Kalastus

Veneitä Etelärannassa

Porin kaupungin omistamilla vesialueilla voi kalastaa hankkimalla kaupungin kalastusluvan. Lisäksi 18-64 -vuotiailla on oltava maksettuna valtion kalastonhoitomaksu, mikäli kalastaa muulla tavoin kuin onkimalla, pilkkimällä tai silakkalitkalla. Viehekalastukseen yhdellä vavalla ei tarvitse kaupungin lupaa vaan se sisältyy kalastonhoitomaksuun. Onkiminen, pilkkiminen ja silakan litkaus ovat yleiskalastusoikeuksia, jotka eivät edellytä kalastuslupaa.

Porin kaupungin omistamat vesialueet löytyvät virkistyskalastusoppaasta.

Porin kaupungin kalastuslupa

Porin kaupungin kalastuslupa oikeuttaa kalastukseen seuraavilla pyydyksillä:

  • verkoilla, joiden yhteenlaskettu jatapituus on enintään 240 metriä (Pihlavanlahdella ja Eteläselällä Kallon ja Reposaaren aallonmurtajiin asti 180 m). Eri henkilöiden jatoja ei saa yhdistää. Katso lisää verkkokalastuksesta kalastussäännöistä.
  • kuudella (6) katiskalla tai nahkiaisrysällä
  • kahdella (2) johtolaitteet mukaan lukien enintään 1,5 metrin korkuisella rysällä
  • kahdellakymmenellä (20) isku- ja syöttikoukulla
  • kolmella (3) pitkäsiimalla (enintään 100 koukkua/ pitkäsiima)
  • kalastuslupa oikeuttaa myös uisteluun ja tuulastukseen. Vapojen määrää ei viehekalastuksessa ole rajoitettu kaupungin vesillä kalastettaessa. 

Kaupungin kalastusluvan hinta on 18-64 -vuotiaille 8 euroa, muille maksuton. Lupa sisältää kuusi kappaletta pyydysmerkkejä ja on voimassa yhden kalenterivuoden kerrallaan.

Kaupungin kalastusluvan voi maksaa käteisellä tai pankkikortilla palvelupiste Porinassa. Porinasta pyydysmerkit saa välittömästi mukaan maksua vastaan. Kaupungin kalastusluvan voi ostaa myös verkkokaupasta. Kalastuslupaan kuuluvat pyydysmerkit voi maksun jälkeen noutaa palvelupiste Porinasta tai tilata postitse 5 euron toimituskuluilla.

Virkistyskalastusoppaan voi myös noutaa Palvelupiste Porinasta.

Kalastonhoitomaksu

Kalastonhoitomaksun voi hankkia joko kalenterivuodeksi, seitsemäksi vuorokaudeksi tai vuorokaudeksi. Katso hinnat Metsähallituksen Eräluvat-verkkokaupasta. Maksun voi suorittaa joko Eräluvat-verkkokaupassa tai R-kioskilla, jossa kalastonhoitomaksusta peritään lisäksi kolmen euron toimitusmaksu.

Lisätietoa kalastonhoitomaksusta löytyy Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta.

Eräluvat -verkkokaupasta voi ostaa kalastuslupia myös Valtion vesialueille.

Kalastusrajoitukset

Osassa vesialueita kalastusta on rajoitettu. Kalastusrajoituspalvelusta löytyy tietoa, mitkä alueet ovat yleiskalastusoikeuksien ulkopuolella. Palvelusta löytyvät vesialueet, joissa ongintaa, pilkintää ja viehekalastusta on rajoitettu kalastuslain ja ELY-keskusten päätösten nojalla.