Ohjaajana Porin mallissa

Harrastamisen Porin malli tarjoaa ilmaisia ja mielekkäitä harrastusmahdollisuuksia porilaisille lapsille ja nuorille. Oletko sinä ohjauksen ammattilainen ja kiinnostunut tekemään merkittävää työtä lasten ja nuorten parissa?

  

Porin kaupunki etsii ympäri vuoden järjestöjä, seuroja, yrityksiä ja muita toimijoita toteuttamaan lasten ja nuorten toiveiden mukaista harrastustoimintaa, joka toteutetaan iltapäivisin välittömästi koulupäivän päätyttyä. Pääsääntöisesti harrastustoiminta toteutetaan koulujen omissa tiloissa tai niiden välittömässä läheisyydessä. Porin mallissa toimivien ohjaajien tulee olla koulutettuja ja ohjattavan alan ammattilaisia. 

Mikäli toiminnassa mukana oleminen kiinnostaa, voit olla yhteydessä juuli.kemilainen@pori.fi / 0447014416. 

Korvausta harrastamisen Porin mallin ohjaustyöstä maksetaan seuraavasti:

 • urheiluseuroille/yrittäjille/yhdistyksille 45 €/h (+alv). Korvaus pitää sisällään toiminnan suunnittelun ja valmistelemisen.
 • Yksityiselle toimijalle, jolle korvaus maksetaan verokortilla 30€/h. Korvaus pitää sisällään toiminnan suunnittelun ja valmistelemisen.
 • Höntsätoiminnasta korvataan kaikille toimijoille 20€/h. Höntsätoimintoihin ei vaadita suunnittelua tai valmistelua. 
 • Oman auton käytöstä maksetaan Verohallinnon vuosittain antaman päätöksen mukainen kilometrikorvaus. Kilometrikorvauksen perussumma on vuonna 2023 0,53€/km.

Lisäksi harrastustoimintaa tarjoavat toimijat voivat ilmoittaa omat yhteystietonsa harrastamisen Suomen mallin sivuilla olevalla lomakkeella. Voit valita lomakkeelta missä kunnissa haluat(te)/pystyt(te) toimimaan. 

Ohjaajan rooli

Harrastustoiminnan ohjaajalla on merkittävä rooli harrastamisen Porin mallissa. Parhaimmillaan harrastusryhmän ohjaaja on innostava ja luo kaikille ryhmän jäsenille onnistumisen kokemuksia pitkin lukuvuotta. Ohjaaja voi omalla toiminnalla antaa lapselle tai nuorelle kokemuksen uudesta harrastuksesta, joka voi kantaa pitkälle. Taitava ohjaaja sytyttää harrastajat mukaan kerta toisensa jälkeen. Hän hallitsee lasten ja nuorten kanssa toimimisen sekä omaa hyvät ryhmän hallintataidot. Hän antaa osallistujille mahdollisuuden vaikuttaa ja on valmis kuulemaan heidän palautettansa toiminnan kehittämiseksi. Hyvä ohjaaja kykenee tarkastelemaan omia valintojaan ja muuttamaan niitä tarvittaessa.  

Harrastuksen ohjaaja huolehtii siitä, että toiminta on turvallista. Hän kohtelee kaikkia harrastukseen osallistuvia lapsia ja nuoria tasapuolisesti. Ohjaajan tulee näyttää esimerkkiä omalla käyttäytymisellään ja asenteellaan. Harrastukset ovat lapselle ja nuorelle merkittävä kasvuympäristö ja harrastuksen ohjaajasta saattaa tulla tärkeä aikuinen lapsen tai nuoren elämässä.  

Yhteistyökumppaninamme pääset osaksi laajaa verkostoa ja saat omalle toiminnallesi näkyvyyttä. Harrastustoiminnan ohjaustyöstä maksetaan korvaus. Edellytämme laadukasta ohjaustoimintaa, sitoutumista, luotettavuutta, kykyä kehittää toimintaa sekä oma-aloitteellisuutta. Porin mallin tavoitteena on tuottaa säännöllisiä matalan kynnyksen harrastuksia, joihin oppilaat saavat tulla sellaisina kuin ovat.  

Harrastamisen Porin mallissa ohjaavien toimijoiden ajatuksia

 • Lasten ja nuorten liikuttaminen on seurallemme ollut aina tärkein asia, ja Harrastamisen Porin mallissa tavoitamme entistäkin paremmin porilaisia koululaisia. Harjoituksissamme on käynyt paljon innokkaita osallistujia, joiden kanssa olemme treenanneet monipuolisesti liikkuvuutta, tasapainoa, lihasvoimaa ja kehonhallintaa. Toimintaa on seurassamme ohjannut niin nuoret kilpaurheilijat kuin kokeneemmat valmentajatkin ja näin olemme saaneet luotua aina erilaisia ja vaihtelevia harjoituksia. On hienoa olla mukana Harrastamisen Porin mallissa myös jatkossa ja tarjota lapsille ja nuorille matalalla kynnyksellä mielekästä tekemistä 

 • Porin harrastamisen mallin selviytyjät -ryhmässä on loistava idea! Monipuolisuus vuoden aikana on selvästi selviytyjien vahvuus ja onkin ollut hienoa päästä tuomaan omaa osaamistamme ryhmän ohjelmaan, kuten erilaisia liikunnallisia juttuja, ongelmanratkaisua ja yhteistoimintaa.  Porin kanssa yhteistyö on toiminut hyvin ja on ollut kiva olla ohjaamassa nuoria, jotka ottavat uudet ohjaajat aina iloisena vastaan.

 • Taide– ja monitoimiryhmissä näen lasten ja nuorten uppoutuvan taiteen maailmaan ja nauttivan omien teosten tekemisestä. Osallistujien ilo ja keskittyminen taiteen eri tekniikoiden parissa on käsinkosketeltavaa ja se ilahduttaa minua valtavasti joka kerta! Taidekerhojen ohjaaminen on vienyt minut eri puolille Poria; kaupungin laidoille Tuorsniemeen, Noormarkkuun ja Laviaan. Paikkoihin, joista lapset ja nuoret harvemmin tulevat taidemuseovierailulle koulun kautta. 

 • Olen toiminut harrastamisen Suomen mallissa ohjaajana nyt toista kautta. Tavoitteeni on tarjota mahdollisimman monipuolista ja kevyttä tutustumista erilaisiin kuvataidetekniikoihin. Minulle on tärkeää, että lapset ja nuoret voivat vaikuttaa ohjauksen sisältöön ja saavat toteuttaa itseään vapaasti. Parasta ohjauksessa on nähdä harrastamisen kautta nouseva yhteishenki, ilo sekä lasten ja nuorten onnistumisen kokemukset. Ihanaa on myös, että moni on löytänyt itselleen uuden mielekkään taidetekniikan.  

 • Harrastamisen mallissa ryhmäohjaajana koen tekeväni tärkeää työtä. Lapsena ja nuorena koettu ilo yhdessä tekemisestä kannustaa varmasti aikuisenakin tekemään ja kokeilemaan asioita. Ehkä tätä kautta joku löytää sen ”oman juttunsa”. Ihan parasta, on nähdä lasten ja nuorten onnistumisen tunteet ja ilo. 

 • Ryhmissämme on lähtökohtaisesti eri tavalla liikuntaan motivoituneita lapsia. Liikunnalliset taidot ja tottumukset on myös hyvin eritasoisia.  

  Aluksi ryhmät halusivat pysyä tutuissa ja turvallisissa lajeissa ja harjoitteissa. Jokaisella lapsella oli omat suosikkinsa, eikä muita haluttu kokeilla. Myös sääntöjä ja toimintatapoja piti aluksi käydä läpi moneen kertaan. Tapaamiskertojen kasvaessa toimintatavat on sisäistetty ja lapset ovat valmiita kokeilemaan myös suosikkilajiensa lisäksi muita lajeja. Myös liikunnallisia taitoja on opittu. Hauskaa ja turvallista on ollut, poisjääntejä ei ole yhtä enempää tullut ja uusia harrastajia on tullut useampia. 

 • Porin kaupungin liikuntapalveluissa innostuimme kokeilemaan uudentyyppisistä harrastustoimintaa koulupäivien jälkeen. Aloitimme toiminnan Urheilutalolla ja päätimme laajentaa toimintaa Vähärauman koulun uuteen liikuntasaliin. Syntyi aktiivista, energistä ja omaehtoista toimintaa, joka sai nimekseen Harrastamisen Porin mallin höntsä.

  Höntsä-vuoroilla liikutaan, pelataan ja touhutaan kavereiden kanssa monipuolisesti, lajeja fiiliksen mukaan vaihdellen. Lajitarjonnasta löytyy mm. säbää, lentistä, sulkista, futsalia, telivoimistelua, pingistä, korista ja kuntosaliharjoittelua. Parhaimmillaan urheilutalolla on höntsännyt n. 70 oppilasta ja Vähärauman koululla n. 50 oppilasta.

  Parasta höntsä-ohjaamisessa on ollut seurata omaehtoisen liikkeen suurta määrää. Lajitarjonnalla ja puitteiden luomisella ollaan onnistuttu innostamaan lapsia ja nuoria monipuolisen liikunnan pariin. Höntsä-vuoroilla näkyy viikoittain paljon tuttuja kasvoja, joten voidaan sanoa, että ainakin osa on löytänyt toiminnasta uuden harrastuksen. Pelikaverikin höntsä-vuorolla löytyy helposti.