Usein kysytyt kysymykset

Tälle sivulle kootaan ajankohtaisia kysymyksiä, joita kaupungilta kysytään usein.

Varhaiskasvatukseen liittyvät kysymykset on koottu omalle sivulleen.

Voiko 15-vuotias päästä kaupungille kesätöihin vai pitääkö olla täyttänyt 16 vuotta?

15-vuotias voi hakea kesätyöpaikkaa Porin kaupungilta, mutta yleisimmin vaaditaan joko 16 vuoden tai korkeampi ikä. Hakutekstissä kerrotaan kelpoisuusvaatimukset. Paikkoja haetaan Kuntarekry-ohjelman kautta ja ne löytyvät Porin kaupungin kesätyöpaikat-sivulta. Kesätyöpaikkailmoituksia julkaistaan pitkin kevättä.

Porin kaupunki haluaa kannustaa Porissa toimivia työnantajia tarjoamaan mahdollisimman monelle porilaiselle nuorelle kesätöitä. Porin kaupunki maksaa Kesätyösetelillä tukea Porissa toimivalle työnantajalle, joka palkkaa porilaisen v. 2002-2003 syntyneen nuoren kesätöihin 1.5.-30.9.2018 välisenä aikana. Kesätyöseteleitä jaetaan nuorille, lisä tietoa niistä löydät täältä.

Vuosina 1998-2003 syntyneet porilaiset nuoret voivat myös itse hakea työpaikkaa Porissa toimivalta työnantajalta, jolloin työnantaja voi hakea kesätyöpaikkatukea Porin kaupungilta.

Kannattaako sosiaali- ja terveyspalvelujen ajanvarauksessa jättää soittopyyntö ja milloin minulle soitetaan takaisin?

Porin perusturvassa on käytössä keskitetty ajanvaraus. Mikäli kaikki puhelinlinjat ovat varattuja, soittajalle tarjotaan takaisinsoittoa noin 1 minuutin jälkeen. Ajanvarausnumero ruuhkautuu, kun samoista numeroista soitetaan monta kertaa lyhyen ajan sisällä. Siksi kannattaa soittaa vain kerran ja jättää soittopyyntö.

Soittopyynnöt pyritään aina tekemään saman päivän aikana ja suurimmalle osalle soitetaan alle tunnissa takaisin. Parhaiten terveysasemalle saa puhelimitse yhteyden soittamalla heti aamulla ja jättämällä soittopyynnön. Näin soittopyyntö kirjautuu heti ensimmäisten soittojen joukossa eikä jonotuksesta tule maksua soittajalle. Takaisinsoittoa yritetään kolme kertaa, mikäli asiakasta ei ensimmäisellä soittokerralla tavoiteta.

Tutustu ohjeisiin ajanvaraukseen soittamisesta.

Miten voin ilmoittaa rikkinäisestä katuvalosta?

Ilmoitukset rikkinäisistä katuvaloista, katkoksista, ongelmista syttymis-/sammumisajoissa yms. voi laittaa suoraan Porin kaupungin palautepalveluun. Valitettavasti katuvalovika-ilmoituksiin ei pystytä vastaamaan. Ilmoitus lähtee käsittelyyn automaattisesti.

On hyvä huomioida, että yöaikana katuvaloista voidaan sammuttaa joka kolmas lamppu tarkoituksella säästösyistä.

Kaikki palaute- ja vikailmoituskanavat on listattu täällä.

Mihin voin jättää koirankakkapusseja?

Koirankakat tulee tosiaan kerätä muiden roskien tavoin. Kakkapussit tulee laittaa joko oman kiinteistönsä roskikseen, kaupungin tarjoamiin puistoroskiksiin tai sellaisen kiinteistön roskikseen, joka on varustettu koirankakkaroskis-tarralla (http://www.koirankakkaroskis.fi/). Kauppojen roskiksiin niitä ei saa laittaa ilman erillistä lupaa. Koirien jätökset ovat viihtyvyys- ja terveyshaitta, ja ne voivat aiheuttaa terveysongelmia myös koirille suolinkaisten ja muiden sisäloisten kautta.

Mistä voi vuokrata pyörän?

Palvelupiste Porinassa on vuokrattavana seitsemän kappaletta Jopo-kaupunkipyöriä. Pyöriä vuokrataan panttia vastaan joko vuorokaudeksi tai viikoksi. Pyöriä ei voi varata etukäteen.

Lisätietoja löydät Kaupunkipyörät -sivulta.

Mihin voi valittaa parkkisakosta?

Ajoneuvon kuljettajalla, omistajalla tai haltijalla on oikeus säädetyn maksuajan kuluessa hakea oikaisua aiheettomaan parkkisakkoon kirjallisella oikaisuvaatimuslomakkeella. Lomakkeen voi täyttää ja lähettää sähköisesti netissä tai vaihtoehtoisesti lomakkeen voi käydä täyttämässä Palvelupiste Porinassa, josta se lähetetään käsiteltäväksi pysäköinninvalvontaan.

Vaatimuksesta on selvittävä tekijän nimi, osoite, pankkitilin numero, virhemaksun asianumero, ajoneuvon rekisterinumero ja perustelut oikaisuvaatimukselle.

Oikaisuvaatimuksesta tulee päätös postitse kotiin n. 2-3 viikon kuluessa. Oikaisuvaatimus ei pidennä maksuaikaa. Mikäli oikaisuvaatimus hyväksytään, tällöin maksettu summa palautetaan maksajalle.

Lisätietoja ja oikaisuvaatimuslomakkeen löydät Pysäköinti -sivulta.

Voiko kaupungilta vuokrata venepaikkoja?

Kaupungilla on yhteensä 1400 venepaikkaa keskustan Jokisatamassa sekä Meri-Porin alueella. Lisäksi talvisäilytykseen soveltuvia paikkoja on noin 200.

Venepaikat vuokrataan aina vuodeksi kerrallaan. Nykyiset asiakkaat pääsevät uusimaan varauksensa maaliskuussa ja uusille asiakkaille vapautuvat paikat tulevat varattavaksi huhtikuussa.

Venepaikkoja voi varata ja maksaa suoraan sähköisessä varauspalvelussa. Palvelu on käytössä ympäri vuorokauden ja varaus maksetaan verkkopankkimaksuna.

Lisätietoja löydät Veneily ja venepaikat -sivulta.

Voinko asentaa hääopastekyltin tien reunaan?

Voit, tietyillä ehdoilla. Kaupunkialueelle saa pystyttää väliaikaisesti hääopasteita, joiden suurin sallittu koko on 60x60 cm. Opasteet eivät saa olla näköesteenä, vaarantaa liikenneturvallisuutta tai haitata kadun kunnossapitoa.

Tarkemmat lisätiedot ehdoista: Yleiset alueet ja käyttöluvat –sivulta.

Kuinka usein kadut aurataan?

Jos lunta on satanut suhteellisen vähän, eikä tiellä liikkumiselle ole varsinaista haittaa, hoidetaan auraukset sillä kalustolla, mikä on päivittäin liikenneväylien kunnossapidon käytössä. Tällä pienemmällä kalustomäärällä aurausaika venyy useammalle päivälle. Runsaan lumentulon jälkeen ja varsinkin jos on tulossa lämpöasteita, on lumi saatava aurattua mahdollisimman nopeasti. Tällöin aurauksissa käytetään lisäksi kalustoa, joka on normaalisti katutyömaiden käytössä.

Aurat auraavat ensin pääväylät ja reitit, joissa bussit kulkevat. Asuinkadut aurataan, kun pääverkosto on kunnossa.