista riskitekijöistä

 • Elinsiirto- tai kantasolusiirto
 • Aktiivisessa syöpähoidossa oleva syöpätauti
 • Vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • Vaikea krooninen munuaissairaus (esim. vaikea munuaisten vajaatoiminta)
 • Vaikea krooninen keuhkosairaus (esim. happihoitoinen keuhkoahtaumatauti)
 • Lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • Downin oireyhtymä (aikuiset)

Riskiryhmien tarkemmat määritelmät - THL

Seuraavina vuoroaan odottavat:

75-80-vuotiaat sekä heidän samassa taloudessa asuvat omaishoitajansa ja samassa taloudessa asuvat yli 70-vuotiaat.
Arvioitu alkamisaika: maaliskuu

70-75-vuotiaat sekä heidän samassa taloudessa asuvat omaishoitajansa.
Arvioitu alkamisaika: maaliskuu

Alle 70-vuotiaat, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila ja jotka eivät kuulu yllä mainittuihin riskiryhmiin. Määriteltävät sairaudet tai tilat ilmoitetaan myöhemmin.
Arvioitu alkamisaika: maaliskuu

Rokotusaikataulu

Porin perusturva noudattaa rokotusaikataulussaan valtakunnallisia THL:n laatimia rokotusjärjestysohjeita. Tämän vuoksi rokotusten aikataulu riippuu rokotettavan omasta rokotusjärjestysluokasta, joka perustuu lääketieteelliseen riskiarvioon. Ensimmäiseksi rokotetaan COVID-19-potilaita hoitavia henkilökuntaan kuuluvia työntekijöitä ja mm. iäkkäiden asumispalveluiden henkilökuntaa sekä asukkaita.

Laajamittaiset rokotukset terveysasemilla ovat alkaneet viikolla 7. Rokotukset on aloitettu vuonna 1936 syntyneistä ja sitä vanhemmista Porin, Ulvilan ja Merikarvian kuntalaisista sekä heidän samassa taloudessa asuvista omaishoitajista ja samassa taloudessa asuvista yli 70-vuotiaista.

Rokotuksissa edetään ikä- ja riskiryhmä kerrallaan saatavilla olevat rokotevalmisteet huomioiden. Merikarvialla rokotetaan iäkkäitä merikarvialaisia viikosta 9 alkaen ja vastaavasti Laviassa iäkkäistä lavialaisia viikosta 10 alkaen. Kotihoidon asiakkaat rokotetaan kotonaan kotihoidon toimesta viikosta 9 alkaen.

Rokotuksista tiedottaminen

Tiedotamme rokotusten etenemisistä tällä sivustolla. Lisäksi tiedotamme rokotuksista lehti-ilmoituksissa Porin perusturvan alueen seuraavissa lehdissä: Satakunnan Kansa, Satakunnan Viikko, Ulvilan Seutu, Merikarvia-lehti ja Uutisluotsi.

Rokotusneuvonta

Rokotusneuvontapuhelin palvelee numerosta 02 623 4333. Tämä puhelinnumero on vain rokotteista ja rokotuksista liittyviä tiedusteluja varten. Tästä puhelinnumerosta ei tehdä ajanvarauksia.

Ajanvaraus

Ajanvaraus ajanvarausvuorossa oleville on avattu. Voit varata ajan koronarokotukseen sähköisesti tästä linkistä. Lisäksi voit varata ajan puhelimitse arkisin klo 12-16 numerosta 02 623 4360.

Ohjeita koronarokotusten ajanvaraukseen liittyen:

 • Ethän yritä varata aikaa, ellet ole rokotusvuorossa
 • Ajanvarauspuhelimen ruuhkautumisen välttämiseksi toivomme ajanvarausta ensisijaisesti sähköisesti
 • Kaikki ajat ovat saatavilla myös sähköisesti, joten mikäli niitä ei sähköisessä ajanvarauksessa näy, ei niitä voida antaa puhelimitsekaan
 • Yhdellä varatulla ajalla voidaan antaa vain yksi rokoteannos, ja se annetaan vain asiakkaalle, jonka henkilötunnuksella aika on varattu. Ethän siis varaa aikaa muun, kuin rokotettavan omalla henkilötunnuksella.
 • Mikäli puheluusi ei vastata, jätäthän vain yhden takaisinsoittopyynnön.

Rokotuspaikat

Rokottaminen aloitetaan kolmella terveysasemalla: nämä ovat sote-keskukset Cotton ja Länsi sekä Itä-Porin lähipalvelukeskus. Rokotevalmisteista johtuvista syistä kaikki alle 70-vuotiaat rokotetaan sote-keskus Lännessa ja kaikki yli 70-vuotiaat rokotetaan joko sote-keskus Cottonissa tai Itä-Porin lähipalvelukeskuksessa. Rokottaminen tapahtuu alkuvaiheessa arki-iltaisin ja lauantaisin. Tarvittaessa aukioloaikoja laajennetaan, samoin toimintaa tarvittaessa laajennetaan muihin toimipisteisiin. Merikarvialla ja Laviassa rokotetaan viikoista 9–10 alkaen virka-aikana.

Sote-keskus Cotton
Siltapuistokatu 2, 28100 Pori
Sisäänkäynti: Kauppakeskus Puuvillan parkkipaikan puolelta, pääovesta
Rokotukset: terveysaseman normaaleissa vastaanottotiloissa
Poistuminen: Siltapuistokadun/Kutomonaukion puoleisesta ovesta

Sote-keskus Länsi
Maantiekatu 31, 28120 Pori
Sisäänkäynti: Sote-keskuksen ja sairaalan pääsisäänkäynti, sisäänkäynti 1
Rokotukset: terveysaseman normaaleissa vastaanottotiloissa, rakennuksen osassa B5
Poistuminen: Sote-keskuksen ja sairaalan pääsisäänkäynti, sisäänkäynti 1

Itä-Porin lähipalvelukeskus
Herralahdenraitti 2, 28360 Pori
Sisäänkäynti: parkkipaikan puolelta, pääovesta
Rokotukset: terveysaseman normaaleissa vastaanottotiloissa
Poistuminen: parkkipaikan puolelta, neuvolan ovesta

Ohjeita koronarokotukseen saapuvalle:

 • Huomioi rokotuksiin tullessasi nopeasti ja helposti riisuttava vaatetus
 • Saavu rokotuksiin täsmällisesti, mutta älä siirry odotustiloihin yli 10 min ennen varattua aikaa
 • Käytä maskia, huolehdi käsihygieniasta ja pidä riittävä turvaetäisyys muihin
 • Riisu päällysvaatteet odotusaulassa
 • Rokotustilanteessa keskity vain rokotteen saamiseen
 • Seuraa vointiasi rauhallisesti n. 15 min rokotuksen jälkeen terveysaseman tiloissa
 • Kysy apua avustavalta henkilökunnalta, jos sinulla on epäselvyyksiä rokotukseen liittyen
 • Varaudu saamaan tehosterokotteen aika rokotuksen yhteydessä 12 viikon päähän

Tietoa rokotteista

Pfizer-BioNTechin Comirnaty-koronavirusrokote

Comirnaty-koronavirusrokote on modernia mRNA-tekniikkaa käyttävä rokote, jota annetaan rokotettavalle kaksi annosta: tehosteannos annetaan 12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Tämä, kuten kaikki muutkin kehitteillä olevat koronavirusrokotteet, on käynyt läpi kaikki rokotusturvallisuuteen liittyvät tutkimusvaiheet. Tutkimuksia on tehty kymmenillä tuhansilla potilailla ja rokotteen on todettu olevan turvallinen. Rokotteen teho on jopa 95 %. Rokote sopii 16-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille. Rokotteen antamista raskaana oleville tulee harkita, mutta se on turvallinen imettäville. Rokotteesta voi tulla tavanomaisia rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia, kuten pistopaikan punoitusta ja kipua. Pienelle osalle voi tulla myös n. päivän kestävä kuume. Rokotukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat merkki rokotteen tehosta. Comirnaty-rokotetta on annettu Porin perusturvassa 11.1.2021 alkaen.

Lisätietoa Comirnaty-rokotteesta: Comirnaty-koronavirusrokote - THL

Modernan mRNA-koronavirusrokote

Modernan koronavirusrokote on niin ikään modernia mRNA-tekniikkaa käyttävä rokote, jota annetaan rokotettavalle kaksi annosta: tehosteannos annetaan 12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Tämä, kuten kaikki muutkin kehitteillä olevat koronavirusrokotteet, on käynyt läpi kaikki rokotusturvallisuuteen liittyvät tutkimusvaiheet. Tutkimuksia on tehty kymmenillä tuhansilla potilailla ja rokotteen on todettu olevan turvallinen. Rokotteen teho on jopa 95 %. Rokote sopii 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille. Rokotteen antamista raskaana oleville tulee harkita, mutta se on turvallinen imettäville. Rokotteesta voi tulla tavanomaisia rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia, kuten pistopaikan punoitusta ja kipua. Pienelle osalle voi tulla myös n. päivän kestävä kuume. Rokotukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat merkki rokotteen tehosta. Modernan mRNA-rokotetta on annettu Porin perusturvassa 22.2.2021 alkaen.

Lisätietoa Modernan mRNA-rokotteesta: Modernan koronavirusrokote - THL

AstraZenecan Covid-19-koronavirusrokote

AstraZenecan Covid-19-koronavirusrokote on perinteistä adenovirusvektoritekniikkaa käyttävä rokote, jota annetaan rokotettavalle kaksi annosta: tehosteannos annetaan 12 viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen. Tämä, kuten kaikki muutkin kehitteillä olevat koronavirusrokotteet, on käynyt läpi kaikki rokotusturvallisuuteen liittyvät tutkimusvaiheet. Tutkimuksia on tehty kymmenillä tuhansilla potilailla ja rokotteen on todettu olevan turvallinen. Rokotteen suoja on 70 %, mutta rokote lieventää tautia lopuillakin 30 %:lla. Rokote sopii 18–69-vuotiaille. Rokotteen antamista raskaana oleville tulee harkita, mutta se on turvallinen imettäville. Rokotteesta voi tulla tavanomaisia rokotuksiin liittyviä sivuvaikutuksia, kuten pistopaikan punoitusta ja kipua. Pienelle osalle voi tulla myös n. päivän kestävä kuume. Rokotukseen liittyvät sivuvaikutukset ovat merkki rokotteen tehosta. AstraZenecan Covid-19-rokotetta on annettu Porin perusturvassa 16.2.2021 alkaen.

Lisätietoa AstraZenecan Covid-19-rokotteesta: AstraZenecan koronavirusrokote - THL

UKK – Usein kysytyt kysymykset

Mistä tiedän, olenko koronarokotuksen ajanvarausvuorossa?

Koronarokotusten rokotusjärjestys noudattaa Porin perusturvassa valtakunnallista THL:n rokotusjärjestysohjetta. Tällä sivustolla näet, ketkä ovat rokotusvuorossa ja ketkä odottavat seuraavina ryhminä rokotusvuoroaan. Kun rokotuksissa edetään, myös tälle sivustolle tulee tiedot uusista ryhmistä, jotka ovat ajanvarausvuorossa ja ketkä seuraavina jonossa. Ilmoitamme ajanvarausvuorossa olevat myös viikoittain paikallislehdissä.

En ole nyt ajanvarausvuorossa, koska voisin arvioida saavani koronarokotteen?

Koko väestön kattavaa rokotusaikataulua on erittäin vaikea luoda, sillä rokotteiden saatavuus on epävarmaa ja vaihtelee viikoittain. Karkeasti voidaan arvioida, että iäkkäät ja riskiryhmissä olevat saadaan rokotettua kesään mennessä ja koko aikuisväestö tämän vuoden aikana. Tarkempaa tietoa rokotusten etenemisestä tullaan päivittämään tälle sivustolle sitä mukaa, kun rokotuksissa edistytään.

Miksi rokotusryhmien välillä on aukkoja? Miksi 70-80-vuotiaita ei rokoteta tällä hetkellä?

Käytössä on tällä hetkellä kolmen eri rokotevalmistajan rokotteita ja kaikki valmisteet eivät sovellu kaikille ikäryhmille. Kahta rokotteista annetaan tällä hetkellä vain yli 70-vuotiaille ja yhtä alle 70-vuotiaille. Yli 70-vuotiaille soveltuvien rokotteiden antaminen on aloitettu laskevasti iäkkäimmistä ihmisistä eli yli 80-vuotiaista ja alle 70-vuotiaille soveltuvan rokotteen antaminen niille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Tällöin väliin jäi aukko, joka kuroutuu, kun iäkkäimpien rokotukset etenevät viikoittain. Kaikki saavat rokotteensa.

Olen 78-vuotias ja sairastan riskisairauksia, mm. diabetesta. Miksen saa rokotettani jo nyt?

THL on määritellyt kansallisen rokotusjärjestyksen ja Porin perusturva noudattaa sitä. Rokotusjärjestys ei erottele perusterveitä yli 70-vuotiaita ja pitkäaikaissairauksia sairastavia yli 70-vuotiaita, sillä ikä on kaikkein merkittävin riskitekijä vakavan koronavirustaudin kannalta. Siksi kaikki yli 70-vuotiaat rokotetaan vain ikä rokotusjärjestyksessä huomioiden, vanhimmasta ikäryhmästä alkaen.

Miksi eri ryhmien rokotusten ajankohtaa on niin vaikea arvioida?

Emme tiedä varmuudella minkä verran rokotteita millekin viikolle saamme. Vasta edellisen viikon loppupuolella alkaa varmistua minkä verran mitäkin rokotetta saapuu seuraavalle viikolle. Käytössä on kolmen eri valmistajan rokotteita ja jokainen soveltuu tietylle ryhmälle. Koronarokotetoimituksissa ilmenee huomattavaa epävarmuutta ja rokotemäärät vaihtelevat jatkuvasti lyhyillä varoitusajoilla. Joka kerta kun muutoksia määrissä ilmenee, joudutaan rokotusaikoja myös järjestelemään uudelleen.

Miksi rokotusvuorossa olevaa asiakasryhmää ei voida rokottaa nopeammin?

Vaikka jokin asiakasryhmä on rokotusvuorossa, niin koko asiakasryhmälle ei saada rokotteita ensimmäisellä rokotusviikolla. Rokotusaikoja avataan varattavaksi valtakunnallisia THL:n laatimia rokotusjärjestysohjeita noudattaen sitä tahtia kuin rokotteita saadaan. Yhtään rokotetta ei varastoida.

Miksi koronarokotuksen ajanvarauspuheluuni ei vastata?

Koronarokotusten puhelinajanvaraus on ollut ajoittain hyvin ruuhkautunut, sillä koronarokotteiden kysyntä on ollut erittäin suurta. Lisäämme henkilöstöä vastaamaan rokotuspuheluihin, mutta ruuhkia saattaa ajoittain silti olla. Olethan kärsivällinen ja jätät vain yhden takaisinsoittopyynnön. Kaikki saavat rokotusaikansa ja rokotteensa.

Miksi sähköisessä ajanvarauksessa ei näy vapaita aikoja?

Kaikki vapaana olevat ajat tulevat varattaviksi myös sähköiseen ajanvaraukseen. Koska rokotteiden kysyntä on kovaa, vapaana olevat ajat varataan nopeasti. Lisäksi olemme saaneet vielä varsin pieniä rokotemääriä esimerkiksi alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotuksiin, vaikka tämän ryhmän rokotettava määrä on hyvin suuri. Tämän vuoksi saattaa olla, ettei rokotusaikoja ole juuri nyt saatavilla. Rokotusaikoja kannattaa tarkistaa sähköisestä ajanvarauksesta aika ajoittain, sillä lisäämme uusia vapaita aikoja tarvittaessa päivittäin, kunhan voimme varmistua saatavilla olevista rokotteista.

Miksi en voi valita rokotuspistettäni vapaasti?

Koronarokotteet vaativat erittäin haastavaa logistista järjestelyä. Lisäksi rokotteiden ominaisuudet sekä sopivuus eri potilaille vaihtelevat rokotekohtaisesti. Tämän vuoksi Porin perusturvassa yhdellä rokotuspisteellä rokotetaan vain yhtä rokotevalmistetta. Koska rokotuspiste määräytyy rokotevalmisteen mukaan ja rokotevalmiste puolestaan yksilöllisesti asiakkaan iän ja sairauksien mukaan, voi yhdelle potilaalle soveltua vain yksi rokotevalmiste ja rokotuspiste. Tämän vuoksi et voi välttämättä valita rokotuspistettäsi, mutta voit olla varma, että sinulle varattu aika tiettyyn rokotuspisteeseen takaa sinulle yksilöllisesti juuri oikean rokotevalmisteen.

Voinko valita koronarokotevalmisteen, jonka voin saada?

THL on määritellyt, että tällä hetkellä kahta rokotteista (Pfizer/BioNTechin ja Modernan mRNA-rokotteet) annetaan vain yli 70-vuotiaille, sillä tälle ikäryhmälle näiden rokotteiden tehosta on riittävää tutkimusnäyttöä. Alle 70-vuotiaille on varattu kolmas rokote (Oxford-AstraZenecan adenovirusvektorirokote), sillä tämän rokotteen tehosta on näyttöä riittävästi vain alle 70-vuotiaille. Porin perusturva noudattaa THL:n ohjeistusta ja tämän vuoksi rokotevalmistetta ei voi valitettavasti valita.

Miksi omaistani ei rokotettu vuodeosastolla samalla kertaa, kun hän siellä oli?

Koronarokotteet vaativat haastavia logistisia järjestelyjä, sillä niiden tarkka määrä varmistuu vain n. viikkoa ennen rokotteiden toimitusta. Lisäksi osa rokotteista vaatii 70 pakkasasteen säilytyksen ja se säilyy huoneenlämmössä vain muutaman päivän ajan. Tämän vuoksi emme voi varata rokotteita säilytykseen esimerkiksi vuodeosastoille, mikäli siellä hoidettaisiin potilaita, jotka ovat rokotusvuorossa. Jokainen rokoteannos tulee olla suunniteltuna jo silloin, kun rokotteet saamme. Näiden seikkojen vuoksi joudumme toimimaan systemaattisesti rokotuspisteiltä käsin.

Voidaanko koronarokote tulla pistämään kotiin?

Pääsääntöisesti rokotus pyritään toteuttamaan rokotuspisteiltä käsin. Mikäli rokotettava on esimerkiksi kotihoidon asiakas ja hänen on hyvin vaikea päästä rokotteelle itsenäisesti, voimme hyödyntää suunnitelmallisesti kotihoidon palveluita ja rokotus voidaan tehdä asiakkaan kotona. Mikäli asiakkaalla ei ole mahdollisuutta päästä rokotuspisteelle ja hän haluaisi rokotteen, voi hän olla yhteydessä kotihoitoon rokotuksen järjestämiseksi.

Miksi toisessa kunnassa koronarokotuksissa ollaan pidemmällä kuin toisessa?

Kuntien asukasluvut ja ikärakenteet vaihtelevat. Toisessa kunnassa voi olla suhteessa paljon vähemmän kaikista vanhimpia asukkaita kuin toisessa. Rokotteet toimitaan tasaerissä. Pieni kunta, jossa on vain vähän kaikista iäkkäimpiä asukkaita, on saattanut saada ensimmäisellä viikolla tarvittavan määrän koko iäkkäimmän asukasryhmän rokottamiseksi. Pitkässä juoksussa rokotettujen määrien vaihtelut tasaantuvat.