Usein kysytyt kysymykset

Tälle sivulle kootaan ajankohtaisia kysymyksiä, joita kaupungilta kysytään usein.

Varhaiskasvatukseen liittyvät kysymykset on koottu omalle sivulleen.

Kannattaako sosiaali- ja terveyspalvelujen ajanvarauksessa jättää soittopyyntö ja milloin minulle soitetaan takaisin?

Porin perusturvassa on käytössä keskitetty ajanvaraus. Mikäli kaikki puhelinlinjat ovat varattuja, soittajalle tarjotaan takaisinsoittoa noin 1 minuutin jälkeen. Ajanvarausnumero ruuhkautuu, kun samoista numeroista soitetaan monta kertaa lyhyen ajan sisällä. Siksi kannattaa soittaa vain kerran ja jättää soittopyyntö.

Soittopyynnöt pyritään aina tekemään saman päivän aikana ja suurimmalle osalle soitetaan alle tunnissa takaisin. Parhaiten terveysasemalle saa puhelimitse yhteyden soittamalla heti aamulla ja jättämällä soittopyynnön. Näin soittopyyntö kirjautuu heti ensimmäisten soittojen joukossa eikä jonotuksesta tule maksua soittajalle. Takaisinsoittoa yritetään kolme kertaa, mikäli asiakasta ei ensimmäisellä soittokerralla tavoiteta.

Tutustu ohjeisiin ajanvaraukseen soittamisesta.

Miten voin ilmoittaa esimerkiksi ongelmista sähkönjakelussa, vesihuollossa tai rikkinäisestä katuvalosta?

Ilmoitukset rikkinäisistä katuvaloista, katkoksista, ongelmista syttymis-/sammumisajoissa yms. voi laittaa suoraan Porin kaupungin palautepalveluun. Valitettavasti katuvalovika-ilmoituksiin ei pystytä vastaamaan. Ilmoitus lähtee käsittelyyn automaattisesti.

On hyvä huomioida, että yöaikana katuvaloista voidaan sammuttaa joka kolmas lamppu tarkoituksella säästösyistä.

Kaikki palaute- ja vikailmoituskanavat on listattu täällä.

Mistä löytyvät Porin koirapuistot? Mihin voin jättää koirankakkapusseja?

Koirien ulkoiluttamisesta ja koirapuistoista voit lukea täältä.

Koirankakat tulee tosiaan kerätä muiden roskien tavoin. Kakkapussit tulee laittaa joko oman kiinteistönsä roskikseen, kaupungin tarjoamiin puistoroskiksiin tai sellaisen kiinteistön roskikseen, joka on varustettu koirankakkaroskis-tarralla (http://www.koirankakkaroskis.fi/). Kauppojen roskiksiin niitä ei saa laittaa ilman erillistä lupaa. Koirien jätökset ovat viihtyvyys- ja terveyshaitta, ja ne voivat aiheuttaa terveysongelmia myös koirille suolinkaisten ja muiden sisäloisten kautta.

Mistä voi vuokrata pyörän?

Porissa voi huhtikuusta 2021 alkaen käyttää mobiilisovelluksella vuokrattavia kaupunkipyöriä. Pyörien lainauspisteet sijaitsevat keskeisillä paikoilla Porin keskusta-alueella sekä esimerkiksi Yyterissä. Kaupunkipyörät ovat Porin katukuvassa ainakin lokakuun 2022 loppuun asti huhtikuusta lokakuuhun.

Porin kaupunkipyöräpalvelua ylläpitää Rolan Oy. Puhelimeen ladattavasta Rolanbiken sovelluksesta näet helposti kartalta pysäkkien sijainnit, sekä saat ohjeet pyörien käyttöönottoon. Ohjeet ja kartta löytyvät myös osoitteesta www.pori.fi/kaupunkipyorat.

Mihin voi valittaa parkkisakosta?

Ajoneuvon kuljettajalla, omistajalla tai haltijalla on oikeus säädetyn maksuajan kuluessa hakea oikaisua aiheettomaan parkkisakkoon kirjallisella oikaisuvaatimuslomakkeella. Lomakkeen voi täyttää ja lähettää sähköisesti netissä tai vaihtoehtoisesti lomakkeen voi käydä täyttämässä Palvelupiste Porinassa, josta se lähetetään käsiteltäväksi pysäköinninvalvontaan.

Vaatimuksesta on selvittävä tekijän nimi, osoite, pankkitilin numero, virhemaksun asianumero, ajoneuvon rekisterinumero ja perustelut oikaisuvaatimukselle.

Oikaisuvaatimuksesta tulee päätös postitse kotiin n. 2-3 viikon kuluessa. Oikaisuvaatimus ei pidennä maksuaikaa. Mikäli oikaisuvaatimus hyväksytään, tällöin maksettu summa palautetaan maksajalle.

Pysäköintivirhemaksun tiedot ja mahdolliset tilannekuvat virhemaksusta kannattaa tarkistaa Helgaparkin sähköisestä palvelusta osoitteesta www.helgapark.net ennen oikaisuvaatimuksen tekoa. Palveluun kirjaudutaan syöttämällä sivustolle auton rekisterinumero sekä pysäköintivirhemaksusta löytyvä asianumero. 

Lisätietoja ja oikaisuvaatimuslomakkeen löydät Pysäköinti -sivulta.

Voiko kaupungilta vuokrata venepaikkoja?

Kaupungilla on yhteensä 1400 venepaikkaa keskustan Jokisatamassa ja Meri-Porin alueella sekä soutuvenepaikkoja Kullaan Joutsijärvellä. Lisäksi kaupungilta löytyy talvisäilytykseen soveltuvia paikkoja.

Venepaikat vuokrataan aina vuodeksi kerrallaan. Nykyiset asiakkaat pääsevät uusimaan varauksensa maalis-huhtikuussa ja uusille asiakkaille vapautuvat paikat tulevat varattavaksi myöhemmin keväällä.

Venepaikkoja voi varata ja maksaa suoraan sähköisessä varauspalvelussa. Palvelu on käytössä ympäri vuorokauden ja varaus maksetaan verkkopankkimaksuna.

Lisätietoja löydät Veneily ja venepaikat -sivulta.

Voinko asentaa hääopastekyltin tien reunaan?

Voit, tietyillä ehdoilla. Kaupunkialueelle saa pystyttää väliaikaisesti hääopasteita, joiden suurin sallittu koko on 60x60 cm. Opasteet eivät saa olla näköesteenä, vaarantaa liikenneturvallisuutta tai haitata kadun kunnossapitoa.

Tarkemmat lisätiedot ehdoista: Yleiset alueet ja käyttöluvat –sivulta.

Miten liikenneväylät hoidetaan, esim. kuinka usein kadut aurataan?

Liikenneväylien kunnossapidosta, kuten hiekoituksesta, aurauksesta ja puhdistuksesta voit lukea täältä.

Miten lapsiystävällinen kaupunki -tunnustus näkyy Porissa?

Voit lukea lisää Porista, virallisesta lapsiystävällisestä kunnasta täältä.

Miten voin järjestää tapahtuman Porissa?

Oman tapahtuman voi lisätä Porin tapahtumakalenteriin. Lisää vinkkejä tapahtumien tai kokousten järjestämiseen Porissa löydät täältä.

Miten voin hakea toimintaani avustuksia Porin kaupungilta?

Erilaisista hakemuksista voi lukea täältä.