Mitä asukas voi tehdä?

Miten kulutan vähemmän? Mitä kannattaa hankkia ja mitä kierrättää? Mitä voisin tehdä kotona, jotta hiilijalanjälki pienenee?

Kestävä elämäntapa on tarpeen, jotta maapallon luonnonvarat riittävät kaikille nyt ja tulevaisuudessa. Suomalaisen on mahdollista pienentää omaa ympäristökuormitustaan pienillä valinnoilla elintasoaan laskematta. Kulutusvalinnoilla voi vähentää omaa hiilijalanjälkeään jopa 40 %. Sitran selvityksen mukaan kuluttaja voi alentaa hiilijalanjälkeään tehokkaimmin luopumalla yksityisautoilusta, ulkomaanmatkoista ja muutamista asuinneliöistä.

Käy testaamassa, ovatko elämäntapasi ympäristön puolella vai sitä vastaan!

Miten voin vaikuttaa?

  • Säästä energiaa ja siirry käyttämään uusiutuvalla energialla tuotettua sähkö- ja lämpöenergiaa.
  • Suosi joukkoliikennettä, polkupyörää ja kimppakyytejä. Luovu omasta autosta, jos se on mahdollista.
  • Vähennä kulutusta ja mieti tarvitsetko uusia vaatteita ja tavaroita vai olisiko kierrättäminen, lainaaminen tai vuokraaminen mahdollista. Suosi yhteiskäyttöä. Kaikkea ei tarvitse omistaa itse.
  • Palveluiden hiilijalanjälki on alhaisempi kuin tavaroiden. Korjaus- ja huoltopalveluilla tuotteen käyttöikä pitenee.
  • Jos päädyt hankkimaan uusia tavaroita, hanki kestävää, ajatonta ja laadukasta. 
  • Valitse tuotteita, joissa ei ole tarpeettomia ja vaikeasti kierrätettäviä pakkauksia. Lajittelun ja kierrätyksen kautta materiaalit saadaan hyötykäyttöön, eikä tarvita neitseellisiä raaka-aineita. 
  • Kiinnitä huomiota lautasen ja jääkaapin sisältöön: suosi lähi- ja kasvisruokaa sekä minimoi ruokahävikki.

Kotitalouden energia-asiat

Energian säästötoimenpiteitä tehtäessä on tiedettävä millä koti ja käyttövesi lämmitetään sekä se millainen sähkösopimus on.  Tämä on hyvä aloittaa omaan energia- ja vesilaskuun tutustumalla ja omaa kulutusta seuraamalla. Tietoa sähkönkulutuksestasi saat joko sähköverkkoyhtiösi (siirtomaksun laskuttaja) tai sähkönmyyntiyhtiösi (sähköenergian laskuttaja) nettisivuille kirjautumalla. Kun tiedät missä ja milloin energiaa ja vettä kuluu, voit etsiä säästökohteita.

Lämmitys vastaa noin puolta asuinrakennuksen energiankulutuksesta. Toinen puli jakautuu kodin sähkölaitteiden energiankulutuksen sekä käyttöveden lämmityksen kesken. Turhaa vedenkulutusta voit välttää omilla käyttötottumuksillasi etenkin peseytyessäsi ja huolehtimalla ettei vesikalusteissa ole vuotoja. Mikäli vedensäästöön ei valistuksella saada tolkkua, voi suihkuun asentaa vettä pihistävän suihkupään tai rajoittaa hanojen virtaamia. Lämpimän veden kulutusta vähentäessä säästät sekä vettä, että sitä energiaa, millä vesi lämmitetään. 

Kerrostalon hoitokuluista energia- ja vesikustannukset lohkaisevat 30-40 %, lisäksi asukas maksaa huoneistonsa sähköstä. Omakotitalossa asuva voi vaikuttaa itsenäisemmin energiakustannuksiinsa. Sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuva voi helposti pienentää sähkölaskuaan 10 prosenttia kulutustottumuksia muuttamalla ja selvästi enemmän pienilläkin korjausinvestoinneilla. Tuhlaileva asukas voi kuluttaa jopa tuplaten energiaa verrattuna nuukasti elävään. Muista, että yhden asteen muutos lämpötilassa vastaa 5 prosentin muutosta kustannuksissa! Siksi on tärkeää tarkkailla sisälämpötilaa lämpömittarista ja pyrkiä pitämään ne suositusten rajoissa. 

Kysy energianeuvojalta

Energianeuvontaa tarjotaan kodin energiankulutuksen vähentämiseen, lämmitysjärjestelmän valintaan, remontoimiseen tai rakentamiseen tai uusiutuvan energian hyödyntämiseen liittyvissä kysymyksissä. Neuvontaa myös Aran energia-avustuksen kiemuroihin. Saatavilla myös energia-aiheisia luentoja seuroille, yhdistyksille ja muille tahoille. Energianeuvonta toteutetaan energiaviraston rahoittamassa Energianeuvonta Satakunnassa -hankkeessa. Ota yhteyttä: energiainsinööri Marjo Kekki, puh. 044 701 1219 tai marjo.kekki@pori.fi.  

Seuraa Facebookissa Energianeuvonta Satakunnassa

ARA:n energia-avustukset

Miten voin liikkua ekologisemmin?

Porissa on loistavat kävely- ja pyöräilyverkostot, joiden hyödyntäminen liikkumiseen olisi kaikkein suotavinta. YK:n tuoreen määritelmän mukaan polkupyörä on planeetan paras kulkuneuvo!

10 syytä pyöräillä
1. Pyöräily on hauskaa ja helppoa
2. Pyöräily kohottaa kuntoa 
3. Pyöräily on hyvä apu painonhallintaan 
4. Säännöllinen pyöräily edistää fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia 
5. Pyöräily vähentää sairastumisriskiä ja lisää elinvuosia 
6. Lisää pyöräilyä – vähemmän kasvihuonepäästöjä ja puhtaampi ilma
7. Pyöräily on melutonta
8. Pyöräily on edullista
9. Pyörä on nopein kulkuneuvo lyhyillä (alle 7 km) matkoilla 
10. Pyöräilijä on vapaa ja riippumaton aikatauluista ja ruuhkista

Pyöräilystä voi tehdä helpompaa ja nopeampaa sähköpyörän avulla. Katso vinkkejä sähköpyöräilyyn

Myös julkisilla kulkuvälineillä pääsee kätevästi paikasta toiseen. Mikäli oman auton käyttäminen on välttämätöntä, voi silläkin liikkumisesta tehdä ekologisempaa. Biopolttoaineiden käytöllä on tehokkaita ja nopeita vaikutuksia liikenteen päästöjen vähenemiseen.

Miten ruoka vaikuttaa?

Ruokakaupassa tekemilläsi valinnoilla on merkittävä vaikutus ympäristökuormitukseen. Kauppiaalle antamallasi palautteella voit vaikuttaa siihen, myydäänkö lähikaupassa esimerkiksi luomua, Reilua ja ympäristömerkittyjä tuotteita. Lihan- ja maidontuotanto aiheuttavat ilmastonmuutosta edistäviä päästöjä ja siksi olisi hyvä vähentää lihankulutusta. Eläinperäisiä tuotteita voi korvata kasvispohjaisilla tuotteilla.

Lähiruuan suosiminen tukee pienempiä tuottajia ja vähentää ruuan kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä. Reilun kaupan tuotteistaa esimerkiksi kahvi ja kaakao tuotetaan joka tapauksessa kaukana. Reilun kaupan tuotteista kehitysmaan tuottajat ja työntekijät saavat oikeudenmukaisen hinnan ja ympäristövaatimukset huomioidaan paremmin. 

Kiinnitä huomiota ruuan valmistusmääriin, jottei yli jäänyttä ruokaa tarvitse heittää roskiin. Ruoan tähteet kuuluvat biojätteeseen tai kompostoriin. 

Lainaaminen ja yhteiskäyttö

Kaikkea ei tarvitse ostaa itselleen uutena, vaan tavaroita voi myös lainata ja vuokrata tai ostaa käytettynä. Tietoa Porin kaupungin lainattavia tai vuokrattavia tavaroita, kuten urheilu- ja retkeilyvälineistä, kulttuurin ja liikunnan kausikorteista, soittimista, kasveista, penkeistä ja niin edelleen on koottu kaupungin verkkosivuille.