Kasvimaapalstat

Porin kaupunki vuokraa yksi- ja monivuotisille kasveille tarkoitettuja kasvimaapalstoja. Palstojen koko on noin yksi aari.

Viljelypalstojen tilanne 23.5.2024

Yksivuotisten kasvien viljelypalstat ovat viljelykunnossa.

Hevosluodossa on vapautunut joitakin palstoja monivuotisten kasvien alueelta. Palstoja voi varata sähköisen varauspalvelun kautta tai Asiakaspalvelupiste Porin Leijonasta.

Monivuotisten kasvien palstat

Monivuotisten kasvien palsta-alueita ovat: Hevosluoto, Vähä-Hevosluoto I, Hanhiluoto ja Liinaharja.

Palstoilla voi viljellä yksi- ja monivuotisia puutarhakasveja, kuten vihanneksia, mansikoita, vadelmia, marjapensaita, kääpiöhedelmäpuita ja kukkia.

Monivuotisten kasvien palstoille saa rakentaa pienen kasvihuoneen (koko enintään 8 m2) ja varastokopin (koko enintään 2 m2). Tarkemmat ohjeet rakennuksille löytyvät uusituista säännöistä.

Hevosluodossa on kasteluverkosto jokivedellä ja Vähä-Hevosluoto I -alueella veden nosto joesta tapahtuu käsipumpulla. Hanhiluodossa ja Liinaharjassa viljelijät huolehtivat itse veden toimittamisesta paikalle.

Yksivuotisten kasvien palstat

Yksivuotisille kasveille tarkoitettuja palstoja on Väinölä II ja Vähä-Hevosluoto II -alueilla.

Palstat kynnetään syksyisin ja äestetään keväisin, joten näillä alueilla voi viljellä vain yksivuotisia vihannes- ja kukkakasveja. Viljelyaika alkaa keväällä toukokuussa sääolojen mukaan ja syksyllä palstojen kyntö aloitetaan 15.10. jälkeen, jolloin palstoilla ei saa enää olla viljelytarvikkeita, aitoja, naruja yms.

Kasteluvettä varten Väinölässä on porakaivo. Vähä-Hevosluoto II -palstojen reunaan asennettiin vuonna 2023 vesipiste, johon vesi nostetaan pumpulla joesta.

Viljelypalstan varaaminen

Palstoja voi varata ja maksaa suoraan sähköisessä varauspalvelussa venepaikkojen tapaan. Palvelu on käytössä ympäri vuorokauden ja varaus maksetaan verkkopankkimaksuna. Palstan koko on noin yksi aari ja hinta määräytyy pinta-alan ja alueen palvelutason mukaan.

Edellisenä vuonna palstaa viljelleellä henkilöllä on etuoikeus varata palstansa uudestaan vuosittain. Nykyiset asiakkaat saavat tammi-helmikuun aikana sähköposti-ilmoituksen tai kirjeen uudelleenvarausjakson alkamisesta. Mikäli asiakkaan sähköpostiosoite on muuttunut, tiedotetta palstasta ei ole saapunut tai uudelleenvaraus ei onnistu sähköisessä varausjärjestelmässä, tulee asiasta olla yhteydessä Porin kaupungin asiakaspalveluun.

Palstojen uudelleenvuokraus tapahtuu jatkossa helmikuussa, jolloin nykyisillä asiakkailla on mahdollisuus uusia ja maksaa varauksensa. Uudelleenvarausjakson jälkeen varaamatta ja maksamatta jääneet paikat vapautuvat vuokrattaviksi uusille asiakkaille.

Mikäli verkkopankkitunnuksia ei ole, varauksen voi uusia ja maksaa Porin kaupungin asiakaspalvelussa.

Kasvimaapalstojen uudelleenvarausjakso vuonna 2024 on 1.2.-1.3.2024.

Yleinen varausjakso on 19.3.-31.12.2024.

E-varausjärjestelmään liitetyistä palstoista ei lähetetä enää laskua kotiin.

Viljelypalstojen vuokrat

Maksumuutokset hyväksytty teknisen lautakunnan kokouksessa 8.2.2022.

AlueMonivuotisten kasvien alueYksivuotisten kasvien alueKastelu
Hevosluoto25 €/aari/vuosikastelujärjestelmä jokivedellä
Vähä-Hevosluoto I20 €/aari/vuosikäsipumppu, jokivesi
Vähä-Hevosluoto II25 €/aari/vuosikantovesi, jokivesi
Hanhiluoto20 €/aari/vuosiei kasteluvettä
Väinölä25 €/aari/vuosi25 €/aari/vuosiporakaivovesi
Liinaharja20 €/aari/vuosiei kasteluvettä
Muut20 €/aari/vuosiei kasteluvettä

Pormestarinluodossa palstoja vuokraa Pormestarinluodon asukasyhdistys ry.

Lisätietoja