Vierailulla Satakunnan ammattikorkeakoulussa

100Digi-, Signaali- ja Koulutusaste korkeammaksi – myös Satakunnassa -kehittämis-hankkeet tarjosivat yhdessä satakuntalaisten lukioiden opettajille mahdollisuuden päästä kuulemaan – ja myös kokeilemaan – millaista opiskelu on Satakunnan ammattikorkeakoulussa. Vierailut tekniikan laboratorioon järjestettiin 16.11.2022 ja 1.12.2022.

SAMK:in tuntiopettaja Janika Tommiska toivotti vieraat tervetulleiksi ja kertoi ensin yleistä asiaa mm. siitä millaisia kursseja on tarjolla lukiolaisille. Lukiolaiset voivat suorittaa jo lukioaikana tietyn määrän ammattikorkeakoulun tarjoamia kursseja ja saada sitä kautta opiskelupaikan ilman pääsykokeita. Kurkistusopinnot taas ovat oiva tapa löytää mahdollisesti itseä kiinnostava ala jo ennen varsinaisten opintojen alkua.

Opettajat jaettiin ryhmiin ja jokainen ryhmä pääsi vuorollaan tutustumaan laboratorion eri työpisteisiin. Konenäköä esitteli lehtori Pauli Valo, häneltä saimme perusteellisen opastuksen siihen, miten kamera ymmärtää kohteen mitat, kun sille annetaan riittävät parametrit.

Projektityöntekijä Toni Seessalo ohjasi mobiilirobottia ja vaikka vauhti oli välillä hurjaa, robotti väisteli esteet hienosti ja löysi aina perille. Kyytiin olisi mahtunut vaikkapa näytteitä tai komponentteja tai kuten joku vieraista lohkaisi ”pizzat koko porukalle”. Seessalo kertoi myös, miten simulaatioiden avulla harjoitellaan mm. suurten kappaleiden liikuttamista virtuaalisesti ennen kuin päästään paikan päälle ja tositilanteeseen.

Projektityöntekijä Jussi-Pekka Aaltosen esittelemä käsivarsirobotti taipui moneen ja sai opettajat miettimään mitä 28 Nm vääntömomentti tässä tilanteessa tarkoittaa. Turvallisuusnäkökulma tuli myös tässä työpisteessä käsiteltyä.

Vierailulta saatiin hyviä esimerkkejä sovelluskohteista matikan ja fysiikan tunnille. Lisäksi tärkeä anti oli se, että nyt opettajat osaavat kertoa opiskelijoille tarkemmin minkälaista opiskelu ammattikorkeakoulussa nykyään on. Ei pelkkiä luentoja, vaan SAMKin kursseilla pääsee heti testaamaan opittua myös käytännössä.

Susanna Hietanen

Kehittäjäopettaja

Porin lukio