Liikuntaneuvonta

Puristusvoiman mittaus

Liikuntaneuvonnasta keinoja ja motivaatiota liikkumisen lisäämiseen

Liikuntaneuvonnasta keinoja ja motivaatiota liikkumisen lisäämiseen

Liikuntaneuvonta on kuntalaisten terveyttä edistävä maksuton hyvinvointipalvelu. Palvelu on innostavaa ja helposti omaksuttavaa. Tarkoituksena on laatia yhdessä asiakkaan kanssa suunnitelma kohti aktiivisempaa ja terveellisempää elämäntapaa.  
Liikuntaneuvonnassa ohjaaja työskentelee asiakkaan kanssa 6-12 kk. Tavoitteena on liikunnallinen elämäntapa ja pitkäaikaisena tavoitteena on parempi terveys ja elämänlaatu. Liikuntaneuvonnan aikana asiakas saa ohjausta liikunnan lisäämiseen terveellisten elintapojen omaksumiseen. Liikuntaneuvonnassa haastetaan asiakasta myös pohtimaan omia arvojaan, joiden avulla pystytään löytämään pysyvämpää motivaatiota muutosten toteuttamiseen. Ammattilainen kulkee asiakkaan rinnalla tukien, keskustellen ja uusia liikuntamuotoja kokeillen. Prosessia seurataan ja arvioidaan yksilölle sopivin mittauksin ja testein.

Miten pääsen liikuntaneuvontaan? 

Liikuntaneuvonta on perusterveydenhuollon ja kaupungin liikuntatoimen välistä yhteistyötä, jossa lääkärit, terveydenhoitajat, ja elintapaneuvojat tunnistavat terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat ja lähettävät heidät saamaan ohjausta kohti liikunnallista elämäntapaa. Keskustele oman terveydenhoitajasi kanssa mahdollisuudesta saada lähete liikuntaneuvontaan.

Liikuntaneuvonnan palveluketju

Terveyskioski

Terveyskioski palvelee keskustan uimahallin aulassa. Omatoimipisteeltä saatavissa muassa tietoa liikunnasta, ravitsemuksesta ja hyvinvoinnista. Paikalla vaihtelevasti asiantuntijoita ravinnosta, terveydenhoidosta ja ehkäisevästä päihdetyöstä. Kiinnostu hyvinvoinnistasi ja tule paikan päälle!

Liikkujan apteekit

Liikkujan apteekit jakavat tietoa liikuntalääkkeestä! 
Täältä löydät kaupunkimme liikkujan apteekit helposti liikkujanapteekit.fi

Eiku menoks auttaa liikkeelle!

Eiku menoks on liikuntapalveluiden uusi palvelu, jonka tavoitteena on auttaa vasta-alkajaa kuntosalin tai vesijuoksun ensiaskeleisiin lyhyen 30 min ohjauksen turvin.
Pienikin lisäys päivittäiseen liikuntaan vaikuttaa positiivisesti sekä mieleen, että kehoon. Liikunnalla ja liikkumisella on tutkitusti lukuisia hyviä vaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Säännöllisellä kohtuutehoisella liikunnalla on todettu olevan edullisia vaikutuksia myös useiden sairauksien ehkäisyssä. Himoliikkujaksi ei ole pakko ryhtyä lakatakseen olemasta sohvaperuna.

Liikettä yhdistyksiin -palvelu madaltaa kynnystä osallistua kaikille avoimiin jumpparyhmiin

Porin kaupungin liikuntayksikkö on käynnistänyt Liikettä yhdistyksiin -palvelun, joka sisältää liikuntapalveluiden esittelyn sekä yhdistykselle ohjatun oman vesijumppatuokion. Tavoitteena on tuoda liikuntayksikön toimintaa sekä uimahallia liikuntapaikkana tutuksi ja sitä kautta madaltaa kaikille avoimiin jumppiin osallistumista. Esittelyn ja ohjatun jumpan hinta on uimahallin sisäänpääsymaksun lisäksi 40 €/yhdistys.
Liikettä yhdistyksiin -palvelu on mainio mahdollisuus ihan vain kertaluontoiseksi liikuntatuokioksi, mutta myös hyvä tilaisuus löytää kokonaan uusi liikuntaharrastus!
Lisätietoja ja varaukset liikunnanohjaaja Anna Sevänen, puh. 044 701 1420, anna.sevanen@pori.fi.

Sydämellä minä -työpajat

Sydämellä minä -työpajoissa perehdytään turvallisessa ilmapiirissä keho- ja ruokasuhteeseen vaikuttaviin tekijöihin, syömisen hallintaan ja siihen liittyviin tunteisiin. Saat oppeja joustavaan syömiseen ja käytännön vinkkejä terveyttä edistävän ruokavalion koostamiseen.

2.7.2024 tiistai klo 17-19
Kuinka elintapamuutokseen kannattaa lähteä? Miten oma sisin saadaan muutokseen mukaan?
Pelkkä tieto terveyttä edistävän ravitsemuksen piirteistä ei aina välttämättä ohjaa itse muutosten tekemiseen.

Tällä ohjauskerralla keskitytään elintapamuutokseen liittyviin muihin tekijöihin, kuten motivaatioon, pitkäkestoisen muutoksen piirteisiin ja tavoitteiden asetteluun. Ohjaus keskittyy elintapamuutokseen erityisesti painonhallinnan näkökulmasta.

25.7.2024 torstai klo 17-19
Syömisen hallinta, intuitiivinen syöminen ja tunteet syömisen äärellä. Miten omaan kehoon voisi suhtautua myönteisemmin?
Millainen on ruoka- ja kehosuhteesi? Mietitään, miltä kehon nälkä- ja kylläisyysviestit tuntuvat ja voiko niihin vaikuttaa. Käydään myös läpi, mitkä muut tekijät vaikuttavat syömisen hallintaan ja kuinka niihin voi vaikuttaa.

14.8.2024 keskiviikko klo 17-19
Ohjenuorat omannäköisen ruokavalion koostamiseen, joustavuuden ja lempeämmän suhtautumisen merkitys
Monien hyvinvointivaikuttajien luomat valmiit ruokavaliot eivät yleensä ole toimiva tapa koostaa omannäköistä ruokavaliota. Käydään läpi, kuinka voit itse tehdä terveyttä edistäviä valintoja ruokavalio- ja ruoka-ainetasolla. Lisäksi opastetaan, miten tunnistaa terveyttä edistävät valinnat kaupan hyllyllä ja millaisia valintoja kiireen keskellä voi tehdä.

Porin nuorisotalo, Isolinnankatu 12
10 €/työpaja
Ilmoittautuminen liikuntapalvelujen verkkokaupan kautta.

Työpajat on tarkoitettu kaikille, joita aihe kiinnostaa tai jollain tavalla koskettaa.
Työpajat sisältävät teoriaa sekä käytännön harjoituksia. Pukeudu vaatteisiin, joissa sinun on hyvä olla. Ohjaajina ravitsemustieteen opiskelija Essi Hyle sekä terveysliikunnanohjaaja, SomeBody-ohjaaja Anna Sevänen.

InBody-mittaus

Oletko kiinnostunut kehonkoostumuksestasi? Voit varata Porin liikuntapalveluilta ajan kuukausittain järjestettäviin Inbody-mittauksiin. Varaus ja maksu hoidetaan liikuntapalvelujen verkkokaupan kautta. 

Keskustan uimahallin mittauspisteellä määritetään kehon koostumus InBody 770 -laitteella. Kehonkoostumus kertoo, millainen osuus painosta on lihasta, rasvaa ja muita kudoksia. Lisäksi voit seurata eri kehon osien puolieroja ja viskeraalista rasvaa eli sisäelinten ympärille kertynyttä, terveyden kannalta haitallisinta rasvaa. Kehosi koostumus voi muuttua, vaikka paino säilyisi samana. Kyse ei olekaan painonhallinnasta, vaan elintapojesi ja tavoitteidesi mukaisen kehityksen todentamisesta. Säännölliset mittaukset mahdollistavat kehityksen tarkan ja motivoivan seurannan.
Lue lisää mittausmenetelmästä sekä mittauksen turvallisuudesta ja luotettavuudesta täältä.

InBody-mittaukset (30 min/mittaus):

Varattavat ajat InBody-mittaukseen löydät liikuntapalvelujen verkkokaupasta.

InBody-mittauksen hinta on 15 €/hlö.
Jos haluat suorittaa mittauksen maksun liikuntaeduilla, varaathan ajan puh. 044 701 1443. Maksu suoritetaan tällöin uimahallin kassalle. Huom. liikuntaeduilla ei voi maksaa kesä-heinäkuun aikana.

Kasaa työporukka tai ryhmä kavereita ja tulkaa yhdessä InBody-mittaukseen!
Mittausten jälkeen ryhmäpalaute. Hinta 15 €/hlö.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset puh. 044 701 1414.


  • Henkilökunta desinfioi laitteen mittauspinnat Neo-Amisept-lioksella jokaisen mitattavan välillä.
  • Kämmenien ja jalkapohjien iho desinfioidaan ennen mittausta InBody-pyyhkeellä.
  • Mittausta ei tehdä sairaana.
  • Sydämentahdistin, muu kehoon implantoitu lääkintälaite tai elintoimintojen valvontaan käytetty laite (esim. potilasmonitori)
  • Raskaus (tulosten tulkinnan vuoksi)
  • Sairaus (ethän tule kipeänä mittaukseen)

  Mittauksia ei tehdä alle 15 vuotiaille.

  • Pyri pitämään 2 h väli suuremmista aterioista.
  • Jos tarvetta, asioi WC:ssä ennen mittausta.
  • Ei mittaukseen heti raskaan treenin tai rasituksen jälkeen.
  • Naisilla kuukautiset voivat aiheuttaa nesteturvotusta. Jos huomaat painosi nousevan kuukautisten aikana, ajoitetaan mittaus eri ajankohtaan.
  • Valmistaudu riisumaan sukat ja raskaat päällysvaatteet kuten takki.