Ajankohtaista kansalaisopistossa

Opisto järjestää näyttelyjä, luentoja ja tapahtumia ajankohtaisista teemoista. Tutustu tarjontaamme!

Kansalaisopisto SuomiAreenan kansalaistorilla

Syyskauden aikataulu

Syyskauden kurssitiedot on julkaistu ilmoittautumisjärjestelmässä:
klikkaa tästä ilmoittautumisjärjestelmään

Painettu Sinä Osaat! -koulutusopas on jaossa kirjastoissa Porissa ja Ulvilassa sekä Puuvillan, Kampuksen, Tikkulan ja Hansan kauppakeskuksissa. Oppaan pdf-versioon voi tutustua valikon kautta.

Ilmoittautuminen kursseille on käynnissä, tule mukaan!

Hurma-aulanäyttelyt

Tervetuloa ihastumaan vaihtuviin näyttelyihin opistotalon katutason aulassa (Gallen-Kallelankatu 14)! Esillä on opiston opiskelijoiden ja opettajien teoksia. Näyttelyihin voi tutustua opistotalon aukioloaikoina (arkisin kello 8-16, opetuskauden aikana myös iltaisin).

 • 5.9.-22.9. Huovutus (Ludmila Kuznetsova); Posliinimaalaus ja puukoristemaalaus (Anja Vihervirta)
 • 26.9.-13.10. Nypläys, neuleet sekä hardanger- ja leikekirjonta (Hellevi Wikgren)
 • 17.10.-3.11. Ompelu ja kirjonta (Mervi Koskinen); Tontut, enkelit ja kynttilät (Teija Ruuhikorpi-Mäki)
 • 7.11.-24.11. Ikonimaalaus (Tarja Karjalainen); Keramiikka (Erja Kaukonen)
 • 28.11.-5.1. Kalligrafia (Sarikka Vuorenoja); Perinnelelut (Teija Ruuhikorpi-Mäki)

Yleisötilaisuudet syksy 2023

Betonibrutalismia – museoiden historiaa – Martin salaisuudet

Syksyn luentosarjan aiheena on Porin ja Satakunnan rakennusperintö sekä Porin museoiden pitkä historia. Luennoille on vapaa pääsy. Luennot järjestetään Satakunnan Museon Taavi-lavalla. Luennot striimataan YouTubessa ja ne jäävät sinne tallenteena. Yhteistyössä Satakunnan Museo, Porin taidemuseo, Porin seudun kansalaisopisto, Pori-Seura ry ja Satakunnan Museon ystävät ry.

 • Ke 11.10. Klo 17.30 Järki ja herkkyys; havaintoja arkkitehti Kristian Gullichsenin elämäntyöstä / Arkkitehti, SAFA Kirsi Gullichsen (ei Youtube-striimausta eikä tallennusta)
 • Ke 25.10. Klo 17.30 Nykytaiteen ja historian kohtaamisia – Porin taidemuseon ja Satakunnan Museon välisen yhteisnäyttelyn suunnittelu ja toteutus / KuM, intendentti Arttu Merimaa, Porin taidemuseo ja FM, intendentti Timo Nordlund, Satakunnan Museo
 • Ke 8.11. klo 17.30 Martti-veistos käy röntgenissä – röntgenkuvaus ja materiaalitutkimus museotyössä / FM, tutkijakonservaattori Henni Reijonen, Kansallismuseo
 • Ke 15.11. klo 17.30 Satakunnan Museon vaiheita ja vaikuttajia / FM, museonjohtaja Johanna Jakomaa, Satakunnan Museo

Digituokiot

Digituokiot kerran kuukaudessa pääkirjaston seminaarihuoneessa 1 (Gallen-Kallelankatu 12, 2. kerros). Teemaan johdattaa suunnittelijaopettaja Suvi Soukki-Laine. Yhteistyössä Porin pääkirjaston kanssa.

 • To 12.10. klo 13-13.45 Kaksivaiheinen tunnistautuminen
 • To 2.11. klo 13-13.45 Palvelujen ja tuotteiden hintavertailu netissä
 • To 7.12. klo 13-13.45 Älykellolla älyä elämään

Torstai-Akatemia

Torstai-Akatemia on Porin seudun kansalaisopiston ja Porin seurakuntayhtymän yhteinen, ikäihmisille suunnattu luentosarja. Luennot pidetään seurakuntakeskuksessa (Itäpuisto 14, 2. kerros).

 • To 5.10. kello 14-15 Muistorikas nukke tai nalle – miten tunnistetaan vanhat suomalaiset lelut, säilytetään niitä oikein ja tarvittaessa korjataan? Suunnittelijaopettaja Teija Ruuhikorpi-Mäki, Porin seudun kansalaisopisto
 • To 2.11. kello 14-15 Tactic Games oy esittäytyy – pelejä joka lähtöön/ Tuotesuunnittelija ja pelimekaanikko Petter Ilander
 • To 7.12. kello 14-15 Kauneimmat joululaulut / Kanttori Guido Kriik

Digikahvila

Opistotalon Plakkari-luokka perjantaisin 8.9.-1.12. klo 14-14.45

Tervetuloa kahville ja kuulemaan tietotekniikan uusia tuulia ja polttavia puheenaiheita! Olet sydämellisesti tervetullut osallistumaan keskusteluun tai vain tulemaan kuulolle. Jokaiselle kerralle on oma teemansa, ja osallistujat voivat ehdottaa teemoja seuraaville kerroille. Teemaan johdattaa suunnittelijaopettaja Suvi Soukki-Laine. Kahvimaksu 5 e / kerta, joka laskutetaan syyskauden päätteeksi. Aktiivikortti ei käy tälle kurssille. Ei syyslomaviikolla 27.10.

 • Pe 22.9. Suojaudu tietoturvauhilta – mitä uhat ovat?
 • Pe 6.10. Älylaitteiden tietoturva käyttöön
 • Pe 13.10. Pilvipalvelut – käytänkö huomaamattani?
 • Pe 20.10. Facebook – ystäviä vai vihollisia
 • Pe 3.11. Pankkiasioinnin uudet tuulet
 • Pe 10.11. Digitaalinen perintömme
 • Pe 17.11. Kun vierailen internetissä – jätänkö jäljen?
 • Pe 24.11. Miten minua voidaan seurata?
 • Pe 1.12. Robotiikka on tulevaisuutta!

Digiklinikka

Opistotalon Plakkari-luokka perjantaisin 8.9.-1.12. klo 14.45-16.15

Tarvitsetko apua ja neuvoja tabletin, läppärin tai älypuhelimen kanssa? Jos vastasit kyllä, tervetuloa paikalle. Sinulla voi olla yhdellä kokoontumiskerralla korkeintaan kolme kysymystä, jotta ehdimme käsittelemään kaikkien kysymykset. Neuvonta on kuitenkin yksilöllistä. Neuvomassa suunnittelijaopettaja Suvi Soukki-Laine. Hinta on 5 e / käyntikerta (laskutetaan jälkikäteen). Aktiivikortti ei käy tälle kurssille. Ei syyslomaviikolla 27.10.

Ikääntyvien yliopiston verkkoluennot

Ikääntyvien yliopistossa järjestetään korkeatasoisia Studia generalia -tyyppisiä luentoja elämän eri osa-alueilta. Nimestään huolimatta luennot sopivat kaikenikäiselle kuulijakunnalle. Luennot välitetään verkon kautta Jyväskylän kesäyliopistosta. Tilaisuudet pidetään opistotalon tiloissa.

 • Ke 18.10. klo 14-16 Pörssi-luokka Tekoäly, ChatGPT ja arjen kehitysnäkymät / Tutkijatohtori Anna-Maria Raita-Hakola, Jyväskylän yliopisto
 • Ke 8.11 klo 14-16 Pörssi-luokka Mitä minun pitäisi tietää kivusta ja sen hoidosta? Professori Teijo Saari, Turun yliopisto
 • Ke 29.11 klo 14-16 Pörssi-luokka Ihmisyys ja ihmisenä elämisen isot kysymykset / Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen

Vanhustenviikon tapahtuma: Iloa arjen keskelle klovnien parissa

Opistotalon Pörssi-luokka ma 2.10. klo 11-11.45

Luvassa on huumoria, musiikkia ja visuaalista iloittelua. Tule nauttimaan, sillä nauru on elinehtomme! Klovnit Anastasia af Björneborg ja Uudelfelt sukeltavat historian havinaan teoksellaan, mikä kulkee työnimellä ”Elämänlanka”. Elämänlanka kulkee läpi elämän lapsuudesta vanhuuteen ja on rakentunut haastatteluista, kohtaamisista ja tiedon keruusta eri ympäristöissä. Se sisältää sirkuksen elementtejä, muistelmia, musiikkia ja kohtaamisia. Elämänlangan punaisena teemana kulkee ihmisen arvokas elämä kaikissa elämänvaiheissa kaikkine tunteineen. Teos on rakennettu ikäihmisiä kohdaten ja suunnattu erityisesti seniori-ikäisille. Teoksen on rahoittanut Suomen Kulttuurirahasto myöntämällään työskentelyapurahalla.

Laulupiirtäminen ja -maalaaminen – Vanhustenviikon tapahtuma

Opistotalon Färjäämö-luokka ke 4.10. klo 14-15.30

Laulupiirtäminen on moniaistinen ja elämyksellinen toimintamuoto, jossa piirrokset syntyvät laulaen ja laulun tukemana. Menetelmässä käytetään piirtämistarkoitukseen tehtyjä tai muutoin tarkoitukseen soveltuvia piirtämislauluja. Menetelmä, sen harjoitteet, työtavat ja prosessit tukevat osallisuuden ja onnistumisen kokemuksia sekä madaltavat kynään tarttumisen kynnystä. Menetelmä auttaa keskittymään ja rohkaisee sekä laulamaan että piirtämään. Laulupiirtää voi myös ilmaan, kaverin selkään tai isoon yhteiseen paperiin. Pajan ohjaavat Sarikka Vuorenoja ja Elisa Nordström.

Metsähallituksen luontoilta

Porin lyseon vanha juhlasali ke 4.10. klo 17.30-19.30

Tutustumme Selkämeren pinnan alla esiintyviin vieraslajeihin. Katsomme, mitä kaivuri tekee suojellulla suolla, eli perehdymme suon vesitalouden palauttamiseen ja tarkastelemme toimien vaikutuksia suoekosysteemiin esimerkkien kautta. Hännänhuisketta rantalaitumille raottaa perinnebiotooppien hoitoa ja kunnostusta. Puhujina Metsähallituksen asiantuntijat.
Tilaisuutta on mahdollista seurata suorana opiston Youtube-kanavalla: https://youtube.com/live/2__ZfzTC9EI

Kotitalouden energiailta

Kirjaston Kokoustila ke 11.10. klo 17.30-20

Vinkkejä energiansäästöstä tulevalle lämmityskaudelle. Yhteistyössä Energianeuvonta Satakunnassa ja Ilmastoviisas kunta ja pk-yritys -hankkeiden kanssa.

Italialaisen muodin historiaa keskiajalta nykypäivään

Pääkirjaston aikuisten osasto ke 18.10. klo 18-19.30

Luennoitsija, FT Liisa Väisänen valottaa italialaisen muodin olemusta ja kehitystä vuosisatojen ajalta. Italialaiset ovat olleet vaatesuunnittelun huipulla renessanssista lähtien. Muoti on oleellinen osa Italian kulttuuria ja taloutta. Tilaisuuden järjestävät Società Dante Alighieri di Pori, Porin seudun kansalaisopisto ja Porin kaupunginkirjasto.

Muutosten aika – erityisryhmien elokuva- ja teatteriseminaari

Opistotalon auditorio ti 5.12. klo 12-14.45

Järjestyksessään 16. valtakunnallinen erityisryhmien elokuvaseminaari käsittelee muutosten aikaa uudistetun vammaislain sekä soteuudistusten myllerryksessä, kuinka käy erityisryhmien kulttuurihyvinvoinnin ja vapaan sivistystyön kanssa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy ja seminaari lähetään live-esityksenä YouTubesta.

 • Kello 12-13.30 Seminaarissa erityistaidetoiminnan ammattilaisten sekä kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja sekä lyhytelokuvia
 • Kello 14-14.45 Osallisuus teatteri esittää ensi-illassa näytelmän Muutosten aika.

Osallisuus teatteri esittää: Muutosten aika

Opistotalon auditorio ti 12.12. klo 13

Osallisuus teatterin toinen näytös näytelmästä, joka kuvaa meneillään olevaa muutosten aikaa ja miten siitä selvitään.

Anna lahjaksi mahdollisuus oppia uutta ja kehittää itseään!

Nyt voit antaa läheiselle lahjaksi Porin seudun kansalaisopiston lahjakortin! Lahjakortin saaja voi käyttää valitsemasi summan opiston kurssimaksuihin vuoden kuluessa ostopäivästä. Lahjakortilla voi maksaa joko koko kurssin tai osan siitä. Lahjakortin saaja ilmoittautuu haluamalleen kurssille netissä, puhelimitse tai asiakaspalvelussa. Lahjakortin käyttäminen kurssimaksuun edellyttää aina yhteydenottoa asiakaspalveluun ennen kurssin alkamista.

Lahjakortin voi hankkia joko netissä tai opiston asiakaspalvelussa (kurssinumero 90000V). Valitse haluamasi summa, 10 €, 20 € tai 50 €. Lahjakortin voi maksaa joko verkossa tai postitse tulevalla laskulla. Korttia ei voi maksaa verovapailla liikunta- ja kulttuurieduilla. Saat lahjakortin sähköpostiisi toimitettavaksi eteenpäin lahjansaajalle.

Pysy ajan tasalla opiston kuulumisissa

Tilaa opiston uutiskirje klikkaamalla tästä. Uutiskirje ilmestyy noin kerran kuukaudessa.