Ajankohtaista kansalaisopistossa

Opisto järjestää näyttelyjä, luentoja ja tapahtumia ajankohtaisista teemoista. Tutustu tarjontaamme!

Kansalaisopisto SuomiAreenan kansalaistorilla

Talviloma viikolla 8

Opistossa on talviloma viikolla 8 eli 19.2.-25.2. Pääosa kursseista ei kokoonnu lomaviikolla. Poikkeuksista on tiedotettu opiskelijoita joko ilmoittautumisjärjestelmässä tai tekstiviesteillä. Asiakaspalvelu on avoinna lomaviikolla ma 19.2. ja ti 20.2. klo 10-17.30. Keskiviikosta perjantaihin asiakaspalvelu on suljettu. Leppoisaa lomaa!

Kevätkauden aikataulu

Kevätkauden kursseille voi ilmoittautua soittamalla arkisin kello 10-17.30 puh. 02 621 5963 tai ilmoittautumisjärjestelmässä:
klikkaa tästä ilmoittautumisjärjestelmään

Painettu Sinä Osaat! -koulutusopas on jaossa opiston toimipisteissä ja kirjastoissa Porissa ja Ulvilassa. Koulutusopasta voi selata myös netissä. Linkki löytyy valikosta.

Hurma-aulanäyttelyt

Tervetuloa ihastumaan vaihtuviin näyttelyihin opistotalon katutason aulassa (Gallen-Kallelankatu 14)! Esillä on opiston opiskelijoiden ja opettajien teoksia. Näyttelyihin voi tutustua opistotalon aukioloaikoina (arkisin kello 8-16, opetuskauden aikana myös iltaisin).

  • 31.1.-23.2. Hopeaketjut (Jussi Lasonen); Sisustushimmelit ja paperikukat (Susanna Eerola)
  • 28.2.-15.3. Nahkakäsineet ja neulekintaat (Merja Latvala); Perinnelelut, nuket ja nallet (Teija Ruuhikorpi-Mäki)
  • 20.3.-5.4. Elävän mallin piirtäminen ja maalaaminen (Anna Turunen); Keramiikka (Anne Siltanen)
  • 10.4.-26.4. Nypläys ja hardanger-kirjonta (Hellevi Wikgren); Ompelu ja kirjonta (Mervi Koskinen)
  • 2.5.-31.5. Neuleet (Pauliina Lilja)

Kevään yleisötilaisuudet

Torstai-Akatemia

Torstai-Akatemia on Porin seudun kansalaisopiston ja Porin seurakuntayhtymän yhteinen, ikäihmisille suunnattu luentosarja. Luennot pidetään seurakuntakeskuksessa (Itäpuisto 14, 2. kerros), ellei muuta mainita.
• To 7.3. klo 14-15 Talteen kirjoitettu elämän tarina on aarre / Toimittaja, kirjailija Maire Soiluva. Luento on osa Satakunta kirjailijaa -paikalliskirjailijoiden viikon ohjelmaa.
• To 4.4. klo 14-15 Turvallinen sijoittaminen / Varainhoitaja Matti Iinainen, OP Private Länsi-Suomi
• To 23.5. Retki Uuteenkaupunkiin: lounas, tutustuminen Taidetalo Pilvilinnaan ja omaa aikaa kaupungin keskustassa. Lähtö kello 10 seurakuntakeskuksen edestä, paluu noin kello 17.30. Retken hinta 40 e, sisältää matkan, sisäänpääsyn Pilvilinnaan, lounaan ja iltapäiväkahvit. Lisätiedot ja sitova ilmoittautuminen Mikko Salonen 044 730 9648. Huom. Retki täynnä!

Ikääntyvien yliopiston verkkoluennot

Ikääntyvien yliopistossa järjestetään korkeatasoisia Studia generalia -tyyppisiä luentoja elämän eri osa-alueilta. Nimestään huolimatta luennot sopivat kaikenikäiselle kuulijakunnalle. Luennot välitetään verkon kautta Jyväskylän kesäyliopistosta. Tilaisuudet pidetään opistotalon auditoriossa (pohjakerros).
• Ke 14.2. klo 14-16 Miten pysyä kunnossa, kun liikkuminen on käynyt vaikeaksi? Dekaani, professori Sarianna Sipilä, Jyväskylän yliopisto
• Ke 6.3. klo 14-16 Säilyykö Suomi hyvinvointiyhteiskuntana? Dosentti, puheenjohtaja Elli Aaltonen, SPR
• Ke 27.3. klo 14-16 Sydänperäiset äkkikuolemat / Professori, erikoislääkäri Jussi Hernesniemi, Tays
• Ke 24.4. klo 14-16 Parisuhteesta hoivasuhteeseen. Muistisairaus parisuhteessa / TtT, gerontologi Päivi Eskola, Jyväskylän yliopisto

Digikahvila

Opistotalon Plakkari-luokka perjantaisin 26.1.-3.5. klo 14.30-15.15
Tervetuloa kuulemaan tietotekniikan uusia tuulia ja polttavia puheenaiheita! Ota kahvikupillinen mukaasi kirjaston kahvilasta ja ilmoita tulevasi digikahvilaan. Olet sydämellisesti tervetullut osallistumaan keskusteluun tai vain tulemaan kuulolle. Jokaiselle kerralle on oma teemansa, ja osallistujat voivat ehdottaa teemoja seuraaville kerroille. Teemaan johdattaa suunnittelijaopettaja Suvi Soukki-Laine. Kahvimaksu 6 e / kerta, joka laskutetaan kauden päätteeksi. Ei talvilomaviikolla 23.2. eikä pitkäperjantaina 29.3.
• Pe 9.2. 3D-tulostuksen tehokäyttö
• Pe 16.2. Facebook ja Instagram – maksulliset sosiaaliset mediat
• Pe 1.3. Suojaudu tietoturvauhilta – mitä uhat ovat?
• Pe 8.3. Tekoälyllä tehtyjä valokuvia ja muuta mukavaa
• Pe 15.3. Digitaalinen perintömme
• Pe 22.3. Videoeditointi – mitä kaikkea voinkaan tehdä?
• Pe 5.4. Älypuhelin mukana luontoretkillä
• Pe 12.4. Kun vierailen internetissä – jätänkö jäljen?
• Pe 19.4. Esityslistoista pöytäkirjoihin – miten käyttää tekstikäsittelyn tarjoamia malleja?
• Pe 26.4. Pankkiasioinnin uudet tuulet
• Pe 3.5. Robotiikka on tulevaisuutta!

Digiklinikka

Opistotalon Plakkari-luokka perjantaisin 26.1.-3.5. klo 15.15-16.45
Tarvitsetko apua ja neuvoja tabletin, läppärin tai älypuhelimen kanssa? Jos vastasit kyllä, tervetuloa paikalle. Sinulla voi olla yhdellä kokoontumiskerralla korkeintaan kolme kysymystä, jotta ehdimme käsittelemään kaikkien kysymykset. Neuvonta on kuitenkin yksilöllistä. Neuvomassa suunnittelijaopettaja Suvi Soukki-Laine. Hinta on 6 e / käyntikerta (laskutetaan jälkikäteen). Aktiivikortti ei käy tälle kurssille. Ei talvilomaviikolla 23.2. eikä pitkäperjantaina 29.3.

Ydinvoiman merkityksiä ja historiaa -luentosarja

Suomessa otettiin 1950-luvulla ydinvoiman hyödyntämisen ensiaskelia. Millaisena atomiteknologia näyttäytyi silloin? Mitä kuuluu 1986 tuhoutuneen Tšernobylin ydinvoimalareaktorin ympärillä olevalle suojavyöhykkeelle nyt? Ydinjätteen loppusijoitus taas on vahvasti tulevaisuuteen sidoksissa. Tiedon ydinjätteestä tulee välittyä tuleville sukupolville. Kolmen luennon sarjassa kuullaan fyysikkoa, kulttuurintutkijaa ja historiantutkijaa. Luentosarjan järjestävät yhteistyössä Rosenlew-museo, Porin seudun kansalaisopisto ja Satakunnan Museon ystävät ry. Luennot pidetään Rosenlew-museossa ja ne striimataan ja/tai tallennetaan Satakunnan Museon YouTube-kanavalle
• Ma 19.2. klo 17.30 Suomen varhainen atomihistoria – tapahtumia Suomessa ”Oppenheimerin aikaan” / Professori Markus Ahlskog, Jyväskylän yliopisto. Luentoa ei tallenneta.
• Ma 11.3. klo 17.30 Ydinjätteen loppusijoitus, historia ja ikuisen muistamisen haaste / Dosentti Petri Paju, Turun yliopisto

Digituokiot

Digituokiot kerran kuukaudessa pääkirjaston seminaarihuoneessa 1 (Gallen-Kallelankatu 12, 2. kerros). Teemaan johdattaa suunnittelijaopettaja Suvi Soukki-Laine. Yhteistyössä Porin pääkirjaston kanssa.
• To 7.3. klo 13-13.45 ChatGPT-tekoäly
• To 4.4. klo 13-13.45 Turvallinen nettiyhteys kotona ja kännykässä
• To 2.5. klo 13-13.45 Kaksivaiheinen tunnistautuminen

Italialainen iltapäivä -luentosarja

Luentosarjan järjestävät Società Dante Alighieri di Pori ja Porin seudun kansalaisopisto.
• Su 3.3. klo 14-16 Uskonto antiikin ihmisten arjessa: julkinen uskonto, mysteerit ja magia / FT Saara Kauppinen
• Su 17.3. klo 14-16 Toisenlainen katolisuus: roomalainen tie planetaariseen tulevaisuuteemme / Teologian tohtori Alpo Penttinen
• Su 24.3. klo 14-16 Pekka Halonen ja Italian matkojen taide / Taidehistorioitsija Päivi Ahdeoja-Määttä

Aurinkoenergiaa kaikelle kansalle

Opistotalon auditorio ke 20.3. klo 17.30-20
Puhdasta ja päästötöntä energiaa omalta katolta? Sekä omakotitalon asukas että taloyhtiö voi aurinkosähköllä vähentää ostosähkön tarvetta ja pienentää näin sähkölaskuaan. Lainsäädännön muutos on tehnyt aurinkosähkön tuottamisesta myös asunto-osakeyhtiössä entistä kannattavampaa, taloyhtiöiden aurinkosähkön tuotto saadaan nyt myös huoneistojen käyttöön. Tule kuuntelemaan asiantuntijoiden puheenvuoroja ja kysymään sinua askarruttavia aurinkoenergiaan liittyviä kysymyksiä. Yhteistyössä Energianeuvonta Satakunnassa ja Ilmastoviisas kunta ja pk-yritys -hankkeiden kanssa.

Digitaalinen perintömme – senioreiden kulttuuriviikon luento

Opistotalon Plakkari-luokka to 21.3. klo 10-11.30
Iso osa elämästä, kuten pankkitilit, kirjoitukset, valokuvat ja sosiaalinen kanssakäyminen on aineettomassa, digitaalisessa muodossa. Kun henkilö kuolee, hän jättää jälkensä digitaalisen perinnön eli digitaalisessa muodossa olevaa tietoaineistoa. Miten omaan digitaaliseen jäämistöön voi vaikuttaa? Luennoimassa suunnittelijaopettaja Suvi Soukki-Laine.

Hyvä elämä -kevätkonsertti

Opistotalon auditorio ti 9.4. klo 13-14
Osallisuus teatterin ja Kuuluvammaksi-musiikkiryhmän näytelmällinen konsertti, jossa juhlistetaan Monituotteen sekä Ojantien toimintakeskuksen elokuvaryhmien 30-vuotista taivalta sekä kevään tuloa. Esillä musiikkia ja lauluja elokuvista sekä teatterin esityksistä vuosien varrelta.

Anna lahjaksi mahdollisuus oppia uutta ja kehittää itseään!

Nyt voit antaa läheiselle lahjaksi Porin seudun kansalaisopiston lahjakortin! Lahjakortin saaja voi käyttää valitsemasi summan opiston kurssimaksuihin vuoden kuluessa ostopäivästä. Lahjakortilla voi maksaa joko koko kurssin tai osan siitä. Lahjakortin saaja ilmoittautuu haluamalleen kurssille netissä, puhelimitse tai asiakaspalvelussa. Lahjakortin käyttäminen kurssimaksuun edellyttää aina yhteydenottoa asiakaspalveluun ennen kurssin alkamista.

Lahjakortin voi hankkia joko netissä tai opiston asiakaspalvelussa (kurssinumero 90000V). Valitse haluamasi summa, 10 €, 20 €, 50 € tai 100 €. Lahjakortin voi maksaa joko verkossa tai postitse tulevalla laskulla. Korttia ei voi maksaa verovapailla liikunta- ja kulttuurieduilla. Saat lahjakortin sähköpostiisi toimitettavaksi eteenpäin lahjansaajalle.

Pysy ajan tasalla opiston kuulumisissa

Tilaa opiston uutiskirje klikkaamalla tästä. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.