Ruokaa lautasella linjastossa

Hävikkiviikon tulokset valmistuivat – vuosi vuodelta vähemmän ruokaa roskiin

Porin kaupunki osallistui syyskuussa 2020 valtakunnalliseen Hävikkiviikkoon punnitsemalla oppilaiden lautasilta roskiin heittämän ruuan määrää. Tavoitteena oli, että roskiin heitettäisiin alle 10 grammaa ruokaa per oppilas.

Ruokaa lautasella linjastossa

– Tavoitteisiin päästiin, sillä roskiin päätyi keskimäärin 7,4 grammaa per oppilas. Koska lautashävikin määrää onnistuttiin jälleen vähentämään, saavat oppilaat palkinnoksi jäätelötuutit tai -puikot. Koko viikon aikana punnittiin 290 kiloa lautasjätettä ja lautasista laskettiin 39 374 ruokailijaa, kertoo projektikoordinaattori Outi Aalto

Hävikkiviikkoon on Porissa osallistuttu vuodesta 2017 alkaen ja roskiin päätyvän ruuan määrä on vähentynyt koko ajan. Vuonna 2017 ja 2018 roskiin meni reilut 11 grammaa per oppilas, kun nyt ollaan jo lähellä seitsemää grammaa. 

– Ruokahävikkiä voidaan edelleen pienentää, kun opetellaan ottamaan ruokaa sen verran, kun jaksetaan syödä. Jo useampana vuotena erityisen hyvin lautasensa ovat syöneet tyhjiksi esimerkiksi Ahlaisten, Enäjärven, Kankaan, Leppäkorven, Söörmarkun, Toejoen ja Vähärauman koulujen oppilaat. Tänä vuonna huomattavan parannuksen viime vuoteen verrattuna tekivät Tuorsniemen ja Itätuulen koulut sekä Noormarkun yhtenäiskoulu, Aalto toteaa.

Hävikkiviikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. Kampanjaviikon tärkein tavoite on opettaa lapsille nälän tunteen arvioimista ja yhtä lailla vähentää kouluissa lautasilta roskikseen heitettävän ruuan määrää. 

Ruokahävikin vähentäminen on koko kaupungin yhteinen tavoite. Ruokahävikin väheneminen pienentää myös hiilidioksidipäätöjä. Porin palveluliikelaitoksessa on tiedostettu YK:n ja EU:n asettama tavoite ruokahävikin määrän puolittamisesta reilussa kymmenessä vuodessa eli vuoteen 2030 mennessä. Euroopan unionin jäsenmaiden tulee raportoida ruokajätteensä määrä komissiolle vuodesta 2020 lähtien vuosittain. Tarjoilu- ja valmistushävikin seuraamisesta onkin tullut pysyvä käytäntö Porin koulujen keittiöissä.

Tämän vuoden ruokahävikin vähentämiskampanjan Porin kouluissa toteuttivat yhteistyössä Porin Palveluliikelaitos, CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -osahanke Luuppi ja Porin seudun jäteneuvonta. 
 


Ruokaa lautasella linjastossa