
Elintarvikevalvonta
Päivitetty 8.2.2021
Terveysvalvonnan toimialueeseen kuuluvat Eurajoki, Harjavalta, Nakkila, Pori ja Ulvila
Kansallista elintarvikelainsäädäntöä on uudistettu.
Kansallista elintarvikelainsäädäntöä on uudistettu, mikä tarkoittaa myös muutoksia maksuihin. Yhtenä uudistuksena on kunnan suorittamasta elintarvikevalvonnasta vuosittain perittävä valvonnan perusmaksu. Elintarvikevalvonnan valtakunnallista perusmaksua aletaan periä vuoden 2022 alusta.
Suunnitelmallisen valvonnan piiriin kuuluvilta valvontakohteilta peritään siis jatkossa 150 euron suuruinen vuosittainen perusmaksu. Vuosimaksun ulkopuolelle jäävät tietyin rajauksin kyläkaupat, yleishyödylliset yhteisöt, rekisteröity alkutuotanto sekä pienimuotoinen toiminta. Tämän lisäksi toteutuneista valvontakäynneistä peritään valvontayksikön maksutaksan mukainen maksu kuten aiemminkin.
Uudistuneiden säädösten tarkoituksena on selkeyttää elintarvikelainsäädäntöä, sujuvoittaa valvontaa sekä vahvistaa valvonnan riskiperusteisuutta ja vaikuttavuutta.
Sähköisen ilmoituspalvelu ilpan kautta voi tehdä elintarvikelain mukaiset ilmoitukset ja päivittää yrityksen elintarvikehuoneistojen tiedot.
Sähköinen ilmoitusjärjestelmä otettu käyttöön
Ympäristöterveydenhuollon sähköinen ilmoitusjärjestelmä ilppa on otettu valtakunnalliseen käyttöön. Lisätiedot, ohjeet ja lomakkeet löytyvät tästä linkistä.

Elintarviketoiminta COVID-19-koronavirusepidemian aikana
https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/usein-kysyttya-covid-19-koronaviruksesta--elintarvikealan-yrityksille/
puhelinpalvelu 0295 016 666, ma–pe klo 8–11 ja 12–16
koronainfo@avi.fi
https://www.avi.fi/
Ilmoituksenvarainen elintarviketoiminta
Elintarvikevalvonnan piiriin kuuluvat elintarvikemyymälät, ravintolat, koulujen, päiväkotien ja muiden laitosten keittiöt, aina jäätelökioskista isoon eläinperäisiä elintarvikkeita, kuten lihaa, kalaa ja maitoa, käsitteleviin laitoksiin.
Voit ottaa yhteyttä elintarvikevalvontaan, kun
- perustat elintarvikehuoneiston
- perustat laitoksen
- elintarvikehuoneiston toiminta muuttuu
- lopetat tai keskeytät elintarvikehuoneistotoiminnan
- elintarvikehuoneiston tai laitoksen toimija vaihtuu
- suunnittelet ensisaapumistoimintaa
- myyt tai tarjoilet elintarvikkeita liikkuvasta elintarvikehuoneistosta
- sinulla on huomauttamista elintarvikkeen laadusta tai elintarvikehuoneistosta
- epäilet saaneesi ruokamyrkytyksen
Yhteystiedot
Terveysvalvonnan neuvontapuhelin, ma-pe kello 9-12, 044 701 3353, terveysvalvonta@pori.fi
Epidemiatapauksissa ympäristö- ja terveysvalvontayksikön päällikkö puh. 044 701 9276 vastaa kello 12 jälkeen, kun neuvontapuhelin on kiinni.