Kuvassa puisia vaaleita vanhoja rakennuksia Mikonkadun ja Katariinankadun kulmassa, jossa yhdistykset jakavat pihapiirin.

Yhteinen pihapiiri siivitti yhdistysten yhteistyön lentoon

Porin kaupungilla on kumppanuussopimuksia eri yhdistysten kanssa. Keväällä 2025 Satakunnan hyvinvointi- ja kulttuuriyhdistysten tuki ry (SaHKyt ry) muutti kaupungin omistamaan pihapiiriin Mikonkadulle, jossa toimii jo entuudestaan Porin Seudun Työttömät ry (PST ry). Molemmat ovat kaupungin kumppanuusyhdistyksiä – ja nyt myös naapureita.

Kuvassa puisia vaaleita vanhoja rakennuksia Mikonkadun ja Katariinankadun kulmassa, jossa yhdistykset jakavat pihapiirin.

Sijoittuminen samaan pihapiiriin on synnyttänyt luontevaa yhteistyötä yhdistysten välillä. Yhdistystoimijoita yhdistävät yhteiset toiminnalliset arvot: syrjäytymisen ehkäisy, asiakkaiden tasavertainen kohtaaminen sekä elämäntilanteiden parantaminen eri tavoin. Lisäksi toiminnassa korostuvat ympäristökasvatus, kierrättäminen ja hävikin vähentäminen.

Tilaratkaisu on tuonut yhdistykset lähemmäs toisiaan ja tehnyt arjen yhteistyöstä vaikuttavampaa. Toiminta myös täydentää toisiaan: SaHKyt tukee nuoria työpajatoiminnalla ja edistää käsityö- ja askartelumateriaalien kierrätystä lahjoitusten, lajittelun ja uudelleenkäytön kautta ja PST ry työllistää, tarjoaa ruoka-apua, järjestää kohtaamispaikkatoimintaa ja tuottaa tapahtumia kaiken ikäisille.

– Haluamme näyttää muillekin yhdistyksille, että yhdessä tekeminen kannattaa. Tästä saa voimaa molemmin puolin, yhdistysten edustajat kommentoivat.

Kesäkuun alussa yhdistykset järjestivät ensimmäisen yhteisen pihatapahtuman osana Aikuisten ympäristöviikkoa. Tapahtumassa yhdistyivät kiertotalous, nuorten kierrätyskäsityöt, ruoka-apu ja kesäpihakirppis – ja ennen kaikkea lämmin tunnelma. Ensimmäinen yhteinen tapahtuma onnistui hienosti tuoden pihapiiriin uusia kävijöitä ja monipuolisiin palveluihin tutustujia. Kävijöitä oli reilusti yli 100 henkeä.

Yhteistyö näkyy tapahtumien lisäksi myös arjen toiminnassa: yhdistykset tekevät mainontayhteistyötä ja järjestävät yhdessä muun muassa ohjattuja liikuntatuokioita, kävelyretkiä ja pelihetkiä. Ohjaajat jakavat osaamistaan ja osallistuvat yhteisiin koulutuksiin. Myös kiertopisteen ja kirpputorin yhteistyö tukevat toinen toisiaan.

– Toivomme, että tämä toimii esimerkkinä ja rohkaisuna muillekin yhdistyksille. Kun tehdään yhdessä, saadaan enemmän aikaan. Yhdistysten välinen yhteistyö tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia ja mahdollistaa entistä vaikuttavampaa toimintaa kuntalaisten hyvinvoinnin edistämisessä, sanoo kaupungin yhteyskoordinaattori Annika From.

Yhdistysten yhteinen pihapiiri löytyy Mikonkatu 21 ja Katariinankatu 20 kulmasta.

Porin Seudun Työttömät ry

Yhdistys on ollut yli 30 vuotta mukana parantamassa työttömien työelämävalmiuksia ja osallisuutta. Yhdistys tarjoaa alueen työttömille monipuolista toimintaa: työtä, virkistystä, koulutusta, ruoka-apua ja kohtaamispaikkatoimintaa. Vuosittain yhdistys työllistää n.100 henkilöä, jotka ovat lähtökohtaisesti heikoimmassa työmarkkina-asemassa. Työllistävän toiminnan tarkoitus on työkyvyn tukeminen, työurien pidentäminen, työn opinnollistaminen sekä mahdollinen jatkosijoitus.

Työllistäminen tapahtuu eri toiminnoissa. Yhdistyksessä toimii Kirppari Mikis, pukuvuokraamo, ompelimo, pieni kutomo, rakenteilla oleva yhteisöpuutarha ja syksyisin tuoremehuasema.

Yhdistys tarjoaa työttömille ja kaikille alueen vähävaraisille ruoka-apua. Päivittäin jaetaan koulujen ylijäämä ruokaa ja kolmesti viikossa kauppojen hävikkiruokaa, vuositasolla mitattuna yhteensä n. 30 000 kiloa. Yhdistys järjestää myös monia avoimia ja maksuttomia tapahtumia kaikille.

Porin Seudun Työttömien Facebook-sivu löytyy täältä.

Satakunnan hyvinvointi- ja kulttuuriyhdistysten tuki ry. eli SaHKyt ry.

Yhdistys on perustettu vuonna 2001 ja sen entinen nimi on Porilaiset kulttuurijärjestöt ry. SaHKyt tekee monipuolisesti yhteistyötä kunnan sekä paikallisten eri toimijoiden kanssa.

Yhdistyksen ylläpitämä Avainasema nuorten työpaja on hanke, joka on suunnattu 17–29-vuotiaille, jotka ovat jääneet työelämän tai koulutuksen ulkopuolelle. Avainasema on suunnattu erityisesti porilaisille nuorille. Työtehtävät työpajalla räätälöidään nuoren tarpeiden, tavoitteiden ja kiinnostuksen mukaan. Tarjoamme työkokeilumahdollisuuksia sekä koulutussopimuksia. Avainasema toimii tiiviissä yhteistyössä nuoren itsensä, Satakunnan työllisyysalueen sekä nuorten parissa toimivien monialaisten verkostojen kanssa erityisesti Porissa ja Satakunnassa.

Kiertopiste materiaali- ja tekstiilipankki edistää käsitöihin ja askarteluun soveltuvan materiaalin, tekstiilin ja työvälineiden kierrätystä ottamalla vastaan niitä lahjoituksina, järjestelee ja hyllyttää, sekä välittää niitä eteenpäin mm. lahjoittamalla maksutta kaupungin toimijoille, yhdistyksille ja muille yleishyödyllisille toimijoille. Myös yksityiset kuluttajat voivat ostaa edullisesti materiaaleja kahden ja tekstiilejä kolmen euron kilohintaan. Vuosittain tuhansia kiloja materiaalia ja tekstiiliä kulkee uuteen käyttöön Kiertopisteen kautta. Kiertopiste on auki ti-to klo 10–16.00.

Toiminnasta voit lukea lisää osoitteessa https://www.kiertopiste.com ja https://avainasema.my.canva.site