Rakkaudella porilaisille -hyvinvointiraha 2022

Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahalla järjestetään tänä vuonna ekoretkeilyä, rappustreeniä, opastettuja kierroksia, pihapelejä, piknikkiä, seniorijumppaa, metsäterapiaa, kylätapahtumia, maastopyöräilyn olosuhteiden parantaminen, valokuvausta, joogaa ja eSport-pelejä. Kaikki maksutta, ihan jokaiselle porilaiselle!

Alla kuvaukset vuoden 2022 hankkeista sekä aikataulut. 
 

Hankkeen nimi: Ekoretkeilyä lintuja katsellen 

Hankkeen kuvaus: Pori on lintuharrastajan silmin Suomen mielenkiintoisin kaupunki! Helpoiten tavoitettaville lintutorneille järjestetään kevään parhaaseen muuttolintuaikaan oppaat ja havainnointivälineet lintujen tunnistamiseen. Tapahtumapäivänä ideana on olla liikkeellä kävellen, pyörillä tai julkisilla kulkuvälineillä, mutta autoilevatkin saavat osallistua. 

Aikataulu: 2-4 erillistä tapahtumaa, ensimmäinen tapahtuma 21.5. (säävaraus, varapäivä 22.5.) Lisätietoja tapahtumakalenterista.

Hankkeen nimi: Reppuraput 

Hankkeen kuvaus: Reppuraput on matalan kynnyksen liikuntaa Porin alueen treeniportaissa. Ideana on suunnata vauvat ja taaperot kantoliinoissa tai eväsreput selässä tekemään ohjattu porrastreeni. 45 minuutin treenejä järjestetään kerran viikossa. Sijainti vaihtelee Yyterin, Noormarkun ja Isomäessä Mestarien portaiden välillä. 

Aikataulu: Kerran viikossa, huhti-toukokuussa sekä syys-marraskuussa. Huhti- ja toukokuussa reppurappuillaan joka torstai Mestareiden portailla klo 9.30 alkaen. 
Lisätietoja Reppurappujen Facebookista ja Instagramista tai tapahtumakalenterista
 

Hankkeen nimi: Porin Kansallista Kaupunkipuisto ristiin rastiin jo 20 vuotta 

Hankkeen kuvaus: Kaupunkilaisille tarjotaan maksuttomia ja opastettuja retkiä Porin Kansallisen Kaupunkipuiston alueella. Retket ovat erilaisia ja eripituisia, niin että mahdollisimman moni voi niistä löytää itsellensä sopivan. Tarjolle tulee 1-2 tunnin mittaisia kävely-, pyöräily- ja bussikierroksia. Tapahtumat toteutuvat sunnuntai-iltapäivisin, touko-kesäkuussa. 

Aikataulu: Touko-Kesäkuun sunnuntait. Retkikalenteri kokonaisuudessaan löytyy täältä - tutustu aikatauluihin ja teemoihin! 
 

Hankkeen nimi: Tuuks ulos pelaa? 

Hankkeen kuvaus: Porilaiset lapsiperheet ja isovanhemmat haastetaan pelaamaan yhdessä entisajan pihapelejä ja elvyttämään sitä kautta henkiin vanhaa pihapelikulttuuria. Kevään ja syksyn aikana järjestetään yhteensä 10 pihapeli-iltaa eri puolella Poria sijaitsevilla koulujen piha-alueilla tai urheilukentillä. Kevään ja syksyn aikana järjestetään yhteensä neljä pihapeli-iltaa eri puolilla Poria. 

Aikataulu: Touko-kesäkuussa (2 tapahtumaa) ja elo-syyskuussa (2 tapahtumaa). Ensimmäinen tapahtuma on Yyterissä 15.5. klo 12-15 ja siitä löytää lisätietoja tapahtumakalenterista täältä. Seuraava tapahtuma on 17.6. Toukarin tilalla. Toukarin tapahtumasta löytää lisätietoja täältä. Laviassa ulkopelataan 2.8. klo 15-17 Riuttala-Mustajoen kylätalolla, ja lisätietoja tapahtumasta löytää täältä

Hankkeen nimi: Liikuntaa ja yhteisöllisyyttä Porin senioreille 

Hankkeen kuvaus: Aiempien vuosien suosittu seniorijumppa palaa entistä ehompana! Tällä kertaa senioreille järjestetään ohjattua terveysliikuntaa sekä Liisantorin monitoimikentällä, että Itä-Porissa Itätuulen koulun viereisellä kentällä. Treenit järjestetään tiistaisin Liisantorilla, ja torstaisin Itätuulen koulun kentällä klo 9.00-9.45 välillä 15.5.-31.8. 

Aikataulu: 15.5.-31.8.2022 klo 9.00-9.45 
 

Hankkeen nimi: Metsämieltä Porilaisille 

Hankkeen kuvaus: Metsämieltä porilaisille hankkeessa on mahdollisuus tutustua metsämieli-harjoituksiin kaupungista löytyvillä luontokohteilla. Koulutettu Metsämieli-ohjaaja järjestää kaksi tapahtumaa, joka yhdistää luonnon terveysvaikutukset mielentaitoja vahvistaviin harjoituksiin. Noin tunnin kestävä kävelylenkki on helppokulkuinen, mutta ei esteetön. Polku kuljetaan itsenäisesti ja matkalla Metsämieli -rasteja. Opastus alussa ja palaute lopussa. Tapahtumat ovat 17.5. Polsanluodossa ja 14.6. Itä-Porin kuntoradalla klo 17-20. 

Aikataulu: 17.5. Polsanluodossa ja 14.6. Itä-Porin kuntorata (Mastojentie) klo 17-20. Polsanluodon tapahtumasta lisätietoja tapahtumakalenterista täältä tai Facebook-tapahtumasta täältä. Itä-Porin tapahtumasta kesäkuussa löytää lisätietoja tapahtumakalenterista täältä tai Facebook-tapahtumasta täältä
 

Hankkeen nimi: Kesäpäivä Yyterissä seikkaillen ja laulaen 

Hankkeen kuvaus: Koko perheen kesäpäivätapahtuman Yyterin Aurinkolinnassa 15.6.2022! Luvassa on noin kilometrin pituinen seikkailupolku Yyterin punaisen tuvan alueella, Ahlaisten kesäteatterilaiset Tiina Arstela ja Tellervo Leppiniemi esittävät hauskaa viihdettä, jonka jälkeen lauletaan yhdessä vanhoja ja tuttuja lauluja laidasta laitaan. Puhvetissa on myytävänä kahvia, mehua ja munkkeja. Lapsille on omaleikkipiste. 

Aikataulu: 15.6.2022 kello 16 alkaen. Lisätietoja tapahtumasta täältä. Tapahtuman järjestävään Yyterin alueen asukkaat ry:hyn voi tutustua Faceboook-sivuilla.
 

Hankkeen nimi: MasWrestling – Vedetään yhtä köyttä ja taistellaan kepistä 

Hankkeen kuvaus: Todella oudon ja ehdottoman uniikin Jakutialaisen perinnelajin, Mas Wrestlingin tutustumispäivät järjestetään heinäkuussa Yyterissä ja syyskuussa Kirjurinluodossa. Laji on hauskaa ja vauhdikasta niin ottelijoille kuin katsojille, ja soveltuu kaiken ikäisille. Haasta työkaverisi tai vaikka naapurisi! 

Aikataulu: Tapahtumat järjestetään 2.7. Yyterissä ja 3.9. Kirjurinluodossa. Linkeistä pääsee suoraan tapahtumakalenteriin. 
Lisätietoja löytää MasWrestling -tapahtumat järjestävän Colosseumporin Facebookista ja Instagramista

Hankkeen nimi: Kirjurinluoto Joogaa  

Hankkeen kuvaus: Ilmaisia joogatunteja Kirjurinluodossa joka keskiviikko klo 17-18 kesä- ja heinäkuun ajan! Joogatuntien ohjaus striimataan myös nettiin ja jäävät kaupunkilaisille myöhemmin katsottavaksi. Lisätietoa tapahtumasta ja aikatauluista löytää Facebook-tapahtumasta ja tapahtumakalenterista. 

Aikataulu: keskiviikkoisin klo 17-18 kesä-heinäkuun ajan
 

Hankkeen nimi: Hernekeittojumppa (TAPAHTUMA PERUTTU) 

Hankkeen kuvaus: Viime vuonna suosittu hernekeittojumppa palaa Kirjurinluotoon! Heinäkuun aikana järjestetään 3 kpl ohjattuja jumppia, joissa osallistujille jaetaan hernekeittopurkit treenin lisäpainoksi, jonka saa mukaan treenin jälkeen.  

Aikataulu: Hernekeittojumppaa ei valitettavasti voida järjestää tänä vuonna. 

Hankkeen nimi: Piknik 1920-luvun tyyliin 

Hankkeen kuvaus: Kirjurinluodossa järjestetään 1920-luvun tyylillä tapahtuma, jossa paras piknik-vilttiryhmä rekvisiittoineen ja asuineen palkitaan! Marttayhdistys maistattaa suppilovahverokeittoa, sekä tarjoilee pikkuleipiä ja mehua. Tapahtumassa on myös neuvontapisteitä muovipakkausten kierrättämisestä miniryijyn tekoon. Tapahtuma järjestetään 26.7.2022 klo 17-20. 

Aikataulu: 26.7.2022 klo 17-20 
 

Hankkeen nimi: Luova lava -kiertue Porin kylissä 

Hankkeen kuvaus: Luova lava –kiertue Porin kylissä kutsuu kaikki porilaiset lapset, nuoret ja perheet tekemään yhdessä luovan toiminnan parissa! Kiertue pysähtyy yhden viikonlopun aikana useampaan Porin kylään ja kokoaa nuorisoseurantalojen pihoille Luova lava –pop up –tapahtuman, jossa on mahdollista kokeilla erilaisia luovia menetelmiä, tehdä itse ja pitää hauskaa! 

Aikataulu: Yhden viikonlopun aikana elokuussa 
 

Hankkeen nimi: Porin Kovin eKuski 

Hankkeen kuvaus: Syksyn aikana järjestetään 20kpl tutustumispäiviä Porin Raviradan eSport-keskuksella, jossa pääsee osallistumaan iRacing – ajosimulaattorikilpailuun. Tutustumispäivien parhaat ajajat kutsutaan osakilpailuihin, joista voittajat selvittävät paikkansa joulukuussa järjestettävään kilpailuun, jossa selvitetään PORIN KOVIN eKUSKI! 

Aikataulu: Tutustumispäivät elokuun 6. alkaen joka tiistai ja torstai (pl. koulujen loma-ajat). Osakilpailut loka / marras. Finaalitapahtuma on lauantaina 17.12. 
 

Hankkeen nimi: Kartanon retkeily- ja liikunta-alue kaikille tutuksi -yleisötapahtuma 

Hankkeen kuvaus: Kaikille avoin ja maksuton ns. kansanjuhla kesällä 2022, jossa tarkoitus tutustuttaa Kartanon kuntoilu- ja retkeilyalueeseen. Tapahtuma järjestetään Kartanon kaupunginosassa, pallokentän viereisellä retkeily- ja kuntoilualueella. 

Aikataulu: Ei ole vielä kerrottu 
 

Hankkeen nimi: Laulua kylänraitille 

Hankkeen kuvaus: Kyläsaaren kylätalon lavalla järjestetään kesän aikana lauluiltojen sarja, joista ensimmäisessä tapahtumassa tarjoillaan kakkukahvit esiintymislavan vihkimisen yhteydessä! 

Aikataulu: Ensimmäinen tapahtuma helatorstaina 26.5. Seuraavat lauluillat 16.6., 7.7., 28.7. ja 18.8. Lisätietoja tapahtumasta löytää tapahtumakalenterista täältä. Kyläsaaren kuulumisia voi seurata myös Kyläsaaren omilta Facebook-sivuilta

Hankkeen nimi: Yyterin neljä vuodenaikaa 

Hankkeen kuvaus: Osallistavia valokuvaustyöpajoja, joissa pääsee testamaan ammattitason kalustoa! Hanke sisältää kuusi erilaista työpajaa dronekuvaamisesta esteettömiin kuvausretkiin Yyteriin. Tarkat päivämäärät ja eri pajojen sisältö ilmoitetaan lähempänä toteutumista. 

Aikataulu: tarkentuu myöhemmin
 

Hankkeen nimi: Bike Park maastopyöräilypuisto Ruosniemi Town Hill center 

Hankkeen kuvaus: Jatketaan Ruosniemen laskettelukeskuksen alueen kehittämistä Satakunnan monipuolisimmaksi paikaksi harrastaa maastopyöräilyä. Rakennetaan Porin ensimmäinen pump track -pyörärata sekä tämän ympäristöön myös aivan perheen pienimmillekin soveltuva metsässä kulkeva lasten maastopyörärata. Rinnealueelle rakennetaan lisäksi erilaisista hyppyreitä koostuvia alueita, joiden ajaminen ei edellytä koko kukkulan päälle pyöräilyä. 

Aikataulu: 18.6.-29.10. Lisätietoja löytyy tapahtumakalenterista sekä Ruosniemi Town Hill Centerin nettisivuilta , Facebookista ja Instagramista.  

Hankkeen nimi: Perinteistä tiedotusta lavialaisille 

Hankkeen kuvaus: Lavian torin laidalle rakennetaan iso ilmoitustaulu kaikkien alueen yhdistysten käyttöön. 

Vuodelta 2021 ja 2020 siirtyneet hankkeet 

Hankkeen nimi: Valtakunnallinen Leikkipäivä porilaisille lapsiperheille  

Hankkeen kuvaus: Porilaisille lapsiperheille järjestetään Valtakunnallinen Leikkipäivä Porin Kirjurinluodossa Pelle Hermannin puistossa 19.5.2022 klo 15-18. Tapahtuma on maksuton ja sisältää runsaasti seikkailua, taikuutta ja liikunnan iloa. Mukaan ovat tervetulleita kaikenikäiset lapset vanhempineen - tarjolla on toimintaa kaikenikäisille. 
 

Hankkeen nimi: Lähiliikuntaa lapsille 

Hankkeen kuvaus: Pesäkarhut järjestävät matalan kynnyksen harrastustoimintaa 3-9 vuotiaille lapsille. Aiempaa pesäpallokokemusta ei tarvitse olla. Toiminta järjestetään arkipäivisin monipuolisesti ympäri Poria. 
 

Hankkeen nimi: Sisukkaasti kohti koria 

Hankkeen kuvaus: Areenalle rakennetaan kaksi katukoriskenttää ja järjestetään kaksi avajaistapahtumaa. 
 

Hankkeen nimi: Pulkkamäestä kuntoportaille 

Hankkeen kuvaus: Kyläsaaren lähiliikuntapaikan keskellä komeileva pulkkamäki kunnostetaan turvalliseksi mäen käyttäjille. Paikalle rakennetaan mäen päälle kohoavat kuntoportaat, jota myös pulkkailijat voivat käyttää mäelle nousemiseen. 
 

Hankkeen nimi: Mu Poris o koko maailma 

Hankkeen kuvaus: Kirjurinluotoon muodostuu yhdeksi päiväksi elämyksellinen maailma jo Porista löytyvien kulttuurien kirjon pohjalta. Tapahtuma järjestetään sunnuntaina 22.5. klo 11-19 Lokkilavan edustalla. Tapahtuma-alue on jaoteltu eri maanosille, joiden sisältä löytyy paljon eri kulttuurien esittelyä mm. ruuan, musiikin, liikunnan, asujen, taiteen ja historian parissa. Tapahtuman idea on, että kaikki porilaiset pääsevät matkustamaan maailman ympäri omassa kotikaupungissaan. 

Lisätietoja löytyy Facebook-tapahtumasta
 

Hankkeen nimi: Lähikirjastoilla on väliä  

Hankkeen kuvaus: Monipuolisia puheenvuoroja sisältäviä yleisötilaisuuksia ja tapahtumia järjestetään lähikirjastoissa ja niiden läheisyydessä. 
 

Hankkeen nimi: Perinteisiä kädentaitoja, pihaleikkejä ja höötiherkkuja mummuille ja mukuloille Saima-tädin talossa  

Hankkeen kuvaus: Porin Lastentarhamuseon Ystävät ry järjestää Appelqvistin talossa koko perheen puutarhajuhlan 21.5.2022 klo 12.00-15.00. Osoitteessa Vähälinnankatu 2, Pori, on tarjolla pihaleikkejä, seikkailurata, arpajaiset ja askartelua luonnonmateriaaleista. Lastentarhatalon kahvila on avoinna. Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahalla toteutettavan tapahtuman avaa Herra Kivisen puutarhatontut. 

Aikataulu: Lauantaina 21.5.2022 klo 12-15.

Hankkeen nimi: Anniksen värikkäät 40-vuotisjuhlatapahtumat 

Hankkeen kuvaus: Urbaani tapahtumapuutarha juhlistaa Kulttuuritalo Anniksen 40-vuotista taivalta tapahtumien muodossa. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään useita monitaiteellisia tapahtumia, joissa annislaisten monipuolinen osaaminen pääsee parrasvaloihin, ja tapahtumat tarjoavat porilaisille laajan katsauksen Porin kulttuurikentälle.  

Aikataulu: 22.-23.7.2022 Lisätietoja tapahtumasta Facebookista täältä

Hankkeen nimi: Satakunnan Ilmastoverkoston Ilmastoillat 2020  

Hankkeen kuvaus: Ilmastoiltojen tavoitteena on lisätä porilaisten ilmastotietoisuutta ja avointa keskustelua ilmastokriisistä, sen vaikutuksista sekä meidän jokaisen mahdollisuuksista hillitä käsillä olevaa kriisiä sosiaalisesti ja ekologisesti kestävällä ja oikeudenmukaisella tavalla. Ilmastoilloissa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja ja katsotaan ilmasto- ja ympäristöteemaisia dokumentteja ajankohtaisista ja mielenkiintoisista ilmastoaiheista- ja teemoista. 
 

Hankkeen nimi: Isojoenrannan Iloinen Talvirieha 

Hankkeen kuvaus: Porilaisia liikutetaan ei liikuntamuodoissa ja otetaan ilo irti lumesta ja pakkaskelistä.   

 

Hyvinvointiraha 

Vuoden 2022 teema on: SILTOJA PORILAISTEN VÄLILLE. Hyvänmielen tekoja toisille ja samalla myös itselle. Yhteisöllisyyttä.  

Rakkaudella porilaisille -hyvinvointiraha on osallistuvaa budjetointia, jota on kokeiltu Porissa jo vuodesta 2018 lähtien. Hyvinvointirahan ideana on, että kaupunkilaiset pääsevät itse pohtimaan ja päättämään taloudellisten resurssien käytöstä hyvinvoinnin edistämiseksi. Porissa myös hankkeet toteutetaan hakijoiden toimesta.  

Hyvinvointirahan teemat vaihtuvat vuosittain ja ne johdetaan hyvinvointiprosessin haasteista. Kriteerit pysyvät kuitenkin samoina:  

 • Hankkeen toiminnan tulee kohdistua porilaisiin, olla kaikille avointa ja maksutonta. 
 • Hanke tulee toteuttaa yhdessä tehden ja osallistaen. 
 • Hankkeen tulee toimia vastuullisesti huomioiden vallitseva tilanne, kestävä kehitys ja taloudellisuus. 
 • Hankkeesta tulee viestiä kaupungille ja porilaisille. Hankkeen markkinoinnissa ja viestinnässä tulee käyttää Porin kaupungin osoittamaa leimaa. 
 • Rahaa ei saa käyttää muuhun kuin anottuun hankkeeseen. Hakemukset ovat julkisia. 

Porilla on tiettyjä strategisia painopisteitä, joita huomioidaan myös Rakkaudella porilaisille -hyvinvointirahan hakemusten käsittelyssä. Kaupungin strategiaan ja ohjelmiin pääsee tutustumaan kaupungin verkkosivuilla. Kaupungille on myönnetty myös tunnustuksia ja kaupunki kuuluu erilaisiin verkostoihin, joita voi hyödyntää oman hankkeen miettimisessä: 

 • Lapsiystävällinen kunta   
 • Hiilineutraali- eli Hinku-kunta  
 • Reilun kaupan kaupunki  
 • Nuorisovaltuustoystävällinen kunta 
 • Ikäystävällinen Pori 
 • Pori kuuluu esimerkiksi Terve Kunta -verkostoon ja Pyöräilykuntien -verkostoon  
 • Kiertotaloutta edistävä Pori 

Kannustamme ideoimaan todella oudosti, ehdottoman uniikisti. Uskalla rikkoa rajoja ja ajatella toisin.  

Avustustyöryhmä käsittelee tulleet hakemukset ja porilaiset pääsevät äänestämään hankkeista. Kaupungin toimijoilla on oikeus jatkokehittää ideoita ja yhdistää toimijoita. Ehdotus toteutettavista hankkeista esitetään kaupunginhallituksen päätettäväksi.  

 

Rakkaudella porilaisille -leima

Ota yhteyttä:

Sirpa Kynäslahti
Hyvinvointikoordinaattori
Konsernipalvelut
Talous- ja hallintoyksikkö / Strategia- ja tietopalvelut
Hallituskatu 12 28100 Pori
Tiina.M Toivonen
Controller
Konsernipalvelut
Talous- ja hallintoyksikkö / Suunnittelu ja seuranta
Otavankatu 5 28100 Pori
Marika Virtanen
Viestintä- ja markkinointisuunnittelija
Elinvoima- ja ympäristötoimiala
Matkailu- ja markkinointiyksikkö / VisitPori
Yrjönkatu 13 28100 Pori