Huoltokentän työvoimaa huolettomissa merkeissä

Sota-ajan Pori – tapahtumia ja yleisökaivauksia

Porin seudun sotahistoriaa on selvitetty kuluneen vuoden aikana niin arkistojen kätköissä, haastatteluin kuin arkeologisin tutkimuksinkin. Tutkimushankkeen tarkoituksena on kartuttaa tietoa erityisesti Porin seudun sodanaikaisista vaiheista, kaupungissa sijainneesta Saksan ilmavoimien huoltokentästä sekä porilaisten ja saksalaisten arkisista kohtaamisista. Väitöskirjatutkimuksen ohella aiheesta on suunnitteilla kotirintamaa esittelevä näyttely Satakunnan Museoon.

Huoltokentän työvoimaa huolettomissa merkeissä

Sota-ajan Poria käsittelevä tutkimushanke on saanut vauhdikkaan alun. Lentokentän lähialueilla toteutettavat arkeologiset tutkimukset ovat jo alkanet maanpinnalta havaittavien raunioiden dokumentoinnilla. Lisäksi alueella on toteutettu alustava metallinilmaisinkartoitus, jonka löytöaineistoon kuuluu niin Arabian keramiikkaa, saksalaisia hammastahnatuubeja kuin kenttäkeittiöastioitakin.

Myös ensimmäiset hankkeeseen liittyvät haastattelut on äänitetty ja niiden aikana on saatu arvokasta tietoa muun muassa saksalaisten ja suomalaisten sodanaikaisista kohtaamispaikoista, sotavankien kohtelusta sekä lapsuuden leikeistä lentokentän ympäristössä. Uusia haastateltavia etsitään kuitenkin jatkuvasti ja lyhyetkin kertomukset sota-ajasta Satakunnassa otetaan kiitollisina vastaan. 

Yhteydenotot ja ilmoittautumiset haastateltavaksi tutkija Teemu Väisäselle, teemu.vaisanen@pori.fi.

Mukaan kaivauksille
Porin metsän arkeologiset tutkimukset jatkuvat elokuussa Porin suomalaisen yhteislyseon lukion kanssa järjestettävänä koululaiskaivauksena, jonka aikana opiskelijat ottavat osaa tutkimuksiin kirjaimellisesti kädet mullassa. Kaivauskokemuksista ja löytöaineistosta valmistuu Porin Päivän perjantaina 25.9. Satakunnan Museoon avautuva pienoisnäyttely. Kaivaukset ja näyttely toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston Mullankaivajat-apurahalla.

Myöhemmin arkeologisiin kaivauksiin voivat osallistua myös muut aiheesta kiinnostuneet, sillä Satakunnan Museo järjestää yhteistyössä Porin seudun kansalaisopiston kanssa syksyllä 2020 luento- ja kaivauskurssin Sodan jäljet Porissa – konfliktiarkeologiaa ja paikallishistoriaa. Kurssin ilmoittautuminen avautuu kansalaisopiston sivuilla elokuussa.

Luentoja ja opastuksia
Tutkimushankkeen aikana järjestetään monenlaisia sota-aikaa käsitteleviä tapahtumia.

Ensimmäinen aihetta käsittelevä luentotilaisuus Satakunta sodan keskellä: Tutkimustuloksia arkistosta ja maan alta järjestetään Satakunnan Museossa keskiviikkona 2.9. klo 17:30. Luennolla tutkija Teemu Väisänen kertoo Satakunnan sotahistoriasta sekä tutkimushankkeen etenemistä. Luento on maksuton ja sitä voi seurata myös Satakunnna Museon YouTube-kanavalla suorana sekä myöhemmin tallenteena.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä 12.9. järjestettävillä opastuksilla (klo 13 ja 15) päästään puolestaan tutustumaan Porin metsässä tehtäviin arkeologisiin kaivauksiin sekä alueen sodanaikaiseen historiaan paikan päällä. Opastukset lähtevät Suomen Ilmailuopisto Oy:n parkkipaikalta ja ne kestävät noin 1,5 tuntia. Euroopan kulttuuriympäristöpäivän opastukset.

Lue lisää Sota-ajan Porista Satakunnan Museon tapahtumat-sivuilta

Lisätietoa tutkimuksesta hankkeen kotisivuilta Feldluftparkpori
 

 

 

Huoltokentän työvoimaa huolettommissa merkeissä, Feldluftpark Pori -hankkeen kuvakokoelma.


Huoltokentän työvoimaa huolettomissa merkeissä