Ajankohtaista

Kevään yleisötilaisuudet

Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, tervetuloa!

Ikääntyvien yliopiston verkkoluennot

Ikääntyvien yliopistossa järjestetään korkeatasoisia Studia generalia -tyyppisiä luentoja elämän eri osa-alueilta. Nimestään huolimatta luennot sopivat kaikenikäiselle kuulijakunnalle. Luennot välitetään verkon kautta Jyväskylän kesäyliopistosta. Tilaisuudet pidetään opistotalon auditoriossa.

 • Ke 9.1.klo 14-16 Aikamme uhkakuvat. Ministeri Jaakko Iloniemi 
 • Ke 6.2. klo 14-16 Suomen tasavallan presidentit. Aava-Leena Kurki 
 • Ke 6.3. klo 14-16 Mielen rajat. Minna Canthin ja nykyajan ihmiskuvasta. Tietokirjailija, kirjallisuushistorioitsija, FT Minna Maijala 
 • Ke 17.4. klo 14-16 Yhteisen tulevaisuuden rakentaminen. Piispa emerita Irja Askola

Torstai-Akatemia

Katso lisätietoja Porin kesäyliopiston sivuilla

Kreetalainen ruokavalio

Opistotalon auditorio ke 6.2. klo 17-19
Perinteinen kreetalainen ruokavalio on todettu erittäin terveelliseksi. Se perustuu oliiviöljyn, kokojyväleivän, hedelmien, lehtivihannesten, luonnonvaraisten yrttien ja papujen päivittäiseen käyttöön. Merja Tuominen-Gialitaki on asunut Kreetalla ja tuntee kreetalaisen keittiön salaisuudet. Hän on kirjoittanut aiheesta keittokirjan ja useita kreetalaista elämäntapaa esitteleviä kirjoja. Yhteistyössä Porin Suomi-Kreikka yhdistyksen kanssa.

Tarinoita tuhansien vuosien takaa

Katso lisätietoja Porin kesäyliopiston sivuilla

Kemiaa kaikille -juhlaluennot

Suomalaisten Kemistien Seura täyttää 100 vuotta vuonna 2019. Juhlavuoteen liittyen seura ja sen paikallisyhdistykset järjestävät erilaisia tapahtumia ympäri Suomen. Satakunnan alueella toimiva Länsi-Suomen Kemistiseura, joka myös täyttää 40 vuotta vuonna 2019, järjestää yhdessä kansalaisopiston kanssa kevään aikana kaksi Studia Generalia -tyyppistä yleisötilaisuutta, joissa esitellään kemiaan liittyviä ajankohtaisia asioita. Luennot pidetään opistotalon auditoriossa.

 • Ke 13.2. klo 18-20 Akkukemikaalit, joita käytetään muun muassa sähköautoissa tarvittavien akkujen valmistukseen. Kehityspäällikkö Eero Kolehmainen, Outotec Finland Oy
 • Ke 10.4. klo 18-20 Kemiaa keittiössä: myyttejä ja uskomuksia ruuanlaiton kemiasta. Professori Anu Hopia, Turun yliopisto

PAPPILAN EMÄNTÄNÄ BRISBANESSA

Opistotalon auditorio ke 27.2. ke 18-19.30
Lavialainen kirjailija Lea Honkanen kertoo esikoisteoksensa "Brisbanen pappilan ikkunasta" puitteissa kirjoittamisen kivusta ja keveydestä. Avonaisen ikkunan luona näkee Australian monikulttuurivaltioon, siirtolaisseurakunnan puuhiin ja kodin sisälle viisihenkisen perheen sopeutumista kieleen, ilmastoon ja kulttuuriin. Sitä nyt Suomeen saapuvat kokevat. Luennolla lennetään kolmella mantereella sanoin ja kuvin. Kirjoja voi ostaa tilaisuudessa.

Minustako yrittäjä -infotilaisuus

Opistotalon Färjäämö-luokka ti 5.3. klo 17-19.30
Mitä tulisi huomioida yrittäjäksi ryhtyessä ja miten starttiraha tukee aloittavaa yrittäjää? Millaisia palveluja Prizztech Oy tarjoaa yritystoimintaa suunnitteleville? Lisäksi tietoa yritysverotuksesta. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Prizztech Oy:n Yrityspalveluiden, Satakunnan TE-toimiston ja Lounais-Suomen Verotoimiston kanssa. 

NUORISOLLA MENEE YHÄ HUONOMMIN -VAALIPANEELI

Opistotalon auditorio ke 6.3. ke 18-20
Keskustelemaan on kutsuttu eduskuntavaaliehdokkaita kaikista puolueista. Teema: Nuorisolla menee yhä huonommin (mm. THL:n 1987 ja 1997 –tutkimukset). Miten laiva käännetään?  

 • Miten parannetaan koulujen kykyä auttaa ongelmanuoria? 
 • Miten turvataan se, että uudet mielenterveysongelmaiset saavat heti tehokkaan avun? 
 • Miten autetaan nuoria ongelmaperheitä? 
 • Miten autetaan ilman ammattitutkintoa jääneitä nuoria aikuisia? 
 • Miten vähennetään somen ja pelien negatiivisia vaikutuksia? 

Yhteistyössä Satakunnan Mielenterveysseuran ja Satakunnan sairaanhoitopiirin kanssa.

AIKUISET JA NEPSY-VAIKEUDET - MITÄ NE OVAT JA MITEN SELVITÄ PAREMMIN ARJESSA?

Kahtena iltana keskitytään neurologisperäisiin vaikeuksiin, kuten keskittymisen ja muistamisen vaikeuksiin sekä aistien herkkyyteen, jotka vaikeuttavat arjen sujumista niin opiskeluissa, töissä kuin kotona. Luento tarjoaa kokemuksia auttamisen ja paremman selviytymisen keinoista. Luennoimassa Birgit Vuori-Metsämäki. Luennot järjestetään opistotalon auditoriossa.

 • Ke 13.3. klo 18-19.30 Tarkkaavuuden ja toiminnanohjauksen vaikeudet ja selviytymiskeinot 
 • Ke 3.4. klo 18-19.30 Aistien herkkyys ja tietoinen stressin lievittäminen

LEMPILAULUHETKI

Opistotalon auditorio ma 25.3. klo 11-12.30
Lauletaan yhdessä osallistujien toivelauluja. Tervetuloa rohkeasti mukaan laulamaan! Tapahtuma kuuluu Senioreiden kulttuuriviikon ohjelmaan. Hetken ohjaa Elisa Nordström.

AURINKOENERGIAA KAIKELLE KANSALLE VII

Opistotalon auditorio ke 27.3. ke 17.30-20.30
Suosittu kaikelle kansalle avoin aurinkoenergiailta kokoaa aurinkoenergiasta kiinnostuneet jo seitsemättä kertaa. Ilta tarjoaa perustietoa aurinkosähköstä ja -lämmöstä, käyttökokemuksia ja muuta viimeisintä alan tietoa paikallisten toimijoiden esittelemänä. Yhteistyössä Ilmastoviisas Satakunta -hankkeen kanssa.

TIETOTEKNIIKKA ENNEN, NYT JA HUOMENNA

Luennoimassa suunnittelijaopettaja Suvi Soukki-Laine. Luennot pidetään opistotalon auditoriossa.

 • Ke 8.5. klo 17-19 Tietotekniikan historiaa ja nykypäivää. Mistä tietotekniikka on saanut alkunsa maailmalla? Miten se on kulkeutunut meille Suomeen? Koska ensimmäiset tietokoneet ovat vallanneet kotimme nurkan? Miten tietotekniikka on kasvanut kaiken aikamme valtaavaksi medialaiteperheeksi?
 • Ke 15.5. klo 17-19 Tietotekniikan nykypäivä ja tulevaisuus. Meillä on tällä hetkellä käytössämme erilaisia älylaitteita verraten vähän. Tulevaisuudessa kaikkia sähköisiä laitteita voidaan ohjata tekoälyn avulla. Onko tulevaisuus pelottava robottien ohjaama yhteiskunta vai toivoa luova monimuotoinen yhdistelmä älyä ja teknologisia innovaatioita?