ilmastoystävällinen lounas

Vinkki: Earth hour teemaksi päiväkotien ja koulujen etä- ja lähiopetukseen

Koronaviruksen leviäminen on peruuttanut maailmalaajuisesti Earth Hourin viettoon suunnitellut yleisötapahtumat. Suomessa Earth Hourin teemaksi oli valittu ruoka. Porissa päiväkoteihin ja koulujen ruokaloihin ehdittiin tilata julisteet, jotka kertovat, että Earth Houria vietetään perjantaina 27.3.2020 ilmastoystävällisen lounaan merkeissä syömällä pinaattilettuja, perunamuusia, puolukkahilloa ja porkkanaraastetta. Ilmastolounas toteutuu niiltä osin kuin lapsia on paikalla varhaiskasvatuksen yksiköissä ja kouluissa.

ilmastoystävällinen lounas

Tästä uutisesta löytyy vinkkejä Earth Hour –teeman käsittelyyn niin päiväkoti-ikäisten kuin koululaisten kanssa sekä lähiopetukseen että etänä toteutettavaksi.

Earth Hour on WWF:n eli Maailman luonnonsäätiön vuosittain järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, jota vietetään tänä vuonna lauantaina 28.3.2020 kello 20.30-21.30. Sammuttamalla turhat valot tapahtuman ajaksi näytetään valomerkki ilmaston puolesta. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ilmaston ja ympäristön tilasta.

Earth Hourin järjestäjä, WWF, korostaa, että ihmisten terveys ja hyvinvointi ovat etusijalla myös Earth Hourin vietossa. Samalla järjestö palauttaa mieleen, että ”hyvinvoiva luonto on meidän kaikkien paras turva nyt ja tulevaisuudessa. Luonto tarjoaa meille kaiken mitä tarvitsemme: ruokaa, vettä, raaka-aineita ja happea. Ympäristön tilalla on merkitystä ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen. Earth Hourissa ei ole kyse vain valojen sammuttamisesta. Siinä on kyse globaalista kansanliikkeestä ja yhteishengestä ilmasto- ja ympäristökriisin ratkaisemiseksi, mistä lopulta meidän kaikkien hyvinvointi ja tulevaisuus riippuvat”.

Earth Hour kiinnittää huomiota ruuan ilmastovaikutuksiin

Kasvisruoan ja kotimaisten juuresten suosiminen on teko ilmaston ja ympäristön puolesta. Kasvisravinnon tuottamiseen tarvitaan pienempi maa-ala kuin liharuuan tuotantoon. Kasvisruoan tuotannon päästöt voivat olla myös viisi kertaa pienemmät liharuokaan verrattuna. Kasvihuonekasvisten, kuten kurkun, tomaatin ja salaatin, ympärivuotinen tuotanto kasvihuoneissa aiheuttaa suuria ilmastopäästöjä avomaalla viljeltäviin juureksiin verrattuna.

Kun ruokaa heitetään roskiin, ovat sen tuottamisessa, jalostamisessa, säilyttämisessä ja kuljettamisessa aiheutuneet ympäristövaikutukset syntyneet turhaan ja on tehty paljon turhaa työtä elintarvikeketjun eri vaiheissa. Esimerkiksi kotitalouksissa vuosittain roskiin heitettävän ruokajätteen päästöt vastaavat 100 000 auton ilmastovaikutusta ja arvo on 500 miljoonaa euroa.

Ruoka muodostaa noin 20 prosenttia ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä – saman verran kuin liikenne. Ruuan ympäristövaikutuksia on helppo pienentää kolmella yksinkertaisella askeleella: korvaa osa lihasta kasviksilla, suosi vastuullisesti lähellä tuotettuja elintarvikkeita äläkä heitä ruokaa roskiin. Luonnon kannalta parhaat valinnat tekevät hyvää myös terveydelle ja ruokahävikin vähentämisen osalta myös lompakolle.

Ideoita ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutusten sekä ilmastonmuutoksen käsittelyyn

Lapset voivat pohtia ruuan ilmasto- ja ympäristövaikutuksia sekä miettiä, kuinka omassa toiminnassa voi vähentää energiankulutusta ja siten hillitä ilmakehään joutuvia päästöjä ja ilmastonmuutosta. Lapset voivat myös tarkastella jonkun päivän ruokia ja miettiä, kuinka kaukaa ja monen vaiheen kautta eri ruoka-aineet ovat kulkeneet lautaselle, tutkia jonkun viikon ruokalistaa ja selvittää, kuinka ilmasto- ja ympäristöystävällisiä tarjottavat ruoka-annokset ovat, tarkastella, millä kaikilla tavoilla kasvikset tekevät hyvää ihmiselle ja ympäristölle ja miettiä syitä ruoan poisheittämiseen. Samoin voi ohjata kiinnittämään huomiota turhien valojen sammuttamiseen, vedensäästöön ja lautasen tyhjäksi syömiseen.

Lisätietoja Earth Hourista

Pori on osallistunut Earth Hour -tapahtuman viettoon jo useana vuotena peräkkäin sammuttamalla valoja sekä kaupungin kiinteistöissä että muissa toimitiloissa. Tänäkin vuonna, poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta, Porissa valot sammuvat tai vähentyvät Earth Hourin merkeissä ainakin kaupungintalolla, raatihuoneella, Porin kaupungin ympäristö- ja lupapalvelujen kiinteistössä (vanha Suomen Pankin rakennus) sekä taidemuseolla lauantaina 28.3.2020 kello 20.30-21.30. Valojen sammuttaminen on symbolinen ele ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden puolesta.

WWF on konnut Earth Hour –materiaalit ja vinkit oppilaitoksille sekä vinkkejä turvallisen Earth Hourin viettoon verkossa

https://wwf.fi/earthhour/ideat/earth-hour-materiaalit-oppilaitoksille/

https://wwf.fi/earthhour/ideat/earth-hour-vinkkeja-oppilaitoksille/

https://wwf.fi/earthhour/ideat/vinkit-osallistumiseen-online/.

http://www.earthhour.fi

WWF Suomen materiaalipankki (laita hakusanaksi ”Ilmasto ja energia” tai ”Earth Hour”):

http://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/ymparistokasvatus/materiaalipankki/

 

Lisää linkkejä ja vinkkejä:

Tietoa ruuan ympäristövaikutuksista muun muassa

WWF Suomen ruokaopas: https://wwf.fi/ruokaopas

WWF Suomen lihaopas: https://wwf.fi/lihaopas/

WWF Suomen kalaopas: https://wwf.fi/kalaopas/

Faktoja ruokahävikistä Suomessa ja tietoa kestävistä ruokavalinnoista: http://www.saasyoda.fi/ruokah%C3%A4vikki-suomessa

Pallon paras ruoka –korttipeli https://wwf.fi/app/uploads/d/x/p/yjti6dvhihkpfzvbfmkcbic/2018_ruokapelikortit_fin_a4.pdf?filename=Pallon%20paras%20ruoka%20-pelikortit.pdf

Kuntalaisen ympäristöopas, esimerkiksi kohta Ruoka https://www.pori.fi/asuminen-ja-ymparisto/ymparisto/kuntalaisen-ymparistoopas

JäteVaakun lajitteluopas: https://cms.pori.fi/uploads/sites/2/2020/03/lajitteluopas_2019_nettiin.pdf

Luokanopen ilmasto-opas on alakoulun opettajille opetus- ja kasvatustyön tueksi tehty opasmateriaali. Oppaasta löytyy luokanopettajille suunnattua tietoa ilmastokasvatuksesta sekä kasvattajan ja alakoululaisen tarpeisiin suunnattua tietoa ilmastonmuutoksesta. Lisäksi oppaasta löytyy materiaaleja alakoulussa vuosiluokilla 1–2, 3–4 ja 5–6 toteutettavaan ilmastokasvatukseen.

https://luokanopenilmasto-opas.fi/

Open ilmasto-opas on aineopettajille opetus- ja kasvatustyön tueksi tehty opasmateriaali. Se kuvaa ilmastonmuutos-ilmiön jokaisen koulussa opetettavan oppiaineen näkökulmasta erikseen ja tarjoaa lisäksi kuvamateriaalia, sekä aihepiiriin sopivia tehtäväideoita jokaiselle oppiaineelle. Oppiainekohtaisen materiaalin lisäksi oppaaseen on koottu tiiviit vinkit monialaiseen oppimiseen ja alakoulun ilmastokasvatukseen, sekä yleistietopaketit ilmastonmuutoksesta ja ilmastokasvatuksesta

http://openilmasto-opas.fi/


ilmastoystävällinen lounas