Vieraslajit

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ihminen on levittänyt uudelle alueelle joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajeja tuodaan puutarhakasveiksi tai lemmikeiksi, mutta niitä voi siirtyä myös esimerkiksi ulkomaanrahdin tai laivojen painolastiveden mukana.

Osa vieraslajeista on haitallisia

Jotkin vieraslajit aiheuttavat haittaa luonnossamme esimerkiksi maatalouden tuholaisena tai syrjäyttämällä ja yksipuolistamalla alkuperäistä lajistoamme. Tällaisia haitallisia vieraslajeja ovat mm. kurtturuusu, jättiputket, espanjansiruetana ja minkki. Haittojen ehkäisemiseksi on tärkeää estää vieraslajien kulkeutuminen luontoon ja hidastaa tänne jo asettuneiden haitallisten vieraslajien leviämistä. 

Mitä minä voin tehdä?

Vieraslaji päätyy Suomen luontoon useimmiten koti- tai ammattipuutarhan karkulaisena, joten myös tehokkaimmat ennaltaehkäisykeinot löytyvät puutarhasta. 

  • Älä vie puutarhajätettä luontoon
  • Istuta puutarhaasi kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja
  • Poista puutarhassasi kasvavat haitalliset vieraslajit ja estä niiden leviäminen ympäristöön
  • Huolehdi, etteivät espanjansiruetanat tai niiden munat leviä puutarhastasi puutarhajätteen mukana

Haitallisten vieraslajien kasvattaminen, myyminen ja maahantuonti on kielletty vieraslajilaissa. Kasvatuskielto koskee myös pihoihin niiden ulkopuolelta levinneitä vieraslajeja, eli esiintymät on vieraslajilainsäädännön mukaisesti poistettava, vaikka lajia ei aktiivisesti kasvattaisikaan.

Vieraslajien torjuntaa voi tehdä myös puutarhan ulkopuolella: 

  • Ilmoita vieraslajihavaintosi Vieraslajiportaalissa 
  • Osallistu kitkentätalkoisiin tai järjestä omasi vaikkapa harrastusporukan tai naapuruston kesken

Vieraslajeja sisältävää puutarhajätettä vastaanotetaan Hangassuon jätekeskuksessa. Talkoojätteet saa viedä Hangassuolle ilmaiseksi, ilmoita kuitenkin kuormasta etukäteen jätekeskuksen asiakaspalveluun numeroon 044 701 2520.

  • Älä päästä kissaasi vapaaksi luontoon

Villiintyneet kissat ovat yksi maailman haitallisimmista vieraslajeista. Tehokkaina saalistajina ne saavat paljon tuhoa aikaan paikallisessa lintu-, nisäkäs- ja matelijalajistossa. Ulkoiluta siis kissaasi talutushihnassa.

Tunnista ja torju haitalliset vieraslajit