Puutarhajätteet

Puutarhan hoitaminen on jätteiden kierrättämistä. Laita jätteet kiertoon omalla kotipihalla hakettamalla ja kompostoimalla. Näin toimien säästää paitsi luontoa, myös puutarhurin kukkaroa, kun jätteen kuljetuskustannukset ja jätemaksut pienenevät. Palkaksi ahkera kompostin kääntäjä saa ravinnerikasta multaa, jolla oma piha kukoistaa.

Oksat ja risut voi hakettaa katteeksi pensaiden alle tai kompostorin tai kuivakäymälän seosaineeksi. Puutarhajätteelle ja risuille on myös järjestetty maksuttomia vastaanottopaikkoja kuntiin. Jätteenkuljetusyrityksiltä voi tilata puutarhajätteelle oman keräysastian ja tyhjennykset.

Vieraslajit karkaavat luontoon kottikärryillä

Pidä puutarhan jätteet: oksat, risut ja lakastuneet kasvit ja harvennettavat perennat omassa pihassa. Puutarhajätteessä on koristekasvien siemeniä, jotka leviävät luontoon ja syrjäyttävät luonnonmukaisia lajeja. Yksi erityisen kiusallinen puutarhoista karannut vieraslaji on jättipalsami, joka viihtyy rehevillä ja kosteilla kasvupaikoilla kuten ruovikoissa, rannoilla ja rantametsissä.

Lisätietoa vieraslajeista löydät Vieraslajit -sivulta.

Kompostointi

Pientaloissa kompostointi on tehokas tapa puutarha- ja ruokajätteen käsittelyyn. Kiinteistöllä saa kompostoida sillä syntyvää bio- eli ruokajätettä tai puutarhajätettä. Komposti on sijoitettava ja hoidettava niin, etteivät haittaeläimet pääse siihen, ja ettei siitä aiheudu haju-, hyönteis- tai muita haittoja. Esimerkiksi ruokajätteen kompostointiin tarvitaan umpinainen, haittaeläinsuojattu kompostori, jotta rotat ja linnut eivät hakeudu pihaan ilmaisen aterian perässä.

Tutustu Kompostointioppaaseen, josta löydät tietoa kompostin toiminnasta, vinkkejä kompostorin hankintaan ja erilaisten jätteiden kierrättämiseen kompostissa, sekä ratkaisuja kompostoinnin haasteisiin.

Myös Pirkanmaan Jätehuollon videot Puutarhajätettä aumassa ja Biojätettä kompostorissa auttavat kompostoinnissa.