Tapahtuma-avustukset (luonnos)
Tämä sivu on keskeneräinen. Ajantasaiset tiedot löytyvät osoitteesta https://www.pori.fi/kaupunki-ja-hallinto/talous-ja-strategia/avustukset/
Tapahtuma-avustusta voidaan myöntää Porissa järjestettävään valtakunnalliseen, kansainväliseen tai sellaiseksi pyrkivään tai muuhun kaupungin elinvoimaa ja imagoa tukevaan tapahtumaan. Avustuksia myönnettäessä huomioidaan erityisesti niin uudet kuin kehittyvät tapahtumat, sekä muuhun vuodenaikaan kuin kesään sijoittuva tapahtumat. Järjestäjänä voi olla rekisteröitynyt yhdistys tai yritys tai useita toimijoita yhdessä.
Tapahtuma-avustuksiin myönnetyt varat on vuoden 2024 osalta jaettu, eikä niitä voi enää tälle vuodelle hakea.
-
Tapahtuma-avustusta voi hakea ympäri vuoden niin kauan kuin määrärahaa riittää. Lisäksi hakemus pitää jättää riittävän aikaisin, jotta hakemus ehtii elinvoima- ja ympäristölautakunnan työjärjestyksen puitteissa arvioitavaksi ja päätettäväksi ennen tapahtuma-ajankohtaa. Lue lisää kohdasta ”hakemusten käsittely”.
Tapahtuma-avustuksiin myönnetyt varat on vuoden 2024 osalta jaettu, eikä niitä voi enää tälle vuodelle hakea.
-
Tapahtumia arvioidaan avustussummaan ja kriteeristöön peilaten seuraavanlaisesti:
1000-5000 euroa
- Tapahtuma on eettisesti hyväksyttävä ja noudattaa Suomen lakia.
- Tapahtuma toteuttaa kaupunkistrategian porilaisia arvoja; avoimuus, rakkaus, rohkeus
- Tapahtuma tukee Tapahtumien tiekartan tavoitteita.
- Tapahtuma tukee kaupunkilaisten hyvinvointia.
- Tapahtuma vahvistaa kaupungin vetovoimaisuutta ja elinvoimaisuutta.
- Tapahtuma vaikuttaa positiivisesti alueen imagoon ja tuo kaupungille näkyvyyttä paikallisesti ja/tai valtakunnallisesti.
- Alle 5000 euron avustuksista päättää toimialajohtaja.
5000-10 000 euroa
- Edelliset kriteerit sekä,
- Paikallinen, valtakunnallinen ja kansainvälinen verkostoituminen ja yhteistyö katsotaan vahvuudeksi.
- Tapahtumassa on huomioitu sekä tapahtuman fyysinen, sosiaalinen ja/tai taloudellinen saavutettavuus
- Tapahtuma on vastuullinen, huomioi toiminnassaan kestävän kehityksen periaatteet ja turvallisuusvaatimukset.
yli 10 000 euroa
- Edelliset kriteerit sekä,
- Tuo kaupungille näkyvyyttä valtakunnallisesti ja/tai kansainvälisesti.
- Tapahtuma on alueelle elinkeinopoliittisesti merkittävä.
Seurojen tai muiden toimijoiden perustoimintaan kuuluvat yksittäiset ottelut, kilpailutapahtumat, turnaukset, näytökset tai yhdistysten merkkivuosijuhlat eivät pääsääntöisesti kuulu tapahtuma-avustusten piiriin. Voidakseen saada tapahtuma-avustusta, tapahtumalla tulee olla valtakunnallista tai vähintään merkittävää alueellista vaikuttavuutta. Koko seuran järjestämä valtakunnallinen turnaus tai kilpailutapahtuma voidaan katsoa avustuskelpoiseksi tapahtumaksi. Harrastusryhmien järjestämien tai harrastetason osallistujille kohdennettujen turnausten tai kilpailutapahtumien ei pääsääntöisesti katsota kuuluvan tapahtuma-avustusten piiriin.
-
Tapahtuma-avustusta haetaan hakulomakkeella, joka vaatii vahvan tunnistautumisen (suomi.fi).
Tapahtumajärjestäjän vastuulla on laatia oma avustushakemuksensa huolellisesti ja vastata kaikkiin hakemuslomakkeen kysymyksiin.
Tämän lisäksi huomiota kiinnitetään tapahtumatoiminnan suunnitelmallisuuteen, tapahtuman taloudelliseen tilanteeseen, hakijan riittävään omaan rahoitusosuuteen sekä tapahtumalle myönnettyyn muuhun rahoitukseen. Tapahtuman talouden tulee olla tasapainossa ja kirjanpidon asianmukaisesti hoidettu.
-
Hakemukset käsitellään matkailu- ja markkinointiyksikön vetämässä tapahtumatyöryhmässä, jossa on myös muiden toimialojen edustus. 1000-5000 euron tapahtuma-avustuksista päättää toimialajohtaja ja yli 5000 euron tapahtuma-avustuksista elinvoima- ja ympäristölautakunta talousarviossa määritellyn tapahtumabudjetin puitteissa.
Elinvoima- ja ympäristölautakunta arvioi tapahtuma-avustuksia keväällä viidessä kokouksessa (helmikuu, maaliskuu, huhtikuu, toukokuu ja kesäkuu) ja syksyllä neljässä lautakunnan kokouksessa (syyskuu, lokakuu, marraskuu ja joulukuu).
Tapahtumajärjestäjän kanssa voidaan myös laatia pidempiaikainen strateginen tapahtumakumppanuussopimus, joka sisältää vuosittaisen avustuksen ohella myös sopimuksen muusta tapahtumajärjestäjän ja kaupungin välisestä yhteistyöstä. Strategiseen tapahtumakumppanuussopimukseen on erikseen määritellyt kriteerit. Strategisen tapahtumakumppanuussopimuksen hyväksyy kaupunginhallitus.
Tapahtumia voidaan arvioida myös erillisinä avustuspäätöksinä, jolloin avustuksesta päättää kaupunginhallitus.
Tapahtuma-avustusten avustuspäätökset tehdään kuitenkin aina harkinnan ja määrärahojen puitteissa.
Päätökset
1000-5000 euron tapahtuma-avustusten päätökset ovat nähtävillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan viranhaltijapäätöksistä
yli 5000 euron tapahtuma-avustusten päätökset ovat nähtävillä elinvoima- ja ympäristölautakunnan pöytäkirjoissa
-
Tapahtuma-avustuksen saajan tulee raportoida avustuksen käytöstä ja tapahtuman vaikuttavuudesta viimeistään 6 kk tapahtuman jälkeen elinvoima- ja ympäristötoimialan antaman ohjeistuksen mukaisesti. Tapahtuman järjestäjälle lähetetään tapahtuman jälkeen linkki avustuksen käytön raportoimista varten.
Uutta avustusta ei myönnetä ennen kuin edellisen avustuksen käytöstä on raportoitu asianmukaisesti.
Kaupunki voi teettää tapahtuma-avustuksiin liittyen vaikuttavuustutkimuksen, johon tapahtumatyöryhmä valitsee arvioitavat tapahtumat. Tapahtumajärjestäjä sitoutuu antamaan tutkimukseen tarvittavat tiedot.
-
Eija Joensuu, tapahtuma-asiantuntija, eija.joensuu@pori.fi, puh. 044 701 7911