Kinokellari

Kinokellari on tarjonnut yleisölle laatuelokuvia vuodesta 1978. Esitykset ovat keskiviikkoisin klo 16 Promenadikeskuksessa Finnkinon salissa 5 (Yrjönkatu 17). Huomaathan pitkien elokuvien normaalista poikkeavan alkamisajan. Lippuja (à 5 €) voi ostaa vain käteisellä Finnkinon myyntipisteestä näytöspäivänä klo 14 alkaen.

Nuorisopassilla on oikeutettu yhteen (1) sisäänpääsyyn Kinokellain mihin tahansa elokuvanäytökseen ikärajan mukaan. Lippua lunastettaessa on esitettävä Tiäksää-, Ekstiä- tai Kaistiät-passi. Lastenelokuvia järjestetään lähiönäytöksinä, joihin on vapaa pää

 KIKIN LÄHETTIPALVELU (Majo no takkyûbin)

Ohjaus: Hayao Miyazaki

Ke 15.5. klo 16.00, Sali 5

Kesto: 1 h 45 min

-S-

Kikin lähettipalvelu, Cinema Mondo
Kikin lähettipalvelu, by rajoitettu_kikin_lähettipalvelu_cinema_mondo

Hayao Miyazakin Kiki kertoo noin 13-vuotiaasta noitatytöstä, jonka on tullut aika muuttaa pois kotoa ja löytää oma paikkansa maailmassa. Kiki löytää meren rannalta kaupungin, jossa on melkein kotoista tuttuuden tunnetta. Tiettävästi Miyazaki vieraili ainakin Tukholman vanhassa kaupungissa Kikiä suunnitellessaan..

Miyazaki arvelee että itsenäisyyden saavuttaminen voi näinä yltäkylläisyyden aikoina olla yllättävän vaikeaa:  ”Nykyään, kun oman kodin turvallisen piirin jättämisessä ei enää ole mitään erikoista, ja vieraiden parissa eläminen ei ole sen kummempaa kuin kulmakaupassa pistäytyminen, voi todellisen riippumattomuuden tunteen saavuttaminen olla vaikeampaa kuin koskaan. Se vaatii omien lahjojen ja itseilmaisun löytämistä ja läpikäymistä.”

Kiki lentää kuin taivaan lintu, mutta Miyazakin sankari on muuten aika samanlainen kuin useimmat 13-vuotiaat. Kiki lähtee maailmalle tukenaan äidin vanha luuta ja isältä lahjaksi saatu radio, sekä musta kissa Jiji. Vapaus merkitsee ainakin aluksi myös yksinäisyyttä ja koti-ikävää.

Kiki löytää uudesta kaupungista kodin ja ystäviä. Tärkempiä tuttavuuksia ovat leipomon pitäjä Osono, maalarityttö Ursula sekä lentovempeleitä väsäävä pystytukka Tombo. Luuta alkaa vihdoin totella Kikiä. Lentäminen sujuu, vaikka seikkailujen takia ei aina ehditä illaksi kotiin. Kiki joutuu elämänsä vaikeimman tehtävän eteen, kun kaupunkiin vierailulle saapunut ilmalaiva riistäytyy myrskytuulen mukana kiinnityksistään. Tombo on vaarassa – ja koko kaupunki.

Miyazakin vakiosäveltäjä Joe Hisaishi on tehnyt elokuvan kauniin musiikin. Nimikkokappaleen esittää Yumi Arai.

Originaali versio

Tekstitys: suomi

 

Yhteystiedot: kulttuuriassistentti Helvi Selesmaa, helvi.selesmaa@pori, p. 044 701 9107