Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuolto tuottaa suun terveyttä edistäviä, korjaavia ja kuntouttavia hammashuollon palveluita. Suun ja hampaiston terveys ja toimintakyky heijastuvat ihmisen koko terveyteen ja hyvinvointiin. Hyvä omahoito ehkäisee monia hammas- ja suusairauksia.

Suun terveydenhoitoa annetaan Perusturvan yhteistoiminta-alueen hammashoitoloissa. Hammashoitoon hakeutuvia pyydetään ottamaan yhteyttä ensisijaisesti lähimpänä asuinosoitetta olevaan hammashoitolaan, p. 02 621 3625. Ajanvaraukseen sekä suun ja hampaiden hoitoon liittyvissä asioissa Teitä palvellaan paikan päällä joka arkipäivä klo 8-16 Keskushammashoitolassa, Porin sote-keskus Cottonissa osoitteessa Pohjoisranta 11 D-rakennus, 3. krs, sisäänkäynti VÄ-07.

Tällä hetkellä odotusaika kiireettömään hoitoon vaihtelee alueittain noin kolmesta kuuteen kuukauteen. Särkypäivystys palvelee kiireellisen hoidon asiakkaita päivittäin.

Suun ja hampaiden terveystarkastukset

Suun ja hampaiden terveystarkastukset tehdään määräaikaistarkastuksina sekä yksilölliseen tarpeeseen perustuvina terveystarkastuksina. Tarkastuksissa selvitetään suun terveydentila, kehitys ja hoidon tarve. Tarvittaessa tehdään henkilökohtainen terveyssuunnitelma. Jos suu ja hampaat ovat terveet, tarkastusta ei tarvita vuosittain.

Ensimmäistä lastaan odottavat perheet voivat varata ajan suun terveystarkastukseen Kansalaisen Ajanvarauksen kautta. Palveluun kirjaudutaan joko pankkitunnuksilla tai matkapuhelimen mobiilivarmenteella.

Aikuiset voivat hakeutua suun ja hampaiden terveystarkastuksiin ottamalla yhteyttä ajanvaraukseen puh 02 621 3625, jossa hoitaja tekee hoidontarpeen arvion. Yli 17-vuotiaat voivat varata ajan Kansalaisen Ajanvarauksen kautta suuhygienistille hoidon tarpeen arviota, hammaskiven poistoa tai lohkeamien ensiapua varten. Hoidon päättyessä suositellaan seuraava tarkastusajankohta. Terveille aikuisille riittää tarkastus 2–3 vuoden välein.

Ikääntyneen on hyvä tarkastuttaa suu ja hampaat säännöllisesti saadakseen ajankohtaista tietoa terveydestään. Hammashoidon henkilökunta käy asumisyksiköissä. Käynneillä tehdään pieniä toimenpiteitä sekä neuvotaan muuta henkilöstöä suun terveyteen liittyvissä asioissa. Tarvittaessa potilas ohjataan hammaslääkärin vastaanotolle.

Lasten ja nuorten suun terveydenhuolto

Suun ja hampaiden terveystarkastukset tehdään määräaikaistarkastuksina sekä yksilölliseen tarpeeseen perustuvina terveystarkastuksina

Alle kouluikäisille järjestetään suuhygienistin tai hammashoitajan suun terveystarkastuksia. Tarvittaessa saatavissa on aikoja hammaslääkärille.

Koululaisille tehtävät suun määräaikaistarkastukset pitävät sisällään suuhygienistin sekä määräajoin hammaslääkärin terveystarkastukset, mukaan lukien erikoisalakohtaiset suun tutkimukset. Lapselle tai nuorelle, jolla on erityinen riski sairastua suusairauksiin, järjestetään tehostettu ehkäisevä suun terveydenhuolto ja yksilöllisesti määritellyt terveystarkastukset.

Hampaiden oikomishoidot toteutetaan vaikeusasteen mukaan joko oman hammaslääkärin tai erikoishammaslääkärin vastaanotolla. Mikäli vanhemmat ovat huolissaan lapsen purennasta, yhteyttä voi ottaa omaan hammaslääkäriin.

Opiskeluterveydenhuoltoon oikeutetuilla opiskelijoilla on mahdollisuus suun terveystarkastukseen kunnallisessa suun terveydenhuollossa. Hoito on maksullista yli 18-vuotiaille. Suuhygienisti tekee suun terveystarkastuksen ja antaa terveysneuvontaa. Tarvittaessa varataan aika hammaslääkärille.

Varatun ajan peruuttaminen

Hammaslääkärin, suuhygienistin tai hammashoitajan varatun ajan voi peruuttaa soittamalla puh. 02 621 3625 tai netissä. Nettipalvelussa voit siirtää, peruuttaa tai kysellä hammashoidon jo varatuista ajoista. Palvelussa ei voi varata uutta aikaa. Valitse oikea hammashoitola ja ilmoita tietosi. Kirjautumista ei tarvita.

Hoitotietoja koskevat pyynnöt

Omia hoitotietoja koskevat pyynnöt tehdään rekisteritietojen tarkastuspyyntö-lomakkeella. Lomakkeen löydät täältä.

Lomake postitetaan allekirjoitettuna osoitteella:
Toimistonhoitaja, Keskushammashoitola,
Pohjoisranta 11 D-rakennus, 28100 Pori.

Röntgenkuvien poltto CD-levylle on maksullista: 1 kuva 15 €, useampi kuva 25 €

Laskutus

Hammashoidon laskun eräpäivän siirtoon
liittyvissä asioissa yhteys puh: 044 701 6020 arkisin kello 9.00–12.00

Muut laskutukseen liittyvät asiat:
puh: 02 621 3500 /laskutus klo 10.00–12.00

Toimipisteet

Cygnaeuksen hammashoitola

Käyntiosoite: 
Tasavallankatu 1
28100 Pori
Puhelin: 

Keskushammashoitola

Katso alueen kartta lue lisää -linkistä.

Käyntiosoite: 
Pohjoisranta 11, D-rakennus, 3. krs (Sisäänkäynti VÄ-07)
28100 Pori
Puhelin: 
Lue lisää

Itä-Porin hammasneuvola

Vastaanotto ajanvarauksella neuvolaikäisille

Käyntiosoite: 
Itä-Porin lähipalvelukeskus, Herralahdenraitti 2
28360 Pori
Puhelin: 

Käppärän hammashoitola

Käyntiosoite: 
Käppärätie 3
28120 Pori
Puhelin: 

Pihlavan hammashoitola

Käyntiosoite: 
Rieskalantie
28800 Pori
Puhelin: 

Pohjois-Porin hammashoitola

Katso alueen kartta lue lisää -linkistä.

Käyntiosoite: 
Siltapuistokatu 2, 2. krs, sisäänkäynti VÄ-09
28100 Pori
Puhelin: 
Lue lisää

Tekniikkaopiston hammashoitola

Käyntiosoite: 
Professorintie 5, A 2
28600 Pori
Puhelin: 

Toejoen hammashoitola

Käyntiosoite: 
Ruosniementie 4 (Toejoen koulu)
28200 Pori
Puhelin: 

Vähärauman hammashoitola

Käyntiosoite: 
Vähäraumantie 91
28600 Pori
Puhelin: 

Merikarvian terveysaseman hammashoitola

Luoteinen lähipalvelualue

Käyntiosoite: 
Antintie 52
29900 Merikarvia
Puhelin: 

Noormarkun hammashoitola

Luoteinen lähipalvelualue

Käyntiosoite: 
Finbyyn koulukeskus, Museotie 12
29600 Noormarkku
Puhelin: 

Ulvilan terveyskeskuksen hammashoitola

Ulvilan lähipalvelualue

Käyntiosoite: 
Välskärintie 1
28450 Vanha-Ulvila
Puhelin: 

Ulvilan yhteiskoulun hammashoitola

Ulvilan lähipalvelualue

Käyntiosoite: 
Kaarinantie 4
28400 Ulvila
Puhelin: 

Lavian hammashoitola

Lavian lähipalvelualue

Käyntiosoite: 
Viittatie 8
38600 Lavia
Puhelin: