Lähiöohjelma 2020-2022

Suomen suurimpien kaupunkien lähiöiden kehittämistä jatketaan hallitusohjelman mukaisesti vuosina 2020-2022. Lähiöohjelmassa on mukana Itä-Porin lähiöhanke Kulttuuriviritin sekä Pihlavan lähiöhanke Viherpolku.

Lähiöohjelman tavoitteena on asuinalueiden kokonaisvaltainen ja pitkäjänteinen myönteinen kehitys, joka tuottaa asukkaille hyvinvointia ja alueille elinvoimaa. Poikkihallinnollisilla toimilla voidaan ehkäistä asuinalueiden eriytymistä, lisätä asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta, edistää asuinalueiden elinvoimaisuutta sekä turvata palveluiden ja asumisen hyvä taso.

Ohjelman kehittämisteemoina ovat lähikoulut, perhe- ja nuorisotyö sekä harrastustoiminta, yhteistyö, hiilineutraalius, viihtyisä ja vehreä elin- ja asuinympäristö, ikäystävällisyys ja esteettömyys sekä taide- ja kulttuuripalvelut.

Ympäristöministeriö toimii lähiöohjelman koordinoijana yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, sisäministeriö, oikeusministeriön sekä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n kanssa. Yhteistyötä tehdään myös esimerkiksi Turun yliopiston Kulttuurisuunnistelu-hankkeen kanssa. Yliopiston tutkimus käsittelee taidelähtöisiä menetelmiä Porin Pihlavan ja Väinölän lähiöiden kulttuurikartoitukseen ja yhteiskehittämiseen.

Porin kaupungin lisäksi lähiöohjelmaan valittiin mukaan Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Kuopio, Jyväskylä, Lahti, Seinäjoki, Vaasa ja Lappeenranta.

Tutustu Porin lähiöhankkeisiin: