Kirjaimista kirjoksi -hanke

Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteisen hankeen tarkoituksena on innostaa lukemaan sekä kehittää lukutaitoa ja lukemisen valmiuksia. Tavoitteena on myös tukea lukemista kotona.

Kirjaimista Kirjoiksi -hankkeen mahdollistamana:

 • järjestetään lapsille lukemiseen motivoivaa ohjelmaa,
 • kehitetään varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa annettavaa kirjallisuuden opetusta,
 • tarjotaan koulutusta henkilöstölle,
 • kehitetään uusia yhteistyömuotoja varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja lasten huoltajien välille.

Esimerkkejä Kirjaimista Kirjoiksi -hankkeen toiminnasta.

 • Lukutuokio porilaisille lapsille. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio piti etänä lukutuokion porilaisille lapsille. Hän luki Jukka Itkosen ja Pia Perkiön runoja sekä korosti lapsille lukemisen ja kirjaston käytön tärkeydestä. Jenni Haukio suositteli lapsille erikseen, entisen kotikaupunkinsa, Porin kirjaston erinomaisia palveluja. Vuorovaikutteisessa tilaisuudessa Lounatuulen päiväkodin lapset sekä Kaarisillan ja Kyläsaaren koulujen oppilaat toimivat haastattelijoina ja esittivät reippaina itse keksimiään kysymyksiä Jenni Haukiolle. Vastauksissa lapset saivat tietoa muun muassa Jenni Haukion lempikirjoista, lapsuuden harrastuksista, lempikouluaineesta ja hänen Porissa käymistään kouluista. Lisäksi keskustelussa käsiteltiin Haukion ja Aaro-pojan yhteistä lukuharrastusta.
 • Lasten ja nuorten säätiön Read Hour -kampanja / YK:n lukutaitopäivä 8.9. Päivän tarkoituksena on muistuttaa kansainvälistä yhteisöä lukutaidon merkityksestä ja koulutuksen tärkeydestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Kampanjan virallisena suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Porin päiväkodeissa ja kouluissa lukutaidon ja lukemisen merkitystä käsiteltiin ja nostettiin esille tunnin mittaisissa lukutuokioissa monella eri tavalla.
 • Tarinapolku Kirjurinluodossa. Yhteistyössä Porin kaupunginkirjaston Tarinat Tavaksi -hankkeen kanssa suunniteltiin ja toteutettiin Kirjurinluodon leikkipaikkojen läheisyyteen kahdeksan lastenkirjoihin liittyvä tehtävärastia, jotka olivat ratkaistavissa omatoimisesti, perheen tai yhdessä päiväkoti- tai kouluryhmän kanssa.
 • Etätarinatuokio eka- ja tokaluokkalaisille. Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen piti etänä tarinatuokion eka- ja tokaluokkalaisille. Hän luki omasta Aapisestaan, Hyvästi Aapiskukko, tarinan Pikku Potamus lähtee kouluun. Lisäksi hän vastaili lasten kysymyksiin. Lapsia kiinnosti muun muassa, mitä kaupunginjohtaja on lapsena lukenut tai miten voisi päästä kaupunginjohtajaksi. Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen korosti lapsille lukemisen ja kielten opiskelun tärkeyttä.
 • Kirjalahjoitus. Porin kaupungin varhaiskasvatuksessa oleville vuonna 2019 syntyneille ja perusopetuksen ekaluokkalaisille lahjoitettiin omat kirjat. Varhaiskasvatuksen kirjalahjalla haluttiin tukea perhelukemista. Ekaluokkalaiset puolestaan palkittiin omalla kirjalla sinnikkäästä harjoittelusta ja lukutaidon saavuttamisesta. Kirjalahjat annettiin helmikuussa 2021.
 • Tiedotus varhaiskasvatukselle ja kouluille Porin kaupunginkirjaston Lukudiplomeista ja kirjavinkkauksista lapsiryhmille, joita on poikkeusaikana ollut mahdollisuus saada etänä.
 • Yhteistyö Porin kaupunginkirjaston kanssa; järjestetty opettajille ja varhaiskasvattajille koulutusta sekä kirjavinkkausta muun muassa selkokirjoista ja tunnetaidoista.

Kirjaimista Kirjoiksi -hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Hanke toteutetaan aikavälillä syksy 2020 – syksy 2022.

Hankkeen yhteyshenkilöt:

Satu Liuhala, lukukoordinaattori, varhaiskasvatusyksikkö, satu.liuhala@edupori.fi
puh. 044 701 1525
Satu Vainio-Mattila, lukukoordinaattori, perusopetusyksikkö, satu.vainio-mattila@edupori.fi
puh. 044 701 0564

Hanketta rahoittaa