Esikoulut

Klapit haetaan Korsmanin talon alustasta

Klapit haetaan Korsmanin talon alustasta. Kuva Satakunnan Museon kokoelmat

KLAPIT JA KONTTUURI eli esikoululaisten aikamatka isovanhempien lapsuuden porilaisuuteen

Korsmanin talo lienee rakennettu 1870-luvulla. Nykyisen ulkoasunsa se on saanut konemestari Konstantin Korsmanin vuonna 1896 teettämässä remontissa. Talossa on kaksi asuntoa. Eteläpäädyssä on "Korsmanin perheen" koti,  joka käsittää eteisen, keittiön, pienen makuukamarin ja perheen paremman kamarin hienompine kalusteineen, koriste-esineineen ja upouusine radioineen.

Esikoululaiset ovat tervetulleita kylään Korsmaneille. Talossa tutustutaan, Porin murretta hyväksi käyttäen, tavallisen porilaisen lapsiperheen elämään ja arkeen sodan jälkeisessä Porissa, vuonna 1951. Ulkona tervehditään, sitten pyyhitään jalat jalkaralliin ja kiivetään kuistin portaat porstooseen, jossa riisutaan päällysvaatteet. Kamarissa istahdetaan alas juttelemaan ja kuuntelemaan radiota. Makuukamarissa ihmetellään hetekaa ja mennään sitten keittiöön keittämään kaffeeta. Ensin pitää tosin hakea klapeja alustasta ja prännätä ja jauhaa kahvi. Pullamosson syömisen jälkeen siivotaan pöytä, tuodaan tiskit tiskifatiin, kaadetaan tähteet laskiämpäriin ja käydään lopuksi tutustumassa ulkohuusiin.

Varaa aika Toivosta, Marita Wahlroos puh. 044 7018598.

Huomio seuraavat asiat varausta tehdessäsi:
•    Vaikka kuvitteellisen Korsmanin perheen koti on sodan jälkeiseksi tavallisen perheen kodiksi suuri, kaksi kamaria ja kööki, ovat tilat kuitenkin niin pienet, että esikoululaisia mahtuu vierailulle max 12 lasta kerrallaan.
•    Rauhallisen tunnelman aikaansaamiseksi varataan vierailua varten reilusti aikaa, mieluiten tiistai-, kesiviikko- tai torstaiaamupäivisin noin 9.30-11.00 välinen aika. Iltapäiväryhmien kanssa voidaan sopia aika iltapäivälle.
•    Vierailun aikana juodaan lasten kanssa pullamossokahvit. Kahvin kanssa on tarjolla vähälaktoosista maitoa ja lonkaa, mutta mikäli lapsi ei voi niitä nauttia, toivomme, että heille tuotaisiin päiväkodista omat kahvimaidot ja kastettavat.

Vierailu on maksuton:

  • Porin kaupungin sivistystoimialan alaiset päiväkodit
  • Björneborgs svenska barnträdgården

Opastusmaksu 50 €:

  • Porin yksityisten päiväkotien esikoululaiset, mm. Steiner-päiväkodin ja Kristillisen päiväkodin esikouluryhmät
  • Porin kaupungin ulkopuolisten päiväkotien esikouluryhmät

Korsmanin talossa saa katsoa ja koskea, haistaa ja maistaa!