Luontoretket

Perhonen niityllä

Porin seudulla järjestetään vuonna 2024 useita perinteisiä luontoretkiä ja tapahtumia. Järjestämisestä vastaavat Melamajavat ry, Porin Latu ry, Porin Lintutieteellinen Yhdistys ry, Porin Seudun Sieniseura ry, Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piiri ry, Suomen luonnonsuojeluliitto Pori ry, Jokilaakson ympäristöyhdistys ry ja Suomen Metsäkeskus yhteistyössä Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan kanssa.

Retket ovat maksuttomia lukuun ottamatta melontaretkien kajakkivuokraa. Retkikuljetuksiin pääsee retkestä riippuen mukaan eri paikoista. Kerro ilmoittautuessasi, mistä olet nousemassa autoon.

Ilmoittautuminen

Retkille ilmoittaudutaan ensisijaisesti osoitteessa pori.fi/luontoretket. Ilmoittautumislinkki löytyy retken kuvauksen alaosasta. Mikäli netti-ilmoittautuminen ei ole mahdollista, voi ilmoittautua puhelimitse numeroon 044 701 0874 (klo 9.30-11.30).

Ilmoittautuminen kullekin retkelle tai tapahtumaan alkaa aina retkeä edeltävän viikon alussa (useimmiten maanantaina klo 9.30). Ilmoittautuminen päättyy retkeä edeltävänä päivänä klo 15.

Retkien mahdollisista muutoksista ja peruutuksista informoidaan sivulla pori.fi/luontoretket.

Luontoretkiä ja -tapahtumia Porin seudulla 2024

 • Huhtikuun alun linturetki suuntautuu Porin kosteikoille ja merenlahdille sekä Ulvilan ja Nakkilan peltoalueille. Kevään etenemisestä riippuu, suuntautuuko retki pääasiassa Porin lintupaikoille vai lähialueen hanhipelloille. Retkellä tutustutaan levähtäviin muuttolintuihin, peltoalueilta etsitään erityisesti joutsenia ja hanhia. Kävelymatkaa kertyy muutamia kilometrejä. Maastojalkineet, säänmukainen pukeutuminen ja omat eväät mukaan!

  Retkelle otetaan max. 50 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Lähtö la 6.4. klo 8.00 yhteiskuljetuksella Luontotalo Arkin edestä (Pohjoispuisto 7). Kuljetus tarvittaessa (klo 7.45) Noormarkun urheilukentän P-alueelta, os. Finpyyntie 1. Ennakkoilmoittautuminen! Ks. ilmoittautumisohjeet.

  Retken yhteyshenkilö: Aila Tarvainen, p. 040 838 7171

  Ilmoittaudu tästä (2.4.2024 klo 9.30 alkaen)

 • Kokoontuminen Hevosluodon vajalle 5.30, niin ollaan vesillä viimeistään klo 6.00. Melotaan verkkaista vauhtia noin 10 kilometrin lenkki lintuja ja luontoa havainnoiden. Alussa lyhyt melontainfo vähemmän meloneille. Retken puolivälissä rantaudutaan ja pidetään evästauko. Paluu vajalle puoleen päivään mennessä. Varustus lämmin ja säänmukainen, omat eväät mukaan. Huom! Lintuja tarkkaillessa melotaan rauhallisesti, joten vaatetta on hyvä olla. Varavaatteet, matkapuhelin, kamera yms. kannattaa pakata vedenpitävästi. Retken vetäjälle pyydetään ilmoittamaan, jos jollakin henkilöllä on terveydellisiä riskitekijöitä (esim. diabetes). Säävaraus (tuuli)!

  Retkelle otetaan max. 25 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ennakkoilmoittautuminen! Ks. ilmoittautumisohjeet. Kajakkien vuokra maksetaan paikan päällä: aikuiset 10 € ja alle 18-vuotiaat sekä opiskelijat opiskelijakortilla 5 € (alle 12-vuotiaat vain aikuisen seurassa).

  Retken yhteyshenkilö: Petri Hakosalo, p. 040 591 5668.

  Ilmoittaudu tästä (6.5.2024 klo 9:30 alkaen)

 • Porin työpajat ja Varaosapankki järjestävät Veturitalleilla (os. Veturitallinkatu 7) Puolihullut päivät. Kyseessä on koko perheen tapahtuma ja sen teemana ovat kiertotalous ja kestävä kehitys työllistämistä tukien. Lisätietoja Facebookissa Puolihullut Päivät.

 • Porissa ja ympäryskunnissa yläkoululaiset haastettiin kuvataidehaasteeseen, jossa tehtiin muotokuvia poikkeuksellisista malleista. Parrasvaloihin pääsivät nimittäin roskat! Taideteoksia voi ihailla Porin pääkirjaston näyttelytilassa aukioloaikoina 28.5.–15.6. Näyttelyn teema saa jatkoa myös syksyllä Mahanpuruja muovista -kampanjassa. Syksyllä 2024 voit siis bongata kaupungin sadevesikaivojen yhteydessä Porin seudun yläkoululaisten taideteoksista suunnitellun katutaideteoksen. Pidä Saaristo Siistinä ry:n koordinoiman kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta siitä, että sadevesikaivot ovat roskille suora reitti vesistöihin asti.

  Lisätietoja sivuilla: pori.fi/mahanpurujamuovista

 • Yhteispohjoismaisen Luonnonkukkien päivän tavoitteena on kasvituntemuksen ja -harrastuksen edistäminen sekä yhteisten luontokokemusten tarjoaminen. Luonnonkukkien päivän teemalajina on tänä vuonna metsäluontomme rikastuttaja ja kevään tärkein mesikasvi raita (Salix caprea). Pajujen maailmaan ja muuhunkin kasvikuntaan Kaasmarkun rantalehdossa johdattaa Suomen luonnonsuojeluliitto Pori ry:n asiantuntija Janne Lampolahti. Maastojalkineet, säänmukainen pukeutuminen ja eväät mukaan!

  Lähtö su 16.6. klo 9.00 yhteiskuljetuksella Luontotalo Arkin edestä (Pohjoispuisto 7). Kuljetus tarvittaessa (klo 8.45) Noormarkun urheilukentän P-alueelta, os. Finpyyntie 1. Ajoreitti kulkee Koivulan kautta Ulvilan kirjastolle (n. klo 9.15) ja sieltä Kaasmarkkuun. Myös reitin varrelta voi nousta autoon. Kokoontuminen Kaasmarkun Alisellamyllyllä klo 9.30. Paluu Arkin pihaan noin klo 14.00. Ilmoittautuessasi kerro mistä olet tulossa mukaan. Ennakkoilmoittautuminen!

  Lisätiedot: Suomen luonnonsuojeluliitto Pori ry, Janne Lampolahti p. 044 4558021, sllporiry@gmail.com

  Ilmoittaudu tästä (10.6. klo 9:30 alkaen)

 • Näyttelyssä Porin pääkirjaston aikuisten osastolla kerrotaan haitallisista vieraslajeista sekä niiden torjunnasta. Voit opetella tunnistamaan muun muassa jättiputken, jättipalsamin ja kurtturuusun. Näyttely opastaa myös talkoiden järjestämiseen ja vieraslajien torjunnan välineistön lainaamiseen. Näyttely on auki kirjaston aukioloaikoina. Näyttely on osa Porin jokisuiston vieraskasvilajit hallintaan -hanketta. Hanke järjestää myös kaikille avoimia talkoita, joista tiedotetaan kesällä sivustolla www.pori.fi/vieraslajit. Torstaina 4.7. kello 15–17 on vieraslajineuvontaa Porin pääkirjastolla.

 • Haitalliset vieraslajit vievät elintilaa kotoperäisiltä lajeilta ja heikentävät luonnon monimuotoisuutta. Näitä haittakasveja voi tavata ihan tutuissakin maisemissa, jopa oman kotipihan nurkilla. Lähde mukaan retkelle, jossa kävellään luotojen alueella tutustuen yleisimpiin haitallisiin vieraskasvilajeihin. Retkellä käydään myös tervehtimässä ja rapsuttelemassa lampaita, jotka toimivat Porin kaupungin vieraslajihankkeen ahkerina apureina. Poikkeamme välillä tieltä pois, joten maastoon soveltuvat kengät ja säänmukainen varustus päälle.  Ei vaadi ennakkoilmoittautumista! Oppaana toimii vieraslajihankkeen projektikoordinaattori Anne Salo. Retki järjestetään yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliitto Pori ry:n kanssa.

  Kävelyretki lähtee klo 17.30 Hanhiluodosta kohti Hevosluotoa osoitteesta Hevosluodontie 1 (parkkialueelta Kirjurinluodontien ja Hevosluodontien risteyksestä).

  Retken yhteyshenkilö: Anne Salo, p. 044 701 4773, anne.salo@pori.fi

 • Keskikesän lämmin keskipäivä on parasta aikaa päiväperhosten etsimiseen ja tarkkailuun. Retkellä liikutaan Porin ympäristön paahteisilla alueilla ja peltoaukeiden laidoilla perhosia etsien. Oppaana toimii perhosharrastaja Martti Uusitalo. Säävaraus! Perhoset eivät lennä sateella, eivätkä kovalla tuulella.

  Retkelle otetaan max. 30 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Lähtö la 3.8. klo 11 yhteiskuljetuksella Luontotalo Arkin edestä (os. Pohjoispuisto 7). Kuljetus myös tarvittaessa (klo 10.45) Noormarkun urheilukentän P-alueelta, os. Finpyyntie 1. Ennakkoilmoittautuminen! Ks. ilmoittautumisohjeet.

  Retken yhteyshenkilö: Martti Uusitalo, p. 040 572 7550

  Ilmoittaudu tästä (29.7. klo 9:30 alkaen)

 • Kokoontuminen klo 19.30 Melamajavat ry:n toimipaikkaan Hevosluodon siirtolapuutarhan takana olevan ison vajan edustalle. Ennen lähtöä kaikille osallistujille annetaan lyhyt opastus melonnasta ja valitaan kullekin sopivat välineet. Retkellä melotaan otsalamppujen valossa Kokemäenjoella. Retkelle pukeudutaan sään mukaisesti ja mukaan kannattaa varata pienehkö reppu, johon voi pakata mm. vaihtovaatteet, juomista ja omat eväät. Henkilökohtaiset varusteet (varavaatteet, matkapuhelin, kamera, yms.) kannattaa pakata vedenpitävästi. Mukaan otetaan myös otsalamppu. Säävaraus (tuuli)! Retken vetäjälle pyydetään ilmoittamaan, jos jollakin henkilöllä on terveydellisiä riskitekijöitä (esim. diabetes).

  Retkelle otetaan max. 20 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ennakkoilmoittautuminen! Ks. ilmoittautumisohjeet. Kajakkien vuokra maksetaan paikan päällä: aikuiset 10 € ja alle 18-vuotiaat sekä opiskelijat opiskelijakortilla 5 € (alle 12-vuotiaat vain aikuisen seurassa).

  Retken yhteyshenkilö: Marja Arousva, p. 040 517 8492

  Ilmoittaudu tästä (12.8. klo 9.30 alkaen)

 • Tuhannet kurjet levähtävät syksyisin Puurijärven ja Isonsuon kansallispuistossa ennen lähtöään etelään. Päivällä kurjet hajaantuvat pelloille ruokailemaan, mutta auringon laskiessa ne kerääntyvät Puurijärvelle yöpymään. Luonnonnäytelmää voi seurata Kärjenkallion lintutornissa oppaiden johdolla. Mukaan lämpimät vaatteet, omat eväät ja taskulamppu paluumatkaa varten tornilta bussille. Retki järjestetään yhteistyössä Porin Lintutieteellisen Yhdistyksen, Jokilaakson ympäristöyhdistyksen ja SLL Satakunnan piirin kanssa.

  Retkelle otetaan max. 50 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Lähtö pe 6.9. yhteiskuljetuksella Luontotalo Arkin edestä, Pohjoispuisto 7, klo 17.30. Auto pysähtyy tarvittaessa Friitalan tienhaarassa (Yhdystien ja 2-tien risteyksen pysäkki) n. klo 17.40, Nakkilan th-pysäkillä n. klo 17.50, Neste Harjavallan pihassa (Liikuntatie 1) n. klo 18.00, Hotelli Hiittenharjulla n. klo 18.05 ja Kokemäen keskustassa Teljänportin pysäkillä (kiertoliittymästä Kauvatsalle päin ensimmäinen pysäkki). Olethan ajoissa paikalla. Paluumatka samoin pysäkein. Ennakkoilmoittautuminen! Ks. ilmoittautumisohjeet.

  Retken yhteyshenkilö: Aila Tarvainen, p. 040 838 7171

  Ilmoittaudu tästä (2.9. klo 9:30 alkaen)

 • Retki on tarkoitettu aloitteleville sienestäjille. Ennen metsään menoa käydään läpi ohjeet sienestäjälle ja sienten tunnistuksen alkeet. Maastossa kerätään itsenäisesti omaan koriin sieniä syötäväksi ja tunnistettavaksi. Metsäosuuden jälkeen jokaisen sienestäjän saalis käydään läpi ja lajitellaan syötäviin ja kelvottomiin sieniin. Retkellä annetaan ohjeita sienten käsittelystä, käytöstä ja säilönnästä. Mukaan otetaan kori ja sieniveitsi sekä kumisaappaat ja eväät. Huom! muovipussi ei sovellu keruuvälineeksi.

  Retkelle otetaan max. 50 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Lähtö la 7.9. klo 8 Luontotalo Arkin edestä (Pohjoispuisto 7). Auto pysähtyy tarvittaessa Ulvilan kirjaston pihassa klo 8.10. Ennakkoilmoittautuminen! Ks. ilmoittautumisohjeet.

  Retken yhteyshenkilö: Tapani Hänninen, p. 050 521 8362.

  Ilmoittaudu tästä (2.9. klo 9:30 alkaen)

 • Metsäretkellä tutustumme Joutsijärven rannalla sijaitsevaan Hiivaniemeen, jonka Porin kaupunki rauhoitti vuonna 2018. Retkellä perehdytään kuusisekametsän kääpälajistoon. Alueelta löytyy myös sieniä. Retken oppaana on luonnonhoidon asiantuntija Jarmo Uimonen Metsäkeskuksesta. Mukaan omat eväät, Hiivaniemessä on makkaranpaistomahdollisuus. Säätilaan sopiva vaatetus ja maastojalkineet! Päivän aikana kävellään noin 5 kilometriä, enimmäkseen metsäpoluilla.

  ­Linja-autokuljetukseen otetaan max. 50 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Lähtö la 14.9. klo 8 yhteiskuljetuksella Luontotalo Arkin edestä, os. Pohjoispuisto 7. Auto pysähtyy tarvittaessa Noormarkun urheilukentän P-alueella, os. Finpyyntie 1 klo 7.45 ja Ulvilan kirjaston pihassa klo 8.10. Ennakkoilmoittautuminen! Ks. ilmoittautumisohjeet.

  Retken yhteyshenkilö: Jarmo Uimonen, p. 020 772 6441.

  Ilmoittaudu tästä (9.9. klo 9:30 alkaen)

 • Lasten ja muiden luonnonystävien ”Pimeä metsä” -tapahtuma järjestetään Porin Ladun Susisuon toimintakeskuksessa. Paikan päällä on lapsille tarkoitettu tehtäväpolku pimeässä metsässä! Tarjolla on myös makkaran- ja letunpaistoa sekä juotavaa. Päivään varustaudutaan säänmukaisesti. Taskulamput mukaan!

  Retkelle otetaan max. 50 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Lähtö pe 4.10. klo 18.30 yhteiskuljetuksella Luontotalo Arkin edestä (Pohjoispuisto 7). Ennakkoilmoittautuminen! Ks. ilmoittautumisohjeet. Koululuokkia koskevat tiedustelut suoraan: outi.aalto(at)pori.fi.

  Tapahtuman yhteyshenkilö: Timo Korhonen, p. 0400 531 034.

  Ilmoittaudu tästä (30.9. klo 9:30 alkaen)