Vieraslajit

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ihminen on levittänyt uudelle alueelle joko tahattomasti tai tarkoituksella. Lajeja tuodaan puutarhakasveiksi tai lemmikeiksi, mutta niitä voi siirtyä myös esimerkiksi ulkomaanrahdin tai laivojen painolastiveden mukana.

Osa vieraslajeista on haitallisia

Jotkin vieraslajit aiheuttavat haittaa luonnossamme esimerkiksi maatalouden tuholaisena tai syrjäyttämällä ja yksipuolistamalla alkuperäistä lajistoamme. Tällaisia haitallisia vieraslajeja ovat mm. kurtturuusu, jättiputket, espanjansiruetana ja minkki. Haittojen ehkäisemiseksi on tärkeää estää vieraslajien kulkeutuminen luontoon ja hidastaa tänne jo asettuneiden haitallisten vieraslajien leviämistä. 

Mitä minä voin tehdä?

Vieraslaji päätyy Suomen luontoon useimmiten koti- tai ammattipuutarhan karkulaisena, joten myös tehokkaimmat ennaltaehkäisykeinot löytyvät puutarhasta. 

 • Älä vie puutarhajätettä luontoon
 • Istuta puutarhaasi kotimaisia tai heikosti leviäviä kasveja
 • Poista puutarhassasi kasvavat haitalliset vieraslajit ja estä niiden leviäminen ympäristöön
 • Huolehdi, etteivät espanjansiruetanat tai niiden munat leviä puutarhastasi puutarhajätteen mukana

Haitallisten vieraslajien kasvattaminen, myyminen ja maahantuonti on kielletty vieraslajilaissa. Kasvatuskielto koskee myös pihoihin niiden ulkopuolelta levinneitä vieraslajeja, eli esiintymät on vieraslajilainsäädännön mukaisesti poistettava, vaikka lajia ei aktiivisesti kasvattaisikaan.

Vieraslajien torjuntaa voi tehdä myös puutarhan ulkopuolella: 

 • Ilmoita vieraslajihavaintosi sähköisellä lomakkeella, joka löytyy myöhempänä tältä sivulta ja oikealta lisätiedoista 
 • Ilmoita halutessasi vieraslajihavaintosi myös Vieraslajiportaalissa 
 • Osallistu kitkentätalkoisiin tai järjestä omasi vaikkapa harrastusporukan tai naapuruston kesken
 • Osallistu soolotalkoisiin (ohjeistus alla)
 • Porin kaupungin järjestämistä kesän 2022 vieraslajitalkoista tiedotetaan tällä sivustolla
 • Lainaa vieraslajitorjunnan välineet maksuttomasti

Tulevat talkoot

 • Halssi 21.6. kello 17 alkaen (kokoontuminen Hennalankujan parkkipaikalla)
 • Kyläsaari 28.6. kello 17 alkaen (kokoontuminen K-Market Kyläsaari tai Kivinintien ja Masantien risteyksessä)
 • Halssi 29.6. kello 17 alkaen (kokoontuminen Hennalankujan parkkipaikalla)
 • Halssi 4.7. kello 17 alkaen (kokoontuminen Hennalankujan parkkipaikalla)
 • Halssi 11.7. kello 17 alkaen (kokoontuminen Hennalankujan parkkipaikalla)
 • Mäntyluoto 13.7. klo 15 alkaen (kokoontuminen Merikadun ja Uparonkadun risteyksessä)
 • Halssi 14.7. klo 17 alkaen (kokoontuminen Hennalankujan parkkipaikalla)
 • Halssi 18.7. klo 17 alkaen (kokoontuminen Hennalankujan parkkipaikalla)
 • Isojoenranta 20.7. klo 15 (kokoontuminen Holmintien muuntajan luona osoitteessa Holmintie 6)
 • Lukkarinsanta 21.7. klo 17 (kokoontuminen Kalaholman koulun parkkipaikalla)

Soolotalkoot

Porin kaupunki on mukana soolotalkoissa eli se on osoittanut kaupungin omistamalta maalta alueita, joilta kuntalaiset saavat omatoimisesti kitkeä jättipalsamia. Alueita on Ruosniemessä, Vanha-Koivistolla, Herralahdessa, Toejoella ja Varvourinjuovan ympäristössä. Katso tarkemmat paikat klikkaamalla alueen nimeä, jolloin avautuu kartta. Kartoilla olevilta paikoilta löydät soolotalkookyltin, joiden läheisyydessä saa kitkeä jättipalsamia ilman erillistä maanomistajan (kaupungin) lupaa. Kitketyt jättipalsamit voi jättää kasoihin kyltin läheisyyteen. Soolotalkoot ovat päättyneet vuodelta 2022 heinäkuun lopulla kukinnan alettua.

Lisätietoja soolotalkoista täällä.

Vieraslajikasvijätteen hävittäminen

Käsittelemällä puutarhajätettä oikein, estät samalla vieraslajien leviämisen luontoon. Tutustu lajikohtaisiin ohjeisiin vieraslajikasvijätteen käsittelystä ja hävittämisestä Vieraslajioppaasta.

Vieraskasvilajeja voi pieniä määriä pussittaa tai säkittää ja laittaa omaan kotiroskikseen. Sitä kautta ne kulkeutuvat hävitettäviksi polttamalla.

Vieraslajeja sisältävää puutarhajätettä vastaanotetaan ensisijaisesti Hangassuon jätekeskuksessa. Hangassuolla vastaanotetaan säkitetty vieraslajikasvijäte maksutta, ilmoita kuitenkin kuormasta etukäteen jätekeskuksen asiakaspalveluun numeroon 044 701 2520.

Vastaanottopaikalle tuotava vieraslajikasvijäte on aina säkitettävä. Jos tämä ei ole mahdollista esimerkiksi erän suuruuden tai maa-ainespitoisuuden takia, erästä peritään maksu. Tällaisten säkittämättömien ja maa-ainesta sisältävien vieraslajijäte-erien maksusta ja vastaanotosta on kysyttävä erikseen, esimerkiksi kurtturuusun kohdalla, Hangassuon jätekeskuksesta p. 044 701 2520.

Pieniä määriä (alle 1 m3) säkitettyä vieraslajikasvijätettä voi viedä maksutta myös Porin kierrätyskeskukseen, ilmoita kuitenkin kuormasta etukäteen kierrätyskeskuksen asiakaspalveluun numeroon 044 701 2516.

Porin kaupungin vieraslajihanke 2022-2024

Porin kaupunki on saanut ELY-keskukselta avustusrahoitusta haitallisten vieraslajien torjuntahankkeeseen vuosille 2022–2024. Kolmivuotisen Porin jokisuiston vieraskasvilajit hallintaan -hankkeen tavoitteena on turvata luonnon monimuotoisuutta ja vahvistaa alkuperäisten kasvilajien elinvoimaisuutta.

Kolmivuotisen hankkeen osa-alueet ovat:

 • Haitallisten vieraslajikasvien esiintymien nykytilanteen kartoittaminen erityisesti jättipalsamin, jättiputken ja kurtturuusun osalta. Seurannassa hyödynnetään torjunta-alueiden karttarajauksia ja kohteiden säännöllistä valokuvaamista.
 • Vieraslajien torjunta usein erilaisin menetelmin. Kurtturuusua ja suuria tattaria torjutaan mekaanisesti, jättiputkea kemiallisin menetelmin ja jättipalsamia mm. talkoovoimin ja laiduntamalla. Vieraslajien esiintymistä pyritään vähentämään erityisesti herkillä alueilla, kuten luonnonsuojelu- ja ranta-alueilla.
 • Vieraslajineuvonta, jossa kiinnitetään huomiota erityisesti vieraslajikasvien oikeaoppiseen hävittämiseen ja kasvijätteen käsittelyyn. Neuvontaa toteutetaan mm. näyttelyiden ja talkoiden avulla.


Ilmoita vieraslajihavaintosi sähköisellä lomakkeella

Osana hanketta porilaisille on avattu verkkopohjainen karttapalvelu, jonka kautta voi ilmoittaa omista vieraslajihavainnoista. Asukkaiden havainnot toimivat isona apuna vieraslajien levinneisyyden selvittämisessä.

Tietoa kerätään erityisesti jättipalsamista, mutta myös muut vieraslajihavainnot esim. sahalinintattaresta, japanintattaresta, kurtturuususta, jättiputkesta ja komealupiinista voi ilmoittaa saman kanavan kautta.

Lomake on kaupunkilaisten käytettävissä 20.5.-31.8.2022 välisenä aikana, jonka jälkeen se suljetaan talveksi ja avataan jälleen uudelleen käyttöön keväällä 2023.

Hankkeen projektityöntekijät tarkastavat asukkailta saatuja havaintoja ja lisäävät varmistetut havainnot kansalliseen vieraslajit.fi-palveluun.

Lisätiedot hankkeesta ja havaintolomakkeen käytöstä

Outi Aalto
suunnittelija
044 701 2504
outi.aalto@pori.fi

Vieraslajikasvineuvonta

Porin kaupungin puutarhaneuvonta
044 701 4308
vihertieto@pori.fi

Älä päästä kissaasi vapaaksi luontoon

Villiintyneet kissat ovat yksi maailman haitallisimmista vieraslajeista. Tehokkaina saalistajina ne saavat paljon tuhoa aikaan paikallisessa lintu-, nisäkäs- ja matelijalajistossa. Ulkoiluta siis kissaasi talutushihnassa.

Tunnista ja torju haitalliset vieraslajit