Porin Päivän viikko

Porin Päivän viikolla on museoissa ohjelmaa tiistaista sunnuntaihin

Porin Päivän ohjelmaa on museoissa koko viikon ajan maanantaista sunnuntaihin 19.-25.9. 
Vapaa sisäänpääsy perjantaista sunnuntaihin 23.-25.9. 

Museot ovat avoinna:
Satakunnan Museo ti-su klo 11-18, ke 11-20
Rosenlew-museo ti-su klo 11-17
Luontotalo Arkki ti-su klo 11-17
Rakennuskulttuuritalo Toivo ti-to klo 12-17, pe-su klo 11-15

Satakunnan Museossa viikon aikana järjestetään mm. luento, konsertti ja pienoisnäyttelyn avaus. Myynnissä on Pori-Seuran tuottamia uusia sekä vanhoja Porin Päivä -julisteita. Rakennuskulttuuritalo Toivon Lattia-näyttely on avoinna yleisölle viimeistä viikonloppua. Viikonlopun aikana Rosenlew-museossa voi katsoa aivan uutta koostetta Pori-filmeistä. Lauantaina Poritar-kaupunkijuna kuljettaa väkeä Porin museoiden välillä ja sunnuntaina Toivon pihassa järjestetään lammasmarkkinat.  

Sodan merkkejä kotirintamalla -luentosarja

Luentosarja alkaa maanantaina 19.9. klo 17.30 Rosenlew-museossa. Katso koko ohjelma luentosarjan nettisivuilta.

Kierrätetään arki paremmaksi!

Tiistaina 20.9.2022 klo 14-16 Luontotalo Arkki
Tule tutustumaan muovijätteen vaikutuksiin ympäristössämme sekä sen kierrätykseen Muovin matka -näyttelyssä. Esillä on myös kekseliäitä kestotuotteita sekä kierrätetystä muovista valmistettuja tarvikkeita ja pakkauksia. Ja jäteneuvojilta voi toki kysyä mitä vain kierrätykseen liittyvää. Tilaisuus on maksuton. 

Luento sekä pienoisnäyttelyn avautuminen:

Keskiviikkona 21.9. klo 17.30 Satakunnan Museo, Taavi-lavalla ja YouTubessa suorana sekä tallenteena

Katse Suomessa, sydän Latviassa - Latvian kansallistaiteilija Janis Rozentāls  
Jenni Kallionsivu, FM, toiminnanjohtaja,  Rozentāls-seura ry 

Latvian kansallistaiteilija Janis Rozentālsin (1866-1916) tavatessa tulevan vaimonsa Ellin (o.s. Forssell) Suomi sai erityisen paikan taiteilijan elämässä. Rozentāls piti Suomea toisena kotimaanaan. Hän ikuisti maata ja siellä asuvia läheisiään useisiin maalauksiin. Taitelija maalasi myös vaimonsa serkun ja ystävän, Maila Talvion, muotokuvan peräti kahdesti. Teokset ovat esillä Elon merkkejä -perusnäyttelyssä Talvion Satakuntasalissa.

Rozentāls-seuran eli Suomi-Latvia-ystävyysseuran toiminnanjohtaja Jenni Kallionsivu kertoo Rozentālsien rakkaustarinasta, jolla oli suuri merkitys paitsi päähenkilöilleen, myös suomalais-latvialaisille kulttuurisuhteille. Luennon myötä museossa avautuu Rozentālsia esittelevä pienoisnäyttely. Näyttely on esillä 21.9.-20.11.2022.

Porin Päivän julisteita vuosikymmenien varrelta

Torstaista sunnuntaihin 22.-25.9. klo 11-18 Satakunnan Museo
Pori-Seuran ja Satakunnan Museon yhteinen julistemyymälä on avoinna museon Kamarissa torstaista sunnuntaihin. Myynnissä on Porin Päivän julisteita vuosien 1984-2021 väliseltä ajalta. Julisteita on vaihteleva määrä; muutamilta vuosilta ei ole yhtään, joiltakin muutama kappale ja toisista taas satoja. Tapetoitko julisteilla huussin, kehystätkö suosikkisi olohuoneen seinälle vai annatko lahjaksi Pori-fanille? Tule tekemään löytöjä!

Julisteita on jatkossakin saatavissa museokaupasta. Vanhat julisteet 5 € / kpl ja uusi 10 € / kpl.


Ethän minua unhoita –konsertin toiveuusinta!

Perjantaina 23.9. klo 19 Satakunnan Museo, Taavi-lava
Museoviikolla suuren suosion saavuttanut konsertti uusitaan. Porin tyttölyseon yli 140-vuotista taivalta juhlistavan konsertin ohjelmaan kuuluu mm. osa tyttölyseon kantaatista Koulutiellä, jonka ensiesitys oli v. 1930. Lisätietoja sisällöstä löytyy museon nettisivuilta.

Konsertin kesto on noin tunnin klo 19 alkaen. Liput verkkokauppa.pori.fi ja Satakunnan Museon lipunmyynnistä. Istumapaikka 15 €.

Pori-filmejä

Perjantaista sunnuntaihin 23.-25.9. klo 11-17 Rosenlew-museo
Rosenlew-museossa esitetään aivan uutta koostetta Pori-filmeistä! Esillä on nostalgiaa 1990-luvun alusta: jääkiekkohuumaa Isomäessä, jalkapallohulluutta stadionilla, jazz-tunnelmia Etelärannasta, toriostoksia sekä viimeiset huikat Reposaaren Alkosta. Paikallisvartit olivat osa viikoittain tehtyä porilaista television ajankohtaisohjelmaa.

Poritar-junalla museoihin!

Lauantaina 24.9.2022 klo 10.45-15
Poritar-kaupunkijuna kuljettaa väkeä Porin kauppatorilta museoihin Porin Päivän lauantaina. 
Kyyti on maksuton. Junapäivän tarjoavat Porin Yrittäjät ry ja Porin museot.

Aikataulu: Juna kulkee museoiden väliä nonstop. Ensimmäinen lähtö kauppatorilta klo 10.45, juna kulkee klo 15 asti.
Reitti: Kauppatori (Nortamonkatu 4) – Toivo – Rosenlew-museo – Satakunnan Museo – Porin taidemuseo – Luontotalo Arkki

Avoimet ovet Museohinaaja Santulla

Lauantaina 24.9. klo 11-14 Reposaari
Reposaaressa sijaitsevan Museohinaaja Santun ohjaamoon sekä kansitiloihin pääsee tutustumaan Porin Päivän lauantaina. Santun historia on pitkä ja mielenkiintoinen ja sai alkunsa vuonna 1894, jolloin se rakennettiin ja sai nimekseen s/s Bomba. Santun avoinnapidosta huolehtii Satakunnan Museon ystäväyhdistys. 

Tule tapaamaan Satakunnan Museon ystäviä!

Lauantaina 24.9. klo 11-18 Satakunnan Museo
Satakunnan Museon ystävät -yhdistys täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Jäseniä on karttunut vuosien varrella yli 400 ja toiminta sekä yhteistyö Porin museoiden kanssa on aktiivista. Tule tutustumaan ystäviin ja yhdistyksen toimintaan ja liity mukaan mukavaa joukkoon.

Lue ystävistä lisää nettisivuilta.

Lammasmarkkinat 

Sunnuntaina 25.9. klo 11-15 Rakennuskulttuuritalo Toivon piha
Lammasmarkkinoilla on tarjolla monenlaisia lampaaseen liittyviä myyntituotteita. Lisäksi pihan aitauksessa käyskentelee komea lammas. Puffetti. Järjestäjänä Satakunnan lammaskerho.

Koululaishaastatteluja Porista ja porilaisuudesta

Lauantaina 24.9. ja sunnuntaina 25.9. klo 11-18 Satakunnan Museossa
Satakunnan Kansan toimittaja ja Pori-Seuran puheenjohtaja Ville Hammarberg heitti keväällä haasteen Porin sivistystoimelle, kouluille ja koululaisille haastatella vanhoja porilaisia, jotka voisivat kertoa esimerkiksi miltä kaupunki näytti tai miten kauppaa käytiin tai vaikkapa mitä olivat punk-jutut.

Haasteeseen tarttuivat kulttuuriyksikön päällikkö Jyri Träskelin, Satakunnan Museo sekä Toejoen ja Kaarisillan koulun opettajat Satu Vainio-Mattila ja Johanna Vilkuna.

Toejoen koulun kolmosluokkalaiset haastattelevat lähipiiriään siitä, miten lasten elämä on vuosikymmenien varrella muuttunut. Mikä olikaan esimerkiksi lempijäätelö vanhempien ja isovanhempien aikana, entä mitä harrastettiin tai pidettiin yhteyttä ystäviin. 

Kaarisillan yläkoululaiset miettivät omalta osaltaan sekä tekevät haastatteluja siitä, mitä on porilaisuus, mitä he arvostavat Porissa ja millainen Porin kaupunki on 50 vuoden kuluttua.

Haastatteluista osa tehdään kirjallisessa muodossa ja osa videoina. Haastattelut tallennetaan Satakunnan Museon kokoelmiin ja ne ovat nähtävissä Satakunnan Museon Taavi-lavan suurella näytöllä nonstop pyörivinä videoina ja teksteinä Porin Päivän lauantaina ja sunnuntaina klo 11-18. Museoon on Porin Päivän viikonloppuna vapaa pääsy.