Nuoria pelaamassa Urheilutalolla

Kysely kartoitti Harrastamisen Porin mallin vaikutuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin – tulokset myönteisiä 

Harrastamisen Porin mallin tarjoamat maksuttomat harrastukset vaikuttavat lisänneen toimintaan osallistuneiden lasten ja nuorten hyvinvointia, selviää Me-säätiön toteuttamasta kyselystä. Kyselyn tulosten mukaan mallin tarjoama harrastus on porilaisille lapsille ja nuorille turvallinen ja yhteisöllinen paikka.

Nuoria pelaamassa Urheilutalolla

Harrastamisen Porin malli (lyhyesti HPM) on tarjonnut lapsille ja nuorille maksuttomia, koulupäivän yhteyteen liitettyjä liikunta- ja kulttuuriharrastuksia vuodesta 2019 alkaen. HPM on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Harrastamisen Suomen mallia (lyhyesti HSM).  

Me-säätiön kysely HSM-harrastustoiminnan vaikutuksista toteutettiin 20:ssä malliin osallistuneessa kunnassa viime syksyn ja talven aikana. Kyselyvastaukset kerättiin harrastustoimintaan osallistuneiden lasten huoltajilta, jotka vastasivat kyselyyn yhdessä harrastajan kanssa. Porissa kyselyyn saatiin 279 vastausta, joka vastaa noin kolmasosaa kaikista syyskauden harrastajista. 

Osaavat ohjaajat luovat turvallista ilmapiiriä 

Tulosten mukaan Harrastamisen Porin malli on onnistunut tavoittamaan eri taustoista tulevia lapsia ja tarjoamaan heille merkityksellisiä harrastuksia. Suurin osa lapsista koki harrastusryhmänsä turvalliseksi, ja 93 % osallistujista ei ollut kohdannut kiusaamista, syrjintää tai rasismia harrastuksessaan.  

Harrastusryhmää ohjaava aikuinen on suuressa roolissa turvallisen ilmapiirin luomisessa. Porilaiset harrastajat kokevat, että harrastusryhmän aikuisen kanssa on helppo keskustella. Vastaajat kokivat myös, että ryhmässä kaikkia kannustetaan ilmaisemaan mielipiteensä.  

– Harrastamisen Porin mallissa on ollut aina tärkeää, että harrastuksen ohjaaja on alansa ammattilainen. Olemme painottaneet sitä, että osallistujat saisivat vaikuttaa harrastuksen sisälöihin, ja mielestäni nämä tulokset kertovat meidän onnistuneen siinä valtakunnalliseenkin tasoon nähden hyvin, kertoo toiminnan koordinaattori Juuli Kemiläinen

Uudet ystävyyssuhteet saavat jatkamaan harrastusta 

Porilaiset huoltajat arvioivat harrastusten vaikutukset erittäin myönteisiksi. 90 % kertoi harrastamisen lisänneen lapsensa yleistä hyvinvointia, ja 85 % lapsista aikoo jatkaa harrastamista HPM-ryhmissä myös jatkossa. Ystävyyssuhteet ja yhteisöllisyyden tunne nousivat tärkeimmiksi syiksi jatkaa harrastamista.  

– Yhteinen harrastus yhdistää ja saa aikaan uusia ystävyyssuhteita – esimerkiksi ohjaamassani uintiryhmässä kukaan lapsista ei tuntenut toisiaan entuudestaan, mutta kauden aikana heistä on muodostunut tiivis kaveriporukka, sukupuoleen tai taustaan katsomatta, iloitsee harrastustoiminnan ohjaaja Mia Nippala

HPM tavoittaa myös yläkouluikäiset 

Valtakunnallisiin tuloksiin nähden Porissa on tavoitettu erityisen hyvin 13–16-vuotiaita harrastajia. Harrastusryhmissä harrastaa paljon yläkouluikäisiä, joiden keskuudessa tieto uusista harrastusmahdollisuuksista liikkuu nopeasti. 

– Eräs harrastaja innostui kuntosalitreenistä urheilutalon höntsän salivuorolla ja halusi mukaan myös toiseen treeniryhmään. Hän vinkkasi ryhmästä koko kaveriporukalleen, jolloin koko porukka ilmoittautui mukaan ja aloitti ryhmässä yhdessä. Samoin tieto esimerkiksi juuri höntsän salivuorosta on levinnyt porilaisten nuorten keskuudessa, ja tämä on näkynyt kävijämäärissä hyvin positiivisesti, Nippala kertoo.