Porissa seurataan rantaroskien määrää uudella seurantapaikalla – tavoitteena puhtaammat vesistöt 

Merialueiden roskaantumista on Porissa alettu kartoittaa Kallossa sijaitsevalla rantaroskan seurantarannalla. Rantaroskaseurannat ovat osa EU:n meristrategiadirektiivin velvoittamaa aluemerten tilan seurantaa. Seurannan avulla selvitetään, kuinka paljon ja millaista roskaa Suomen rannoille päätyy.  

– Moni pitää roskaantumista ainoastaan kaukomaiden ongelmana, mutta rantaroskaseuranta osoittaa, että roskaa löytyy olosuhteisiin nähden yllättävän paljon myös Itämeren rannoilta. Muoviperäistä roskaa löytyy paljon, ja se on ongelmallista, koska muovi ei maadu vaan hajoaa vain pienemmiksi mikro- ja nanomuoveiksi, kertoo projektipäällikkö Pepita Heurlin

Rantaroskaseurannan tavoitteena on tuottaa tietoa ympäristöhallinnon ja kansainvälisen ympäristöseurannan käyttöön sekä lisätä yleistä tietoisuutta roskaantumisesta. Kun tiedetään paremmin, mitä roskia on eniten, roskaantumisen lähteisiin puuttuminen voi olla helpompaa. Seuranta keskittyy makroroskien kartoittamiseen eli kaikkeen rantaroskaan, joka on vähintään 2,5 senttimetrin kokoista – kategoriaan kuuluvat esimerkiksi muovijäte, juomatölkit, tupakantumpit ja lasinsirut.  

– Pori on jo muutaman vuoden ajan haaveillut omasta rantaroskan seurantarannasta, ja nyt sellainen on saatu! Ensimmäisellä rantaroskan kartoituskäynnillä seurantaryhmää yllätti tahallaan pudotellun roskan vähyys ja veneily- sekä kalastusroskan suhteellinen paljous tällä rannalla, kertoo suunnittelija Outi Aalto

Rantaroskaseurantaa tehdään 15:llä ohjelmaan valitulla rannalla kolme kertaa vuodessa: keväällä, kesällä ja syksyllä. Jokaisella rannalla seuranta-alue on mitoitettu samoin, jotta tulokset olisivat vertailukelpoisia. Näin pystytään seuraamaan roskaantumisen muutoksia pitkällä aikavälillä. Seurantojen yhteydessä löydetyt roskat kerätään pois. 

Seurantaranta täydentää myös Porin resurssiviisaan kiertotalouden tiekarttaa. Tiekartan tavoitteena on edistää Porin ilmasto- ja luontoystävällisyyttä, ja yhtenä toimenpiteistä on roskaantumisen hillintä. Rantaroskaseurantaa koordinoi Pidä Saaristo Siistinä ry yhdessä Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kanssa. Voit lukea lisää seurannasta täältä.

Roskaantumista hillitään myös viikonlopun tapahtumassa

Lauantaina 17. toukokuuta roskia kerätään yhteisvoimin Kerää ittes ja roskas -siivoushaasteessa, joka innostaa liikunnalliseen roskienkeruuseen eli ploggaamiseen. Osallistujat saavat itse valita, mitä yleistä aluetta siivoavat. Lisäksi Isomäessä järjestetään yhteiset talkoot kello 10–12. Tiiliruukin Keräämöllä talkoolaisille on tarjolla Reilun kaupan banaaneja ja Keräämön kangasmerkkejä!

Osallistua voi matalalla kynnyksellä. Järjestäjät iloitsevat, että haasteen on kertonut ottavansa vastaan jo 5 toimijaa: Porin Latu ry, Satakunnan ammattikorkeakoulun Opiskelijakunta SAMMAKKO, Kellahden kyläyhdistys ry, Porin Muodostelmaluistelijat sekä Kartanon Pienkiinteistönomistajat ry. Haasteesta voi lukea lisää kaupungin verkkosivuilta.