Luontotalo Arkki

Luontotalo Arkki | Pohjoispuisto 7, Pori
Lipunmyynti 02 621 1176 | arkki@pori.fi
Asiakaspalveluassistentti Martti Koski | 044 701 9447 | martti.koski(@pori.fi
Päiväkoti- ja kouluaisryhmille voi varata omatoimisen tai opastetun käynnin ma-pe klo 8-16.
https://www.pori.fi/satakunnan-museo/vierailulle-museoon/luontotalo-arkki | YouTubessa Porin museot - koulujen ja päiväkotien aarreaitta

Luontotalo Arkki on luonnontieteellinen museo, joka esittelee Satakunnan luontoa. Arkin näyttelykerroksesta (2. krs) löytyy aulan ja lipunmyynnin jälkeen luentosali (max 42 h), vaihtuvien näyttelyiden tila ja perusnäyttely. Porin kaupungin koulut ja päiväkodit pääsevät käymään Arkissa varauksen tekemällä. Ryhmän kokosuositus on 25–30 lasta. Opastuskierroksia on mahdollista muokata käytettävissä olevan ajan mukaan, yleensä opastus on noin 30–45 min. Opastuskierros aloitetaan yleensä luentosalista filmin katsomisella, sitten käydään läpi kulloinkin esillä oleva teemanäyttely ja lopulta perusnäyttely. Osioiden järjestystä voidaan tarvittaessa muuttaa. Perusnäyttelystä on tehty muutamia kysymyksiä ja näitä tehtävälomakkeita kopioimme ryhmille tarpeen mukaan. Piirtämiseen avuksi meiltä löytyy kovia alustoja. Lyijykyniä lainaamme myös. Eväiden syöminen onnistuu tilanteen mukaan joko aulassa tai luentosalissa, opettajien on mahdollista ostaa kahvia.

Luentosalissa voi katsoa Suistoyö-filmin (pit. 9,5 min) joka on hyvä johdanto näyttelykierrokselle. Se esittelee suiston kesäisiä maisemia ja erityisesti vesikasveja. Sen mukana voi yrittää tunnistaa lintuja niiden laulun perusteella, oikeat vastaukset tulevat esiin lopputeksteissä.

Vaihtuvien näyttelyiden tiloissa on esillä erilaisia luontoon ja ympäristöön liittyviä teemoja. Perusnäyttely: Satakunta kokoaa yhteen merkittävimmät luontokohteet. Lajiryhmistä korostuvat nisäkkäät ja linnut, mutta mukana on myös matelijoita, sammakkoeläimiä ja kaloja. Säpin saari Luvialla, Preiviikinlahden niitty ja Harmaahyljekallio kertovat Selkämeren lajeista. Kokemäenjoen suisto on esillä lintutorneineen näyttelyn keskellä. Kokemäenjoen varrelta löytyviä muita kohteita ovat Harjavallan Paratiisin lehto, Kivinin metsä ja Fleiviikin niitty. Suiston lisäksi toinen kosteikkoluontoa esittelevä teema on Isonevan suo Pomarkusta. Suurpedoille on varattu oma huoneensa, ja siellä pääsee lähietäisyydelle Suden, Karhun ja Ilveksen kanssa. Samasta tilasta löytyy karhunpesä, joka on aidon kokoinen.

Suosituin leikkipaikka, majakka, sijaitsee näyttelyn toisessa päädyssä, lähellä vaihtuvien näyttelyiden tilaa. Sitä vastapäätä esitellään Porin Lintutieteellisen Yhdistyksen (PLY) harrastajien toimintaa. Maastossa tehdyt havainnot ovat tärkeitä niin harrastuksen kuin tutkimuksenkin puolesta. Käytöstä poistetut kiikarit ja kaukoputki ovat kokeiltavissa ja tabletilta on suora yhteys Tiira-tietokantaan, josta voi tarkistaa viimeisen tunnin aikana sinne lisätyt havainnot.