
Porin kaupungin hyvinvointikertomus on julkaistu
Porin kaupungin hyvinvointikertomus valtuustokaudelle 2021–2025 on valmistunut. Hyvinvointikertomus kartoittaa laajasti porilaisten hyvinvointia ja ohjaa kaupungin tulevaa kehittämistyötä. Selvityksen mukaan suurin osa porilaisista voi hyvin ja arki sujuu, mutta erityisesti nuorten jaksamisessa ja mielenterveydessä on haasteita.

Hyvinvointikertomus on laaja katsaus, joka kokoaa yhteen tietoa porilaisten hyvinvoinnista eri väestöryhmissä ja elämänalueilla. Kertomus laaditaan kerran valtuustokaudessa, ja sen avulla arvioidaan, ovatko kaupungin päätökset tukeneet asukkaiden hyvinvointia.
Hyvinvointikertomuksen kokoaa kaupungin hyvinvointitiimi, johon kuuluu asiantuntijoita eri toimialoilta. Kertomus toimii paitsi päätöksenteon tukena, myös työkaluna esimerkiksi hyvinvointialueelle, yhdistyksille ja hanketoimijoille. Lisäksi sen pohjalta laaditaan hyvinvointisuunnitelma, joka suuntaa tulevaa kehittämistyötä porilaisten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Tänä vuonna hyvinvointikertomuksen yhteyteen toteutettiin Mitä porilaisille kuuluu -kysely. Sen avulla saatiin uutta tietoa erityisesti työikäisten ja ikäihmisten arjesta ja jaksamisesta. Kysely toteutettiin muun muassa yhteisöllisissä ruokailuissa paperilomakkeilla, mikä mahdollisti laajemman osallistumisen.
Hyvinvointia, mahdollisuuksia ja arjen turvaa – mutta myös yksinäisyyttä ja mielenterveyshaasteita
Hyvinvointikertomuksen mukaan suurin osa porilaisista voi hyvin. Kaupungissa on hyvät mahdollisuudet elää tavallista, mielekästä arkea. Luonto, kulttuuri, liikunta ja monipuolinen harrastustarjonta tukevat asukkaiden hyvinvointia. Hyvinvoinnin edistämisen rakenteet ovat Porissa kunnossa, ja kaupungissa tehdään monipuolista työtä hyvinvoinnin edistämiseksi.
Lapset ja nuoret voivat pääosin hyvin ja pääsevät harrastamaan laajasti. Nuorilla on myös halua osallistua ja vaikuttaa. Kuitenkin erityisesti mielenterveys herättää huolta: yksinäisyyden tunne, ystävien puute, ahdistus, koulunkäynnin vaikeudet ja nettiriippuvuus ovat yleistyneet. Myös kiusaaminen ja neuropsykiatriset haasteet luovat tuen tarvetta kotona ja kouluissa. Monien perheiden taloudelliset vaikeudet ja vanhemmuuden kuormitus vaikuttavat koko perheen hyvinvointiin.
Työikäiset ja ikääntyneet porilaiset ovat pääosin toimeentulevia ja omillaan pärjääviä. Suurin osa korkeakouluopiskelijoista kokee Porin viihtyisäksi ja oman hyvinvointinsa hyväksi. Kuitenkin taloudellinen epävarmuus painaa, ja työuupumus sekä mielenterveysongelmat ovat yleisiä. Nettiriippuvuus koskettaa myös aikuisia. Ikäihmisistä monet kokevat yksinäisyyttä, ja hyvinvointialueuudistus on lisännyt huolta siitä, miten helposti tarvittavat palvelut ovat jatkossa saatavilla.
Haasteista huolimatta porilaiset ovat edelleen Suomen onnellisimpia yli 60 000 asukkaan kaupunkien joukossa. Onnellisuus rakentuu Porissa arjen sujuvuudesta, turvallisuudesta ja pienistä hyvistä asioista. Osallistumiseen, virkistäytymiseen ja luonnosta nauttimiseen on hyvät mahdollisuudet, vaikka esimerkiksi ympäristön siisteydessä ja kunnossapidossa nähdäänkin edelleen parannettavaa.