Sota-ajan Pori

Satakunnan Museossa on alkanut Porin seudun sotahistoriaa käsittelevä tutkimushanke, joka huipentuu kotirintamaa esittelevään, maaliskuussa 2022 avautuvaan näyttelyyn. Hankkeessa toteutetaan mm. haastatteluja ja arkeologiset kaivaukset sekä paljon mielenkiintoisia tapahtumia. Lisäksi kerätään aiheeseen liittyvää materiaalia ja muistitietoa. Lue lisää tutkimushankkeesta hankkeen kotisivuilta Feldluftpark Pori.

Onko sinulla omakohtaisia tai sukulaisten kautta kuultuja muistoja kotirintamalta? Tai löytyykö ullakoltasi kenties sota-ajan valokuvia tai muuta aineistoa, jota voisit lainata tai lahjoittaa museolle? Ota yhteys Satakunnan Museon projektitutkija Teemu Väisäseen (teemu.vaisanen@pori.fi) ja sovitaan aika haastattelulle tai aineiston läpikäynnille.
----

Saksalaisten huoltokenttä sota-ajan Porissa

Sodan jäljet Porissa – konfliktiarkeologiaa ja paikallishistoriaa
Luento- ja kaivauskurssi

Elo-lokakuussa järjestettävällä kurssilla perehdytään konfliktiarkeologiaan sekä tutustutaan Porin sodanaikaiseen historiaan, erityisesti Porin lentokenttään ja saksalaisten läsnäoloon Porissa. Kurssin osana toteutetaan neljän päivän mittaiset arkeologiset kaivaukset Porin metsässä lentokentän läheisyydessä. 

Kurssille voi osallistua vain luennoille, mutta kaivauksille osallistujien tulee osallistua myös luennoille. Luentopaikka on Satakunnan Museo ja kaivaus suoritetaan Porin metsässä. Kurssin opettajana ja kaivausjohtajana toimii tutkija Teemu Väisänen. Yhteistyössä Porin seudun kansalaisopiston kanssa. 

Kurssi-ilmoittautuminen alkaa 20.8. klo 9.30 Porin seudun kansalaisopiston sivuilta www.opistopalvelut.fi/pori > kurssinumero 16100S (luennot, 20€) tai 16110S (luennot ja kaivaus, 52€).

Satakunta sodan keskellä: Tutkimustuloksia arkistosta ja maan alta
Ke 2.9. klo 17.30 Satakunnan Museo, Taavi-lava 
Projektitutkija Teemu Väisänen esittelee Satakunnan sota-aikaa ja aihetta käsittelevän tutkimushankkeen alustavia tuloksia. Tilaisuudessa otetaan myös mieluusti vastaan sota-ajan valokuvia ja muistitietoa. Maksuton. Luentoa voi seurata Satakunnan Museon YouTube-kanavalla suorana ja myöhemmin tallenteena. 

Luennolle on varattu 55 istumapaikkaa turvavälit huomioiden. Mukaan pääsee saapumisjärjestyksessä.

Mullankaivajat-lukiolaisnäyttely
Porin Päivän perjantaina 25.9.  avautuva pienoisnäyttely esittelee Porin metsän sotahistoriallisilla kohteilla tehtyjen arkeologisten kaivausten löytöjä sekä Saksan ilmavoimien huoltokentän sodanaikaisia vaiheita. Näyttelyn ja kaivaukset toteuttavat Porin suomalaisen yhteislyseon lukion opiskelijat Suomen Kulttuurirahaston Mullankaivajat-apurahalla.

Euroopan kulttuuriympäristöpäivä
Opastuksia Porin metsässä – sota-ajan historiaa ja konfliktiarkeologiaa
La 12.9. klo 13 ja 15 Pori metsä
Lähtö Suomen Ilmailuopisto Oy:n parkkipaikalta, Ilmailuopistontie 221
Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä järjestettävillä opastuksilla tutustutaan Porin metsässä tehtäviin arkeologisiin kaivauksiin sekä sodanaikaiseen historiaan. Opastuksen kesto 1,5 tuntia, maksuton. Opastuksella liikutaan metsässä, joten jalkaan hyvät kengät ja päälle säänmukainen varustus!

HUOM! Koronaviruksesta johtuen olemme rajoittaneet ryhmäkokoja ja klo 13 mukaan mahtuu 2 x 20 henkeä ja klo 15 samoin 2 x 20 henkeä. Ilmoittaudu mukaan: museolehtori Carita Tulkki, p. 044 701 1054, carita.tulkki@pori.fi.