Kalastus

Veneitä Etelärannassa

Porin kaupungin kalastusmääräykset ja vapaa-ajankalastuksesta perittävät maksut ovat uudistuneet 1.1.2024 alkaen. Uudistuneet kalastusmääräykset löytyvät sivun oikeasta reunasta. Merkittävämpiä muutoksia ovat verkon silmäkoon nosto 45 millimetriin, vapamäärärajoitukset vetouistelussa ja siianonginnassa sekä mahdollisuus hankkia ravustuslupa kaupungin omistamille vesialueille Kokemäenjoessa. Lisäksi kaupungin kalastusluvan hintaa nostettiin 8 eurosta 12 euroon.

Porin kaupungin omistamilla vesialueilla voi kalastaa hankkimalla kaupungin kalastusluvan. Lisäksi 18-69 -vuotiailla on oltava maksettuna valtion kalastonhoitomaksu, mikäli kalastaa muulla tavoin kuin onkimalla, pilkkimällä tai silakkalitkalla. Viehekalastukseen yhdellä vavalla ei tarvitse kaupungin lupaa vaan se sisältyy kalastonhoitomaksuun. Onkiminen, pilkkiminen ja silakan litkaus ovat yleiskalastusoikeuksia, jotka eivät edellytä kalastuslupaa.

Porin kaupungin omistamat vesialueet löytyvät virkistyskalastusoppaasta.

Porin kaupungin kalastuslupa

Porin kaupungin kalastuslupa oikeuttaa vetouisteluun, tuulastukseen sekä kalastukseen seuraavilla pyydyksillä:

  • verkoilla, joiden yhteenlaskettu pituus pyynti- tai venekuntaa kohden on enintään 240 metriä (Pihlavanlahdella ja Eteläselällä Kallon ja Reposaaren aallonmurtajiin asti 180 m) ja verkkojen solmuväli vähintään 45 mm, sekä muikun, kuoreen, silakan ja kilohailin pyynnissä vähintään 16 millimetriä
  • täkykalojen pyyntiin yhdellä (1) heittoverkolla
  • kuudella (6) katiskalla tai nahkiaisrysällä
  • kahdella (2) johtolaitteet mukaan lukien enintään 1,5 metrin korkuisella rysällä
  • kahdellakymmenellä (20) isku- ja syöttikoukulla
  • koukkupyydyksellä, jossa on enintään 100 koukkua (esim. pitkäsiima)
  • vetouistelussa Pihlavanlahdella ja Eteläselällä Kallon ja Reposaaren aallonmurtajiin asti kuudella (6) vavalla, muilla alueilla vapamäärää ei ole rajoitettu
  • siianonginta neljällä (4) vavalla

Kaupungin kalastusluvan hinta on 18-64 -vuotiaille 12 euroa, muille maksuton. Lupa sisältää kahdeksan kappaletta pyydysmerkkejä ja on voimassa yhden kalenterivuoden kerrallaan.

Kaupungin kalastusluvan voi maksaa käteisellä tai pankkikortilla Porin kaupungin asiakaspalvelussa. Asiakaspalvelusta pyydysmerkit saa välittömästi mukaan maksua vastaan. Kaupungin kalastusluvan voi ostaa myös verkkokaupasta. Kalastuslupaan kuuluvat pyydysmerkit voi maksun jälkeen noutaa Porin kaupungin asiakaspalvelusta tai tilata postitse 5 euron toimituskuluilla.

Porin kaupungin ravustuslupa

Ravustuslupa (30 €/ vuosi) oikeuttaa ravustukseen 10 rapumerralla Kokemäenjoessa Porin kaupungin omistamilla vesialueilla. Lunastamalla ravustusluvan saa 10 pyydysmerkkiä, joilla rapumerrat merkitään. Ravustus on sallittua ravun rauhoitusajan ulkopuolella eli 21.7. (kello 12) – 31.10. Ravustuksessa on huolehdittava, ettei rapurutto leviä. Lisätietoja: https://ahven.net/kalastus/ravustus/

Kaupungin ravustusluvan voi maksaa käteisellä tai pankkikortilla Porin kaupungin asiakaspalvelussa. Asiakaspalvelusta pyydysmerkit saa välittömästi mukaan maksua vastaan. Ravustusluvan voi ostaa myös verkkokaupasta. Ravustuslupaan kuuluvat pyydysmerkit voi maksun jälkeen noutaa Porin kaupungin asiakaspalvelusta tai tilata postitse 5 euron toimituskuluilla.

Kalastonhoitomaksu

Kalastonhoitomaksun voi hankkia joko kalenterivuodeksi, seitsemäksi vuorokaudeksi tai vuorokaudeksi. Katso hinnat Metsähallituksen Eräluvat-verkkokaupasta. Maksun voi suorittaa joko Eräluvat-verkkokaupassa tai R-kioskilla, jossa kalastonhoitomaksusta peritään lisäksi kolmen euron toimitusmaksu.

Lisätietoa kalastonhoitomaksusta löytyy Maa- ja metsätalousministeriön sivuilta.

Eräluvat -verkkokaupasta voi ostaa kalastuslupia myös Valtion vesialueille.

Kalastusrajoitukset

Osassa vesialueita kalastusta on rajoitettu. Kalastusrajoituspalvelusta löytyy tietoa, mitkä alueet ovat yleiskalastusoikeuksien ulkopuolella. Palvelusta löytyvät vesialueet, joissa ongintaa, pilkintää ja viehekalastusta on rajoitettu kalastuslain ja ELY-keskusten päätösten nojalla.

Lisätiedot