
Puunpolton vaikutuksia mitattiin Uudellakoivistolla – ilmanlaatu heikkeni pakkasilla
Uudenkoiviston omakotitaloalueella mitattiin vuoden ajan puunpolton vaikutuksia ilmanlaatuun. Mittaustulosten perusteella alueen PAH-yhdisteiden ja pienhiukkasten pitoisuudet olivat säädettyjä tavoite- ja raja-arvoja matalammat. Pitoisuudet kuitenkin heikensivät ilmanlaatua erityisesti kylmimpien ajanjaksojen aikana.

Mittauskampanjan tavoitteena oli selvittää, kuinka paljon puunpoltosta peräisin olevat haitalliset aineet vaikuttavat hengitysilmaan. Tutkimuksessa keskityttiin erityisesti bentso(a)pyreeniin (BaP), jota käytetään ilmanlaadun arvioinnissa terveydelle haitallisten PAH-yhdisteiden eli polyaromaattisten hiilivetyjen merkkiaineena. PAH-yhdisteiden lisäksi mitattiin hengitettävien ja pienhiukkasten pitoisuuksia.
Bentso(a)pyreenin vuosikeskiarvo oli 0,8 ng/m3, kun sallittu enimmäismäärä on 1 ng/m3. Korkeimmat pitoisuudet mitattiin talvella, erityisesti joulukuussa 2024 ja tammikuussa 2025, jolloin pakkaset olivat kovimmillaan ja puunpoltto todennäköisesti runsasta. Vaikka koko vuosi oli tavanomaista lämpimämpi, kylminä jaksoina ilmanlaatu heikkeni selvästi.
Pienhiukkasten (PM2,5) pitoisuudet nousivat talvikuukausien lämmitysjaksoilla sekä keväällä ja talvella silloin, kun ilmassa oli runsaasti katupölyä. Lisäksi kesän ja syksyn hellejaksojen aikana pienhiukkasia kulkeutui ilmaan muualta Euroopasta.
– Kampanja antoi hyvän kuvan siitä, millaisella tasolla pitoisuudet ovat alueella, jossa puunpoltto on yleistä. Porissa ei tällä hetkellä ole tarvetta aloittaa jatkuvaa seurantaa, mutta vastaava mittaus suositellaan tehtäväksi uudelleen vuonna 2029. Jos EU:n uudet säädökset muuttavat seurantavelvoitteita, asiaa arvioidaan uudelleen jo aiemmin, kertoo mittausinsinööri Jari Lagerroos.
Puunpoltosta syntyvät päästöt voivat aiheuttaa muun muassa silmien ja kurkun ärsytystä, nuhaa ja yskää. Runsaasta pientalojen puulämmityksestä aiheutuvat pienhiukkaspäästöt voivat lisätä pikkulasten hengityselinoireita ja -infektioita sekä aiheuttaa oireita sydän- ja hengityssairaille. Pitkäaikainen altistuminen puunpolton savuille lisää myös kroonisten sydän- ja hengityssairauksien riskiä.
– Jokainen meistä voi vaikuttaa siihen, kuinka puhtaasti puut palavat. Kuivan ja puhtaan puun polttaminen hyvällä vedolla vähentää sekä päästöjä että viihtyisyyshaittoja. Lisää tietoa ja hyviä ohjeita löytyy esimerkiksi Hengitysliiton sivustolta, Lagerroos vinkkaa.
Mittauskampanjan tuloksiin voi tutustua mittauskampanjan raportissa.