Rakkaudella porilaisille -hyvinvointiraha

Porissa halutaan panostaa toden teolla porilaisten hyvinvointiin, sillä Porin kaupunki laittoi 150 000 euroa jakoon. Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahaa voivat hakea kaikki porilaiset ja ideoita voi jättää, vaikka itsellä ei olisi resurssia toteutukseen. Teemoina oli oltava liikkuminen, kaupunkivihreä, yhteisöllisyys tai yhteinen tekeminen. Mielellään kaikkien teemojen yhdistelmä.
 
Hakemuksia rahaan tuli huimat 103, joista porilaiset pääsivät äänestämään suosikkiaan. Finalistit saivat yhteensä 1063 ääntä. Äänestyksen top 4 oli seuraava: Urbaani tapahtumapuutarha, Pori – Suomen hyväkuntoisin kaupunki, Toivepuisto – toiveiden puisto rakkaudella porilaisille sekä Porin portaat.

Raati teki ehdotuksen Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahan saajista kaupunginhallitukselle, joka hyväksyi ehdotuksen kokouksessaan 4.6.2018. 

Yhteensä 150 000 euroa jaetaan yhteensä kahdeksan hankkeen kesken, ja 10 000 euroa varataan osallisuusagenttien käyttöön kaupunginosahankkeiden toteuttamiseen. Rahaa saaneet hankkeet ovat: Urbaani tapahtumapuutarha (5500 euroa), Toivepuisto – toiveiden puisto rakkaudella porilaisille! (6000 euroa), Lainaa ny porilaine liikuntalaukku! (5000 euroa), Biitsiä kaupunkilaisille (10 000 euroa), Pori, Suomen hyväkuntoisin kaupunki (45 880 euroa), Pori App (50 000 euroa), Lähiöt liikkeellä (16 120 euroa) ja Camp Pori – Retkelle luontoon (1500 euroa).

Hankkeet

Urbaani tapahtumapuutarha
Anniksen piha-alueelle viihtyisä, kaikille porilaisille suunnattu urbaani tapahtumapuutarha, jossa järjestetään esimerkiksi basaareita, kierrätys-, musiikki-, lasten- ja teatteritapahtumia sekä Pop Up tyyppisesti kahvila- ja ravintolapäiviä. Basaareissa esimerkiksi kädentaitajat, taiteilijat ja paakarit voivat myydä tuotteitaan niin porilaisille kuin turisteillekin. Myös porilaiset yhdistykset ja yhteisöt voivat toteuttaa omia tempauksia ja tapahtumia puutarhassa. Päämääränä on saada puutarhasta kaikkien porilaisten uudenlainen matalan kynnyksen viihtymö ja kohtaamispaikka keskelle kaupunkia ja lähelle jokirantaa. 
 
Toivepuisto – toiveiden puisto rakkaudella porilaisille!
Kiertokadun, Satakunnankadun ja Rautatienpuistokadun kainalossa uinuva puisto rakennetaan viihtyisäksi keitaaksi kehittyvän kaupungin sydämeen. Yhdessä tekeminen, osallistuminen, esteettömyys, virikkeellisyys, elämyksellisyys, pedagogisuus, Green Care ja tämän päivän älypuiston mahdollisuudet ovat Toivepuiston teemoja ja tavoitteita.
 
Kesän 2018 aikana rakennetaan puutarhavaja, jonka seinälle ripustettavalle valkokankaalle heijastetaan elokuvia alkusyksyn pimenevinä iltoina. Vajan ympäristöön maisemoidaan kivillä ja penkeillä istuma- ja piknikpaikkoja. Puistossa tullaan järjestämään tulevina vuosina monenlaisia tapahtumia: tarinatuokioita, runoiltoja, elokuva- ja musiikkiesityksiä, kevään heräämisen juhlia ja jouluisia seikkailupolkuja. Lapsille järjestetään kasvien tunnistusta ja puistossa voi kokea myös liikunnan iloa kahvakuulan, petankin, taichin ja joogan muodossa.
 

Lainaa ny porilaine liikuntalaukku!

Järjestöt, koulut ja ihan kaikki kaupunkilaiset voivat lainata kirjastoista, Liisasta ja liikuntapisteistä vedettäviä matkalaukkuja, joissa on liikuntavälineitä sisä- ja ulkokäyttöön. Porilaiset voivat hyödyntää laukkuja monipuolisesti erilaisissa tapahtumissa, harjoituksissa tai missä tykkäävät. Kaikkea ei tarvitse ostaa itse. Esimerkiksi järjestöt tai seurat voivat hyödyntää laukkuja puistojumpissa tai oppilaitokset voivat lainnata laukun, kun menevät esimerkiksi palvelukoteihin pitämään virikehetkiä. 
 

Biitsiä kaupunkilaisille

Kirjurinluodon beach volley -kentän kunnostus nykyaikaiset vaatimukset täyttäen ja mielellään toisenkin kentän rakentaminen. Beach volley eli rantalentopallo on useimmilla paikkakunnilla suosittua kansalaisten keskuudessa. Porissa kenttiä ja välineitä ei kaupungin alueella ole vapaasti käytössä pelailuun tai vakavampaankin harrastukseen. Tai jos jotain löytyykin, tällä hetkellä välineet ja kentät ovat ala-arvoiset. Verkon ja pallojen säilytys ja luovuttaminen tai vuokraaminen rahalla tai panttia vastaan käyttöön on aiemmin ollut Kirjurinluodon kahvilakioskissa, mutta kaupungin lentopalloseurojen yhteistyöllä käyttöaikaa ja palveluja voitaisiin laajentaa ja valvontaa parantaa. Porilaiset saavat lisää aktiviteettia ja silmän iloa Kirjurinluotoon. 
 
Pori, Suomen hyväkuntoisin kaupunki
10 viikon suunnitelmallinen kaikille porilaisille tarkoitettu treenisyksy.                                                                 
 • Omat ohjelmat aikuisliikkujille ja leikkipuistotreenaajille.
 • Yli 300 ohjattua ja suunnitelmallista yhteistreeniä liikuntapaikoilla ja leikkikentillä eri puolilla Poria. 
 • Sähköinen verkkovalmennusalusta, jonka avulla kaikki treenit löytyvät video-opastettuna ja ohjattuna. 
 • Suuri avajaistapahtuma 1.9 Lokkilavalla.
 
Suomen suurin ja laajin koskaan kaupunkilaisille suunnattu yhteinen hyvinvointihanke. Hankkeen tarkoituksena on yhteistyössä innostaa kaikki porilaiset liikkumaan sekä samalla tuoda tutuksi upeita porilaisia liikuntapaikkoja ja -mahdollisuuksia. Tämän hankkeen avulla tuodaan paikallisten hyvinvointialan ammattilaisten osaaminen ja tarjonta veloituksetta kaikille porilaisille. 
 
Palvelun yhteiset liikuntatuokiot (yli 300 kpl) tuotetaan laajalla seurayhteistyöllä lukuisilla porilaisilla liikuntapaikoilla sekä leikkipuistoissa. Samalla sähköisen valmennusalustan avulla vinkit löytävät tiensä myös porilaisten kotikoneille ja älypuhelimiin. Eli näin varmistamme, että lähes kaikki voivat osallistua hankkeeseen, yksin, ystävän kanssa tai vaikka mukavalla työporukalla.
 
Hanke vaatii toteutuakseen valtavan määrän yhteistyötä ja ennalta sovittua vastuunjakoa eri osaajien kesken. Hanke tulee olemaan huikea esimerkki siitä, että porilaisella terveellä hulluudella ja yhteistyöllä saadaan rakennettua ehkä suurin koskaan Suomessa kaupunkilaisille toteutettu liikuntaan kannustava hanke.
 
Pori App
Porilaisten oma mobiiliappi, jonka tarkoitus on aktivoida kaikkia liikkumaan ja samalla kartoittaa tähän tarkoitettujen tilojen, puistojen ja lenkkipolkujen käyttötasoja. Pienten kilpailujen kautta jokainen porilainen voi vaikuttaa liikuntapaikkojen ja reittien kehittämiseen osallistumalla ja käyttämällä Appia. Voimalla paremmin voi auttaa kaikkia voimaan paremmin.
 
Toteutettava sovellus laitettaisi yleisesti jakoon kaikille porilaisille ja pystyvät reaaliaikaisesti vaikuttamaan kaupunki-infraan. Vaikutus kaupunkia kohtaan on budjetteihin käytettyjen rahojen miettiminen sen mukaan, mitä palveluita käytetään, mitkä ikäryhmät niitä käyttävät ja näin voidaan paremmin resursoida rahoja oikeaan paikkaan. Samalla aktivoidutaan parempiin elintapoihin ja parannetaan omaa terveyttä sekä saadaan helppo tapa siirtää liikunnallinen elämäntapa omille jälkipolville. 
 
Lähiöt liikkeellä
Yhteistyönä toteutettava kiertävä lähiökarnevaali: ”Lähiöt liikkeellä”. Hankkeella halutaan kehittää porilaista paikallisylpeyttä ja tuoda mielekästä sisältöä lähiöihin karnevaalihengessä. 
 
Kyseessä on syksyllä järjestettävä lähiökiertue, jossa kolmeen porilaiseen lähiöön suunnitellaan kunkin alueen asukkaiden kanssa uniikki kokonaisuus siten, että se vastaa ensisijaisesti lähiön asukkaiden tarpeita ja toiveita. Lähiöviestikapula kiertää yhden viikonlopun aikana kolmen eri alueen läpi, joissa tehdään alueen erityisyyttä tutuksi kaikille porilaisille sekä tuodaan tietoa, toimintaa ja ennen kaikkea huvia porilaisten arkeen. Ohjelmassa voisi olla lähiökävelyitä, ravintolapäivää, ulkoilmaelokuva, kuntoilua, tulishow, valoteosta, ilotulitusta, kukkasipuleiden istutusta, aarteenetsintää, keppihevoskilpailua, parkouria, kaupunkijunaa, erilaisia esityksiä, sirkusta, pihapelejä – you name it! 
 
Camp Pori – Retkelle luontoon
Retkeily- ja luontoaiheinen mobiilipeli mahdollistaa liikuntatunneille tai vapaa-ajalle kivaa ja hauskaa yhdessä tekemistä. Kyseessä on maksuton sovellus, joka sopii esimerkiksi kouluihin liikuntatunneille käytettäväksi tai muuhun opetukseen. Camp Pori: Digitaalinen luonto- ja retkeilyaiheinen hyötypeli 6–12-vuotiaille. Pelin toinen versio on liikunta-aiheinen (Sport Pori). Peleissä on myös erillinen GPS-vaihtoehto, eli pelissä eteneminen edellyttää tietyn matkan kulkemista. Peli toimii Android-älypuhelimissa ja tableteissa.                   
 • Peli Porin kouluihin testikäyttöön syksyllä 2018
 • Kivaa ja hauskaa yhdessä tekemistä koko perheelle: voi esimerkiksi lähteä retkelle lähimetsään tai lenkkipolulle ja testata samalla luonto- ja retkeilytietämyksensä!

 

Ehdot rahan myöntämiseen:

 • Rahoitusta voidaan myöntää hakijalle, jonka kotipaikka on Porissa.
 • Hankkeen toiminta tulee kohdistua porilaisiin ja olla kaikille avointa.
 • Kumppanuus ja useamman tahon yhteinen osallistuminen on myös tosi suotavaa.
 • Hankkeesta tulee viestiä kaupungille ja porilaisille. Hankkeen markkinoinnissa ja viestinnässä tulee käyttää Porin kaupungin osoittamaa leimaa.
 • Rahaa ei saa käyttää muuhun kuin anottuun hankkeeseen.
 • Hakemukset ovat julkisia. Hakemuksista järjestetään yleisöäänestys. Lopullinen päätösvalta on raadilla. Raati koostuu Porin kaupungin hyvinvointiryhmän jäsenistä. Raadilla on myös oikeus jatkokehittää ideoita ja yhdistää toimijoita.
 • Hakuaika päättyy 14.5.2018 klo 16.15 mennessä. Myöhästyneitä hakemuksia ei oteta vastaan. Raati tekee päätöksen rahoituksen myöntämisestä 31.5.2018 mennessä. Rahan käytöstä ja hankkeen toteutumisesta on raportoitava viimeistään 14.12.2018 mennessä.

 

Osallistava budjetointi

Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahassa pilotoidaan osallistavaa budjetointia. Osallistuvassa budjetoinnissa on kyse talouden, demokratian ja käytännön tekemisen yhdistämisestä. Porissa tapaa ottaa kaupunkilaiset mukaan pohtimaan ja myös päättämään taloudellisten resurssien käytöstä testataan nyt ensimmäistä kertaa. 

Pilotointi on kokeilu siitä, mitä osallistuva budjetointi voisi jatkossa Porissa käytännössä tarkoittaa.

 

Rakkaudella porilaisille -leima