Satakunnan Museo

Satakunnan Museo | Hallituskatu 11, Pori
Lipunmyynti 02 621 1063 | satakunnanmuseo@pori.fi
Intendentti Carita Tulkki | 044 701 1054 | carita.tulkki@pori.fi
Päiväkoti- ja koululaisryhmille voi varata omatoimisen tai opastetun käynnin ma-pe klo 8-16.
www.pori.fi/satakunnanmuseo | YouTubessa Porin museot - koulujen ja päiväkotien aarreaitta

Satakunnan Museossa on maaliskuussa 2018 avattu Elon merkkejä -perusnäyttely sekä Salissa vaihtuvia näyttelyitä. Uuden perusnäyttelyn myötä museoon rakennettiin myös lasten ja nuorten oma toimitila Kamariin. Kamarissa voi lepuuttaa jalkoja, pelata, leikkiä, järjestää työpajoja ja syödä vaikkapa eväitä. Perusnäyttelyssä on myös useita leikkipaikkoja ja kosketeltavia esineitä, joiden myötä menneisyys muuttuu ymmärrettäväksi.

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

Satakunnan Museossa 8.4.2022 avautuva Sota Porissa -näyttely kuvaa talvi- ja jatkosodan kynsiin kotirintamalle jääneiden elämää. Poikkeusolojen ja pulan ohella kaupunkilaisten elämän täyttivät talkoo- ja työvelvollisuudet. Talvisodan aikana Poria ja sen lähiseutuja pommitettiin, mutta jatkosodassa siltä vältyttiin, koska kaupungissa toimi Saksan ilmavoimien huoltokenttä. Saksalaiset myös asuivat ja elivät tavallisten porilaisten rinnalla useita vuosia. Näyttelyn kertojina ja sodan silminnäkijöinä toimivat väestönsuojelupäällikkö Kurt Karlsson ja teini-ikäinen tyttökoulun oppilas Irja Ahesmaa. 

ELON MERKKEJÄ -PERUSNÄYTTELY JA SEN MONET MAHDOLLISUUDET

Elon merkkejä -perusnäyttely kertoo kolmessa kerroksessa menneiden ja nykyisten sukupolvien Satakunnasta ja Porista; elämästä, ilmiöistä ja persoonista. Näyttelyyn voi tutustua erilaisilla omatoimisilla ja opastetuilla kierroksilla. Museokäynnin voi varata joko museon lipunmyynnistä tai museolehtorilta. Monet teemat soveltuvat eri ikäluokille ja ovat räätälöitävissä ryhmän tarpeiden ja käytettävissä olevan ajan mukaan. Näyttelyyn voi tutustua suomen ja englannin kielellä. Museokäynnit sekä opastettavat kierrokset ovat Porin kaupungin päiväkoti- ja koululaisryhmille maksuttomia.

Päiväkoti-ikäisille, eskareille ja pienemmille koululaisille soveltuvalla Etsi Porin karhu -kierroksella tutustutaan Satakunnan ja Porin historiaan kymmenessä eri kohteessa. Karhua voi etsiä omatoimisesti vihjekortin avulla tai opastettuna, jolloin opas kertoo vähän lisää karhua kiehtovista kohteista.

Koululaisten kanssa voi tutustua myös esihistoriallisen ja historiallisen ajan elämään ja arkeologisiin löytöihin. Satakunta asutettiin heti kivikauden alkupuolella. Asuminen ja eläminen jatkuivat läpi pronssi- ja rautakauden. Keskiajalla Satakuntaan perustettiin kaksi kaupunkia – Ulvila ja Rauma – ja heti uuden ajan alussa Pori. Opastetulla kierroksella oppaalla on mukanaan aitoja esihistoriallisia esineitä ja komeita kopioita. Opastettu kierros soveltuu historianopinnot aloittaville koululaisille ja tieteellisempänä lukiolaisille.

Porin historiaa näyttelyssä esitellään kaupungin perustamisesta, vuodesta 1558 lähes nykypäivään asti. Kaupunki on Suomen 9. vanhin ja se laajeni noin 400 hengen merenrantakaupungista 1800–1900-luvulla teollisuuden sulatusuuniksi sekä porvarien ja työläisten asuttamaksi eloisaksi kaupungiksi. Opastettu kierros soveltuu erinomaisesti kaikenikäisille koululaisille ja erinomaisesti 7. luokkalaisten opintokokonaisuuksiin.

Edellisten teemojen lisäksi Elon merkkejä -näyttelyssä voi tutustua yleisesti Satakunnan ja Porin historiaan sekä teemallisilla asumiseen ja paikalliseen ruokakulttuuriin liittyvillä opastuskierroksilla. Asumiseen ja koteihin tutustutaan näyttelyn monien pienoismallien ja interiöörien avulla. Ne kertovat satakuntalaisten elin- ja asuinolosuhteista aina pronssikaudelta 1970-luvulle asti. Eri aikaisiin koteihin kurkistamalla historia ja ihmisten sosiaaliset yhtäläisyydet ja erot ovat helpommin ymmärrettäviä. Ruokateemassa tutustutaan 1500–1600-luvun porvarispöydän herkkuihin, leivän ja kalastuksen merkitykseen Satakunnassa, pitopöydän antimiin, sota-ajan korvikkeisiin ja moderneihin uutuuksiin kuten sammakkoleivokseen ja porilaiseen.

Satakunnan Museossa on nyt myös useampia lasten ja nuorten ja kokoontumis- ja leikkipaikkoja. Kamarissa voi kokoontua ryhmän kanssa ja valmistautua näyttelykierrokselle, leikkiä, pelata ja syödä eväitä. Pikku-Pekkalassa pääsee leikkien avulla 1900-luvun alun kaupankäynnin tunnelmaan. Vuoden 1938 Porin kaupunkikartasta tehdyllä liikennematolla voi huristella menemään pikkuautoilla ja viedä vaikka lehmät laitumelle. Talonpoikaispirtin luona pääsee kokeilemaan muutamia vanhoja työkaluja ja juoksumatolla kyntämisen makuun. Tämän lisäksi voi kiikutella keinutuolissa, polkea ompelukonetta, lepuuttaa jalkoja 1970-luvun olohuoneessa tai maitolaiturilla vanhoja iskelmiä kuunnellen.