Näyttelyt ja julkinen taide

Lastenkulttuurikeskus Kruunupää tuottaa näyttelyitä monenlaisiin tiloihin, sijoittaa teoksia sekä toteuttaa julkista taidetta, joka tuo lasten näkökulman ja ilmaisun osaksi ympäristöämme.

Kolme nuorta poikaa kuuntelee ja koskettaa seinällä olevaa taideteosta.

Näyttelyt

Lastenkulttuurikeskus Kruunupää suunnittelee ja luo taiteilijoiden, lasten, perheiden tai muiden yhteisöjen kanssa näyttelyitä. Monet näyttelyistä ovat tilattavissa ja sovitettavissa erilaisiin tiloihin aina museoista ja gallerioista koululuokkiin ja epätyypillisiin näyttelypaikkoihin.

Ajankohtaiset näyttelyt

Kruunupäässä on oma galleria, jossa on vaihtuvia näyttelyitä. Säännöllistä näyttelytoimintaa tuotetaan lisäksi Itä-Porin lähipalvelukeskukseen sekä moniin maakunnan kirjastoihin.

Kruunupään galleria ja Peräseinä

Sininen pyöreä taideteos.
 • 4.6.–5.9.2024
  Lastenkulttuurikeskus Kruunupää
  Kruunupään galleria
  Porilaistenkatu, 28130 Pori
  Avoinna ti–to klo 12–14. Katso poikkeavat aukioloajat täältä.
  Avajaiset 5.6. kello 17.00, tervetuloa!

  Tähtipölyä, kosmisia myrskyjä – leijaile sisään Kosmokseen! Kruunupään nuorten kuvataideryhmä Kruunuklubi on luonut kierrätysmateriaaleista avaruusteoksia.

  Kruunuklubin nuoria on kiehtonut ajatus Maan ulkopuolisesta elämästä, avaruuden salaisuuksista ja sen loputtomuudesta. Avaruus on tuntunut ylivoimaiselta, äärettömyys tuntemattomalta. Nuorten kanssa on katsottu kuvia ja videoita avaruudesta, lumouduttu väreistä.

  Saatat löytää näyttelystä tähtipölyä, kosmisen myrskyn ja pääset kurkistamaan sisään siniseen miniatyyrimaailmaan. Voit näyttelyä kiertäessäsi pohtia, mikä avaruudessa kiehtoo juuri sinua.

  Kruunupäässä on tänä keväänä pohdittu erityisesti materiaalien uudelleenkäyttöä. Esine, joka ei sovellu enää alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa, voikin olla täydellinen osa taideteokseen. Materiaalien uudelleenajattelu on ollut näyttelyn teosten lähtökohtana. Uuden elämän taiteena ovat löytäneet mm. allaskellukkeet, pyörän rengas ja vanha matkalaukku. Muina materiaaleina on käytetty mm. styroksipalloja, puukeppejä, kierrätettyä silkkipaperia, rautalankaa ja kierrätyspaperista itse valmistettua paperimassaa.

  Kun tähti räjähtää, syntyy koko galaksin valaiseva supernovaräjähdys. Nuorten Supernova-maalauksissa on käytetty luonnonvesivärejä ja Vauvojen värikylpy® -toiminnasta tuttuja materiaaleja: punakaalimehua, tyrniä, soodavettä ja punajuuripigmenttiä.

  Näyttelyssä on esillä 13 nuoren taiteilijan teokset. Nuorten kanssa on työskennellyt Kruunupään taiteilija Petronella Lukka. Kruunuklubi on syksy- ja kevätkausin kerran viikossa kokoontuva yli 12-vuotiaiden nuorten taideharrastuskerho.

Muotokuvia värikkäillä taustaväreillä aseteltuna viuhkan muotoon.
 • 21.5.–29.8.2024
  Lastenkulttuurikeskus Kruunupää
  Kruunupään gallerian Peräseinä
  Porilaistenkatu, 28130 Pori
  Avoinna ti–to klo 12–14. Katso poikkeavat aukioloajat täältä.
  Avajaiset 5.6. kello 17.00, tervetuloa!

  Kuvataiteilija Siiri Hartikainen työskenteli taideopintoaikoinaan useasti lastenkulttuurikeskus Kruunupäässä. Hän maalasi osana työtehtäviään Kruunupään henkilökunnasta muotokuvia vesivärein. Muotokuvat ovat edelleen työntekijöiden ahkerassa käytössä ja ne ovat saaneet kiitosta ja tulleet tutuiksi monissa Teams-palavereissa ja someprofiileissa. Henkilökunnan työpisteitä ilahduttava taide on nyt koottu yhteen Kruunupään gallerian Peräseinään.

Valkoiselle seinälle on teipattu kukkia, kameran edessä on heilutettu ruusua, joka on kuvattu pitkällä valotusajalla.
 • 21.5.–29.8.2024
  Lastenkulttuurikeskus Kruunupää
  Kruunupään gallerian Kukkanäyttö
  Porilaistenkatu, 28130 Pori
  Avoinna ti–to klo 12–14. Katso poikkeavat aukioloajat täältä.
  Avajaiset 5.6. kello 17.00, tervetuloa!

  NOISE on lastenkulttuurikeskus Kruunupään yli 12-vuotiaiden nuorten kokeellinen valokuvakerho. Videoteokseen oon koottu nuorten ottamia kuvia vuosilta 2022–2024. Mikä valokuvista on otettu kaleidoskoopin läpi? Kuinka monesta kuvasta bongaat peilipintaa? Entä mikä on toteutettu vilkkuvilla jouluvaloilla villisti valomaalaten? Eräästä kuvasta löydät myös nuorten kirjoittaman valokuvausrunon!

  Kuvat ovat ottaneet entiset ja nykyiset kerholaiset Liisa Kaasinen, Emilla Kuusisto, Rene-Anton Lamminharju, Minttu Lindström, Maria, Eerika Noukkala, Santtu, Otso Vainio, Ilona Viitanen ja Tuulia Vuontio.

  Nuoria on ohjannut syksystä 2022 kuvataiteilija Merilii Simonen ja sitä ennen valokuvaaja Tatjaana Morton.

Muut näyttelytilat

Vaaleanvihreällä pohjalla on häivytetty valokuva havupuun oksista ja lukee VARISTA.
 • 8.6.–4.8.2024 | Avoinna ti–su | kello 11–17 | suljettu juhannusviikonloppuna
  29.8.–29.9.2024 | Avoinna la–su | kello 11–17
  Tallin yläkerta, Varkaudenmäentie 1, Ruukinpuisto, 27510 Eura
  Avajaiset 8.6. kello 14.00, tervetuloa!

  Herkkyys, läpinäkyvyys, ilmavuus. Nämä kolme asiaa siivittivät lastenkulttuurikeskus Kruunupään kuvataiteilijoita työskentelyssä pienten lasten ja yli 12-vuotiaiden nuorten kanssa.

  Varista-näyttelyssä on esillä sattumanvaraisuudesta ja toisaalta säännöistä innoituksensa saanut grafiikkainstallaatio ja suuria kokeilullisia valokuvakankaita.

  Valokuvakerho Noisen nuorten kanssa työskenteli kuvataiteilija Merilii Simonen ja päiväkotiryhmien kanssa kehittämällään männynneulasmonotypiamenetelmällä kuvanveistäjä Veijo Setälä. Näyttelyn tuottaa lastenkulttuurikeskus Kruunupää.

  Lue lisää!

 • 7.5.–23.8.2024
  Itä-Porin lähipalvelukeskus
  Herralahdenraitti 2, 28360 Pori
  Avoinna ma–pe klo 8–16.

  Valokuvaus on sisäänkäynti omaan luovuuteen. Se on portti, jonka läpi kuljettuaan alkaa hahmottaa ympäristöään uudenlaisin silmin. Kuvaajan katse etsii ja löytää pienimmätkin yksityiskohdat – portaalit – joiden avulla avautuu jälleen uusia, uteliaita maailmoja.

  Portaalin teema nousi syksyllä 2022 toistuvasti esiin NOISE:n kerhoilloissa. NOISE on lastenkulttuurikeskus Kruunupään yli 12-vuotiaiden nuorten oma kokeellisen valokuvauksen kerho, jossa etsitään valokuvauksen uusia muotoja, äärirajoja sekä monipuolisia tekniikoita. Erityisesti valomaalaus ja luontokuvaus inspiroivat syyskauden kerholaisia. Näyttelyn kuvat ovat ottaneet Emilla Kuusisto, Otso Vainio ja Santtu. Nuoria ohjasi kuvataiteilija Merilii Simonen. Näyttelyn tuottaa lastenkulttuurikeskus Kruunupää.

Tilattavat ja kiertävät näyttelyt 

Kruunupää on tehnyt useita kierrätettäviä näyttelykokonaisuuksia. Näyttelyt sopivat varsinaisten näyttelytilojen lisäksi moniin julkisiin tiloihin, kuten esimerkiksi uimahalleihin, virastoihin, kirjastoihin, kouluihin jne. Kysy lisää sähköpostitse: kruunupaa@pori.fi. 

 • Taiteilijat: Annina Jansson, Kirsi Jaakkola, Sanna Pajunen-Kyynäräinen, Annukka Puuska, Päivi Setälä, Veijo Setälä / Porin lastenkulttuurikeskus.

  Vauvat: Alma Al-Ogaidi, Robin Domander, Noel Haapala ja Eeli Piippo.

  Näyttely on kontattava tilateos ja erityisesti vauvoille ja vauvaperheille suunnattu elämystilallinen kokonaisuus. Tilaan ryömitään tai kontataan vauvaoven kautta. Vauva ovat tässä näyttelyssä lähtökohta, keskipiste ja toimija. Emme puhu vauvoille jotain maailmasta, vaan maailmalle vauvoista.

  Teokseen kuuluu seinälle projisoitu video sekä vauvaturvallinen, lattialle levittäytyvä veistosto, jonka päällä voi ryömiä ja kontata, katsoa videota tai pötkötellä ja kääntyillä. Videolla nähtävät vauvojen liikeradat ja kohtaamiset perustuvat alle 1-vuotiaiden vauvojen toimintaan Vauvojen värikylpy® -työpajassa. Liikeradat toistuvat tyynymäisessä veistostossa. Veistostosta on löydettävissä erilaisia materiaalin tuntuja, ääniä ja reittejä, joita pitkin voi kulkea.

  Teoksen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet lastenkulttuurikeskus Kruunupään taiteilijat, joilla on pitkä kokemus taidetyöstä vauvojen kanssa.

  Näyttely sopii kaikenikäisille ja se on tilattavissa.

  Tervetuloa vauva! Tervetuloa epävarma aikuinen!

 • KEHONA-näyttelyssä kaikkia teoksia voi koskea, tunnustella, haistella, posketella tai vaikka silitellä. Näyttely on valokuvataiteilija, johtaja Päivi Setälän kuratoima kokonaisuus, joka pohtii kehollisen tiedon ja aistien merkitystä visuaalisen taiteen kentällä. Näyttelyssä keho ja kosketus vaikuttavat taideteoksiin ja kokemukseen niistä. Osa teoksista antautuu halattavaksi, toiset tuupittaviksi tai koettavaksi kuuloaistin kautta. Kaikki teokset eivät ole vakaasti paikoillaan, vaan ilmestyvät yllättäen nurkan takaa kohtaan, jossa juuri oli tyhjää. Näyttelyn taiteilijat ovat Kirsi Jaakkola, Toni Lehtola, Sanna Pajunen, Taina Riikonen ja Veijo Setälä.

  Teosten lähestymistä on tuettu myös Porin taidemuseon KEHONA-verkkosivuilta löytyvillä taiteilijoiden kertomuksilla, jotka ovat nähtävänä myös viitottuna. Lisäksi kuultavana on kahdeksanvuotiaan näkövammaisen Macon rempseän innostavat kuvailut teoksista. Keho on kokonaisuus ja taidenäyttelykokemus voi olla myös liikettä. Liikkeellisen kommentin teoksiin antaa tanssija Janne Kilpiö. Näyttely sopii ensisijaisesti taidemuseoympäristöihin.

  Kolme nuorta poikaa kuuntelee ja koskettaa seinällä olevaa taideteosta.

Sijoitetut teokset 

Kruunupää sijoittaa näyttelykokonaisuuksia tai yksittäisiä teoksia esimerkiksi kaupungin eri tiloihin. Muun muassa Itä-Porin neuvolan asiakashuoneissa on esillä lasten ja nuorten valokuvia näyttelyistä Mieletön maisema, Plub Plub, Vilkahtaja ja Olet tässä. Porin yliopistokeskuksessa on esillä lastenkulttuurikeskuksen Tuntumaa-näyttelystä kaksi kosketeltavaa teosta, Veijo Setälän Olet tässä -veistos ja Kirsi Jaakkolan Lentoharjoitus-triptyykki. 

Julkinen taide 

Lastenkulttuurikeskus Kruunupää on toteuttanut kaupunkitiloihin useita julkisia teoksia. Teokset on toteutettu taiteilijoiden ja lasten yhteistyönä. Lyhytaikaisia julkisia teoksia on ollut esillä esimerkiksi Vähäx valottaa -lasten ja nuorten valokuvafestivaalien aikana vuosina 2008, 2011 ja 2014 sekä Taavin tulet -tapahtumissa vuosina 2009–2014. Osa Porin kaupungissa olevista julkisesta teoksista löytyy myös Julkisten teosten palvelukartasta. 

 • Katumaalaus | 2023, Porilaistenkatu, Pori, kuvataiteilija Petri Haavisto

  Perhosbaari | 2023, Väinölän Perhospuisto, Pori, kuvataiteilija Mikael Korkee

  Lukuinto | 2022, Vähärauman kirjasto, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Metsä | 2022, Vähärauman koulu, Pori, kuvataiteilija Kirsi Jaakkola

  Taimitarha | 2022, Vähärauman koulu, Pori, kuvataiteilija Annina Jansson

  Elämän merkit | 2022, Vähärauman koulu, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Kaikkea maan ja taivaan välillä | 2021, Piilitien päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Muurigalleria | 2021–2022, Porin tori, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Parkour | 2021, Etelärannan alikulkutunneli, Pori, kuvataiteilija Annina Jansson ja kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Yöpuoli | 2020, taidevessa, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Päiväpuoli | 2020, taidevessa, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Ilona-kirahvi | 2020, Päärnäisten päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Porin kruunu | 2019, Itätuulen koulu, Pori, kuvataiteilija Jaakko Niemelä

  Merimetsä | 2019, Itätuulen koulu, Pori, kuvataiteilija Frida Moukulainen

  Merimöröt | 2019, Tuulikellon koulu, Pori, kuvataiteilija Kirsi Jaakkola

  Läpinäkyvää | 2019, Tuulikellon koulu, Pori, kuvataiteilija Kirsi Jaakkola

  Tervetuloa Päärnäisiin! | 2019, Päärnäisten päiväkoti, Pori, kuvataiteilija Kirsi Jaakkola ja kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Hippu-hoitaja | 2018, Kultane® – kulttuuri- ja taidepainotteinen neuvola, Pori, kuvataiteilija Annina Cerón ja kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Maisema Meri-Porista | 2017, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Maisema Pihlavasta ja liikennepuisto | 2017, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Onnellisten saaristo | 2016, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Peili peilissä | 2016, taidevessa, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Pouta | 2016, taidevessa, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Kirsikkapolun mökki ja taikaluola | 2016, Kallelan koulu, Pori, kuvataiteilija Sanna Pajunen-Kyynäräinen

  Porin uusi kirjastoauto | 2016, Liikkuva teos Porin Ursula-kirjastoautossa, kuvataiteilija Päivi Hirsiaho

  Matikkapeli | 2016, Väinölän koulu, Pori, kuvataiteilija Samu Raatikainen

  Pohjatuulen portti | 2015, Pohjatuulen päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Galleria Corolla | 2015, liikkuva taideauto, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Lintukoto | 2015, Väinölän päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Hauskanpuuska | 2015, Veturitallin päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Viidakon valtiaat | 2014, liikkuva taideauto, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Keppihevosia ja esteitä II | 2014, Porin kaupunginkirjasto, Pori, kuvataiteilija Anne Salmela

  Läpinäkyvää | 2014, Koivulan koulu, Pori, kuvataiteilija Kirsi Jaakkola

  Kultane®-neuvolan visuaalinen kokonaissuunnittelu | 2014, Kultane® – kulttuuri- ja taidepainotteinen neuvola, Pori, kuvataiteilijat Annina Cerón, Sanna Pajunen-Kyynäräinen ja Päivi Setälä

  Avaruusvessa | 2013, taidevessa, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Taikaluistelijat ja ihmeellinen jääkenttä | 2013, Väinölän päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Seinämaalaukset | 2013, Pikkuviikari, kuvataidepäiväkoti Viikari, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Sydämellinen auto | 2013, liikkuva taideauto, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Pitää käyttäytyä hienosti eikä rumasti | 2012, Porin uusi uimahalli, Pori, kuvataiteilija Anne Salmela ja kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Puolipilvinen auto | 2012, liikkuva taideauto, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Vaeltava maalaus | 2011, liikkuva taideauto, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Taiteilija koulussa -hankkeen julkiset teokset | 2010–2011 | yhteensä n. 90 kpl eri puolilla Satakuntaa

  Kirahvi | 2010, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Julkinen teos | 2010, Onnenkiven päiväkoti, Pori, kuvanveistäjä Veijo Setälä

  Yli metsien ja merien | 2008, Porin kaupunginkirjasto, Pori, kuvataiteilija Sandra Sitron (USA)

Nuoret pystyttävät valtavan kokoista Ufo-rakennelmaa Kirjurinluodon hiekalle.

Taavin tulet -tapahtuman Ufo-tulitaideteos nousi joukkovoimalla vuonna 2010.

Puuaiheinen vaneriteos seinällä koulurakennuksessa.

Vähärauman koulun uudisrakennuksen teokset toteutettiin useampivuotisena prosessina yhdessä 1.–6. luokkien oppilaiden ja opettajien kanssa. Kuvassa Kirsi Jaakkolan Metsä-teos.