Kuvassa kaksi henkilöä työntää Kasviambulanssia kadulla, kyydissä useita huonekasveja.

Kasviambulanssin potilaat voi kohdata tällä viikolla toipilasnäyttelyssä – uusi kausi kasvipotilaiden keräykseen alkaa elokuussa

Porin kesän vihreimmän aloitteen, Kasviambulanssin, ensimmäinen päivystys on päättynyt ja sen saldo on vehreän vaikuttava. Kampanjan aikana vastaanotettiin yhteensä 26 kasvia, jotka kaipasivat huolenpitoa, parempia kasvuolosuhteita tai vain uutta toivoa. Kasvien toipilasnäyttely järjestetään tämän viikon torstaina 24. elokuuta kello 15–20 Asema44:llä. Kasviambulanssi tulee myös uudelleen kävelykadulle keräämään seuraavat kasvipotilaat talteen 15. elokuuta alkaen.

Kuvassa kaksi henkilöä työntää Kasviambulanssia kadulla, kyydissä useita huonekasveja.

Kuvassa kaksi vapaaehtoista Kasviambulanssin kuljettajaa vievät potilaita jatkohoitoon Asema44:lle. Kuva: Niko Hakkarainen

Kasvit on nyt siirretty Asema44:lle, missä ne saavat jatkaa toipumistaan osana luovaa ja yhteisöllistä tilaa. Ne ovat käyneet läpi perusteellisen arvioinnin viherkasviasiantuntija Niina Anttilan ohjauksessa, ja tulokset ovat rohkaisevia: vain kolme kasvia menetettiin, ja suurin osa on jo hyvässä toipumisvauhdissa.

Kasviambulanssi on osa Interreg Baltic Sea Region -ohjelman Liveability-hanketta, jossa tyhjentyviä tiloja otetaan luovaan ja yhteisölliseen käyttöön. Porissa hankkeen keskiössä toimii vanhalle linja-autoasemalle syntynyt yhteisöllinen luova tila Asema44 (Itsenäisyydenkatu 44, 28130 Pori). 

Kasviambulanssin toipilasnäyttely Asema44:llä torstaina

Yhden päivän ajan Asema44:n lavarakenteet muuttuvat viherklinikan näyttämöksi, kun Kasviambulanssin kasvipotilaat esittäytyvät yleisölle torstaina 24. heinäkuuta kello 15–20. Jokaisella kasvilla on oma tarinansa: liikakastelusta valon puutteeseen – ja nyt toipumisen tielle.

Tervetuloa tutustumaan kasveihin ja niiden hoitokertomuksiin! Jokaisella potilaalla on oma Hoitokortti, jossa näkyvät diagnoosit. Paikan päällä viherasiantuntija Niina Anttila vastaa yleisön kysymyksiin kasvien hoidosta. Tapahtumassa on myös mahdollisuus tuoda omia viherkasveja jatkohoitoon, jolloin ne jäävät osaksi Asema44:n vihertilaa.

Tapahtumaan on vapaa pääsy. Lämpimästi tervetuloa katsomaan vihreää ihmettä!

Mitä kasveille tehtiin?

Useimmilla kasveilla ongelmat liittyivät yksinkertaisiin, mutta elintärkeisiin asioihin: liian suuriin ruukkuihin ja väärään kasvualustaan. Kaikki elinkelpoiset kasvit siirrettiin uusiin, sopivamman kokoisiin ruukkuihin ja saivat alleen esilannoitetun, biohiiltä sisältävän kasvualustan Porilaisesta Pavunvarresta. Elvytykseen käytettiin myös merileväuutetta, joka edistää kasvien toipumista ja juurtumista.

Yksittäisiä kasveja on yhdistetty samaan ruukkuun, jotta ne voivat vahvistua yhdessä  toivoa tihkuvassa yhteiskasvussa. Tuholaisvahinkoja havaittiin vain muutamissa tapauksissa, eikä niistä enää ole vaaraa.

–  Kasviambulanssin matka ei olisi ollut mahdollinen ilman omistautuneita vapaaehtoisia, jotka kuljettivat kasvit turvallisesti hoitoon. Sydämellinen kiitos vapaaehtoisille Kasviambulanssin kuljettajille Henry Merimaalle, Niko Hakkaraiselle, Annika Koivukorvelle, Nico Placencialle ja Meeri Virtaselle. Teidän ansiostanne viherpotilaat saivat toisen mahdollisuuden, kiittää suunnittelija-koordinaattori Petri Haavisto.

Kesän kasvipelastus ei jää tähän. Kasviambulanssi saapuu jälleen Porin kävelykadulle 15.–29.8. elokuuta valmiina ottamaan vastaan uudet viherpotilaat ja levittämään kasvienhoidon ilosanomaa.

Liveability-hanke on kolmivuotinen Interreg Baltic Sea Region -verkoston hanke. EU-hankkeessa Pori yhdessä seitsemän muun Itämeren alueen kaupungin ja muiden yhteistyöorganisaatioiden kanssa pyrkii luomaan elettävämpää ja asuttavampaa kaupunkikeskustaa kehittämällä luovuuden rutiinia niin julkisten palveluiden suunnittelussa kuin myös rohkaisemalla kaupunkilaisia itseään tuottamaan elävämpää kaupunkikeskustaa, esimerkiksi tyhjiä tiloja täyttämällä.