
Porissa jatketaan töitä vieraslajien torjumiseksi – apuna on monia aiemmilta vuosilta tuttuja keinoja
Näyttävistä vaaleanpunaisista kukista tunnettu jättipalsami on yksi Porin alueen nopeimmin leviävistä ja haastavimmista vieraslajeista. Kaupunki torjuu jättipalsamia ja muita haitallisia vieraskasveja vuosittain, keskittyen erityisesti luonnon monimuotoisuuden ja lajien leviämisen kannalta tärkeimpiin kohteisiin. Monet edellisiltä vuosilta tutut torjuntakeinot, kuten lampaiden laidunnus ja kuumavesikäsittely, ovat käytössä tänäkin kesänä. Myös vieraslajihavaintojen ilmoituslomake on jälleen auki.

Viime syksynä päättyneessä Porin jokisuiston vieraslajikasvit hallintaan -hankkeessa kartoitettiin Porin vieraslajikasviesiintymien nykytilannetta, torjuttiin vieraslajeja sekä järjestettiin vieraslajineuvontaa. Lisäksi porilaisia kannustettiin mukaan vieraslajitalkoisiin ja kierrättämään puutarhajätettä. Kolmivuotisen hankkeen aikana saatiin paljon hyviä kokemuksia torjuntatyöstä sekä löydettiin uusia toimintatapoja, joita lähdetään nyt jalkauttamaan osaksi vieraslajitorjunnan arkea.
– Torjuntatyöt jatkuvat, vaikkakin pienemmässä mittakaavassa kuin hankkeen aikana. Jatkossa vieraslajien torjunnassa tullaan hyödyntämään hankkeen tiimoilta laadittavaa vieraslajiohjelmaa, joka sisältää toimenpiteitä ja toimintatapoja vieraslajien torjunnan ohjaamiseksi ja kehittämiseksi. Myös tulevien vuosien vieraslajitorjuntaa suunnitellaan jo kovaa vauhtia, ja ensi kesänä tarkoituksena on muun muassa lisätä seurojen ja yhdistysten kanssa tehtävää yhteistyötä, kertoo luonnonsuojeluvalvoja Anne Salo Porin kaupungilta.
Vieraslajihavaintojen ilmoituslomake on jälleen käytössä
Havaintoja eri puolilla Poria esiintyvistä vieraslajeista voi tuttuun tapaan ilmoittaa kaupungille sähköisellä ilmoituslomakkeella. Havaintoja kerätään erityisesti jättipalsamista, mutta myös muut vieraslajihavainnot voi ilmoittaa saman kanavan kautta.
– Sähköinen lomake otettiin hankkeen aikana hienosti vastaan, ja kuntalaisten tekemät ilmoitukset olivat isona apuna vieraslajien levinneisyyden kartoittamisessa. Asukkaiden ja kaupungin työntekijöiden tekemien havaintojen yhteenlaskettu määrä kohosi hankevuosina yli 550 ilmoitukseen. Haluamme ehdottomasti kannustaa asukkaita vieraslajien havainnointiin myös jatkossa, ja karttapalvelu löytyykin kaupungin verkkosivuilta nyt ympärivuotisesti, jatkaa Salo.
Kuumavesikäsittely ja laidunnus auttavat vieraslajien torjunnassa
Kuumavesikäsittelyä testattiin vieraslajien hävittämisessä ensimmäistä kertaa viime vuonna. Kuumavesilaite kuumentaa veden kiehuvaksi vesisäiliössä, josta se puhalletaan pienellä paineella kasvuston päälle. Kuumat vesipisarat polttavat kasvien maanpäälliset osat ja tappavat ne. Kuumavesikäsittely on ekologinen tapa torjua epätoivottuja kasveja, sillä se ei kuormita ympäristöä haitta-aineilla.
– Vieraslajien hävittämisessä käytetään apuna myös muita koneellisia torjuntakeinoja. Jättipalsamin, komealupiinin ja kurtturuusun torjumisessa hyödynnetään siimaleikkureita, viikatteita ja niittomurskainta. Jättiputkeen sekä japanin- ja sahalinintattareen voidaan tarvittaessa käyttää myös kemiallista torjuntaa, luettelee Porin kaupungin puistojenhoitopäällikkö Esa Rouvali.
Liljanluodossa ja Hanhiluodossa laiduntaa tänä kesänä jälleen myös ahkera 20 lampaan katras. Jättipalsami on myrkytön vieraslaji, joten se soveltuu hyvin lampaiden ravinnoksi. Lampaat syövät erityisesti vesialueiden ympäristössä viihtyvän jättipalsamin versoja ja hillitsevät näin kasvuston leviämistä.
Tutustu vieraslajinäyttelyyn tai osallistu omatoimitalkoisiin!
Haitallisten vieraslajien näyttely toteutetaan tänä vuonna Pihlavan kirjastossa. Näyttely tutustuttaa kävijöitä yleisimpiin vieraskasvilajeihin, niiden oikeaoppiseen torjuntaan, vieraskasvijätteen käsittelyyn sekä talkoiden järjestämiseen. Näyttely on avoinna perjantaihin 11. heinäkuuta asti.
Vieraslajihankkeen päätyttyä kaupunki ei enää toteuta vieraslajitalkoita, mutta asukkaita kannustetaan järjestämään omia talkoita vaikkapa kavereiden tai harrasteporukan kanssa. Kaupunki tarjoaa järjestäjille talkoohansikkaita sekä tarvittaessa kitkentäjätteen poiskuljetuksen. Lisäksi kaupunki on osoittanut omistamiltaan mailta alueita, joilta jättipalsamia saa kitkeä omatoimisesti ilman erillistä maanomistajan lupaa. Tarkemmat tiedot omatoimikohteista on koottu osoitteeseen pori.fi/vieraslajit.