Porin lukion hyvinvointipäivät 11.–12.4.2024

Valtakunnallista opiskelijoiden mielenterveysviikkoa vietettiin jälleen kerran viikolla 15. Paikallisesti mielenterveyteen, hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyviä teemoja käsiteltiin Porin lukion hyvinvointipäivillä 11.-12.4.2024.

Tapahtumaa oli lukion henkilökunnan ja tomerien opiskelijoiden lisäksi toteuttamassa runsas määrä yhteistyökumppaneita: päivillä nähtiin reipas 15 toimijaa ja yli 20 esittelypistettä. Pisteet jakautuivat muutamaankin eri tilaan. Toiminnallisemmat pisteet sijoittuivat avarampiin liikuntasaleihin perinteisempien esittelypisteiden sijoituttua luentosali Linturiin tai opiskelijoiden olohuone Olkkariin. Myös juuri valmistunut, rauhoittumiseen tarkoitettu Rauhala kutsui opiskelijoita pysähtymään hetkeksi.

Niin Porin kaupungin liikuntapalvelut, LiikU ry, MPK ry kuin lukion omat hyvinvointitutoritkin innostivat toiminnallisilla pisteillä opiskelijoita mm. lisäämään liikettä ja kohentamaan omaa jaksamista opiskelupäivien aikana. Tarjolla oli kaikenlaista toimintaa aina ekoaseammunnasta taakankantoon ja VR-liikunnasta korikseen.

Ohjaamo, Satakunnan Monikulttuuriyhdistys ja Porin ensi- ja turvakotiyhdistys virittelivät nuoria pohtimaan omia voimavaroja, turvallisia ihmissuhteita ja suvaitsevaisuutta. SAMK:n aistiystävällisyysekspertit auttoivat opiskelijoita rentoutumaan Rauhalassa, kun SAMK:n Yhdessä pakoon -hankkeen edustajat laittoivat opiskelijat suunnistamaan ympäri lukiota.

Olkkarissa ja Linturissa sekä Asema-apteekin, Satakunnan sydänpiiri ry:n, Seksuaaliterveysneuvolan ja Tyttöjen talon asiantuntijat antoivat tietoiskuja omista erityisosaamisalueistaan, kuten seksuaalikasvatuksesta. Nuoria ja nuorisotyötä koskevista asioista sekä päihteistä, kuten vapesta, alkoholista, nuuskasta ym., pääsi jutustelemaan nuorisopalveluiden ja seurakunnan yhteispisteellä kuten myös ennaltaehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön pisteelläkin.

Myös Porin kaupunginkirjasto oli saapunut valaisemaan opiskelijoita lukutaidon ja lukemisen merkityksestä hyvinvointiin. Ja jos päivillä vierailleen kahvihammasta alkoi kolottaa, tarjosi lievitystä Ystäväkahvila Muru, joka huolehti kahvitarjoiluista ja tarjosi mainiota juttuseuraa päivien aikana.

Eikä parane unohtaa lukion ikiomia hyvinvointitutoreita: tutoreiden pisteellä opiskelijat pääsivät pohtimaan mm. sitä, missä he ovat hyviä. Ajatusprosessin katalyyttina käytettiin opiskelijoiden tuomia kuvia omista lemmikeistään: yhdessä kissa paketoi taitavasti lahjoja, toisessa koira kieri ketterästi. Jotta koko oppilaitoksen väki olisi ollut päivillä edustettuina, saivat opettajakin oman pisteensä hyvinvointipäiville. Opiskelijat nimittäin pääsivät haastamaan opettajia pienissä minipeleissä Haasta ope -pisteellä. Pisteellä suurimman suosion haastepeleistä saavutti pikashakki.

Olivatpa myös lukion VR-lasit ahkerassa käytössä. Hyvinvointitutorien opastuksella ja virtuaalilasien kautta opiskelijat mäiskivät vastaan lentäviä objekteja LesMills BodyCombatissa, harjoituttivat tanssitaitojaan LesMills XR Dancessa ja kanavoivat sisäisiä jedejään BeatSaberissa.

Moninaisilla messupisteillä, oppituntikohtaisilla tietoiskuilla ja liikuntasalissa pidettyjen luentojen kautta Porin lukion nuoret saivat virikkeitä oman hyvinvoinnin pohtimiseen ja eväitä sen ylläpitämiseen.