Varista

Herkkyys, läpinäkyvyys, ilmavuus. Nämä kolme asiaa siivittivät lastenkulttuurikeskus Kruunupään kuvataiteilijoita työskentelyssä pienten lasten ja yli 12-vuotiaiden nuorten kanssa. Varista-näyttelyssä Euran Ruukinpuistossa on esillä männynneulasgrafiikkainstallaatio ja suuria kokeilullisia valokuvakankaita.

Vaaleanvihreällä pohjalla on häivytetty valokuva havupuun oksista ja lukee VARISTA.

Aukioloajat

Tallin yläkerta
Varkaudenmäentie 1
Ruukinpuisto, 27510 Eura

8.6.–4.8.2024 | Avoinna ti–su | kello 11–17 | suljettu juhannusviikonloppuna
29.8.–29.9.2024
| Avoinna la–su | kello 11–17

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin lauantaina 8.6. kello 14!

Grafiikan vedospaperille on painettu kuvia neulasista lähteävällä virheällä värillä.

Männynneulasgrafiikkainstallaatio

Neulasgrafiikat ovat sattuman ja sääntöjen leikkiä.

Kuvanveistäjä Veijo Setälä kehittämällä myrkyttömällä ja ekologisella männynneulasmonotypiamenetelmällä pienetkin lapset pystyvät tekemään grafiikkaa. Grafiikan vedosten herkkä vihreä väri tulee pelkästään neulasista.

Installaatio rakentuu yksittäisten vedosten ja kokonaisuuden säännönmukaisuudelle. Lapsille tekemiseen oli vain yksi sääntö: neulasia ei saanut katkoa. Männyn neulasen sai halutessaan irrottaa toisestaan, mutta muuten muotoa ei saanut muuttaa. Neulaset piti varistaa paperille, kuten se luonnossakin tapahtuu, luontevasti ja juuri sopivasti. Päämääränä oli neulasen oma kauneus, ei koira eikä kissa.

Neulasgrafiikkaa tekivät seuraavien päiväkotien lapset yhdessä Kruunupään taiteilijan Veijo Setälän kanssa keväällä 2024:

 • Kuvataidepäiväkoti Viikari, eskarit
  • Riihikadun yksikön Ruusula
  • Cygnaeuksen koulun Enkkueskarit 
 • Lemmikin päiväkoti
 • Meijumäen päiväkoti
 • Meri-Porin päiväkoti
  • Lumpeet, Majakat, Norpat, Kuutit ja Kaislat
 • Meri-Porin yhtenäiskoulu, eskarit
 • Porin perhepäivähoito
Kuplan sisällä on vaalealla taustalla neulasia.

Valokuvakankaat

Miten ottaa herkkä havukuva, pohtivat NOISE-valokuvakerhon nuoret.

Liisa kokeili neulasten ja kuplaefektin yhteisvaikutusta. Santtu sommitteli valopöydälle abstraktin näkymän. Tuulia löysi seinälle heijastetusta kuvasta uuden kuvakulman punavalojen sävyttäessä varjot lämpimiksi. Minttu otti havupuun alla kuvan peilikuvia tekevällä lempikamerallaan. Maria kehysti valokuvaansa pienen hetken, ja Otso tutki herkkyyttä läpikuultavien kankaiden avulla.

Valokuvaamisessa on kyse herkkyydestä nähdä ja luoda kuvaksi jotain kiinnostavaa. Neulaskuvia otettiin yli 12-vuotiaiden nuorten kokeellisessa valokuvakerho NOISE:ssa. Samalla etsittiin valokuvauksen uusia muotoja, äärirajoja ja monipuolisia tekniikoita. Kerho kokoontuu lastenkulttuurikeskus Kruunupäässä kerran viikossa kevät- ja syyskausin.

Valokuvauksen maailmaan nuoria ohjasi Kruunupään kuvataiteilija Merilii Simonen keväällä 2024.

Näyttelyn valokuvat:
Liisa Kaasinen, Minttu Lindström, Maria, Santtu, Otso Vainio ja Tuulia Vuontio

Vaaleanvihreällä pohjalla on häivytetty valokuva havupuun oksista ja lukee KRUUNUPÄÄ.

Lastenkulttuurikeskus Kruunupää

Lastenkulttuurikeskus Kruunupää on Porissa sijaitseva taiteilijoiden työyhteisö. Kruunupää toteuttaa lapsilähtöiseen ajatteluun pohjautuvaa lastenkulttuurityötä. Erityisinä kriteereinä ovat lasten osallistuminen toiminnan suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.

Tavoitteena on laatuun, tasavertaiseen saavutettavuuteen, turvalliseen ja kestävään kehitykseen sekä lapsilähtöiseen ajatteluun pohjautuvan lastenkulttuuritoiminnan edistäminen ja näkyväksi tekeminen.

Kruunupään tiloissa Porissa on galleria ja työpajatiloja. Tilassa toimivat Vauvojen värikylpy® -työpajat, NOISE-nuorten valokuvakerho, nuorten Kruunuklubi ja monenlaisille erityisryhmille suunnatut työpajat. Yhteistyötä tehdään niin varhaiskasvatuksen, koulun kuin yliopiston kanssa.

Lastenkulttuurikeskus Kruunupää
Porilaistenkatu, 28130 Pori
www.pori.fi/lastenkulttuurikeskus-kruunupaa